Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Миналото трябва да ни помага да виждаме по-ясно бъдещето си"

Валентин Калинов: Българското общество напоследък се обединява основно по линия на страха

"Националното обединение може да бъде през ценности и проекти за бъдещето"

Валентин Калинов
Снимка: Alma mater TV

"Идеята за съединение, за обединение, за единение преследва европейската цивилизация и нашата култура столетия. Тя е определила профилът на европейската култура. Обикновено днес с думата съединение се спекулира. От политическите трибуни се говори как нацията е разединена, как съществуват фракции, които са насочени едни срещу други, и как това е нещо лошо, което трябва да се избягва. ... Забравя се, че в основата на политиката стои разделението. Плурализмът и демокрацията предполагат борби на гледни точки и разделения между определени политически субекти. Въпросът е, кога можем да използваме това разделение, за да произведем от него едно обединение, което ни се изплъзва на фона на това популистко и гръмогласно говорене за обединяване на нацията, което е фалшиво заравяне на томахавката и което ни приспива в едни илюзии, които ни карат да се сурваме надолу по пътя към бездната и към духовната и материалната корупция". 

Коментара направи пред БНР философът и психолог Валентин Калинов.

"Когато се изправим срещу думи-фантазми като обединение, единство и т.н., ние сме склонни да бягаме от настоящето си и тогава обръщаме поглед към миналото. Онова, към което трябва да гледаме, е нашето бъдеще и миналото трябва да ни помага да виждаме по-ясно бъдещето си, а не да обожествяваме миналото си с патриотарски пиетет, който ни отдалечава от него", подчерта той.  

Валентин Калинов беше категоричен, че не иска българското общество да бъде обединено, когато "тези обединения касаят шантажа на "Газпром", касаят скептицизма по отношение на ЕС и НАТО, скептицизма по отношение на ваксините":  

"Аз не искам такива обединения и те ме опасяват. Боя се от такива обединения на наплашени хора, зомбирани постоянно от телевизионните екрани или от социалните мрежи. Хора, които представляват една лесно манипулируема маса. Това обединение не може да бъде националното обединение. Националното обединение може да бъде през ценности, през проекти за бъдещето, но не може да бъде по линия на страха. За съжаление, българското общество напоследък се обединява основно по линия на страха".  

Интервюто на Георги Марков с Валентин Калинов в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58