Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

137 години обединена България - честваме Съединението

5
На тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив.
Снимка: Кремена Данева, БНР

България отбеляза днес 137 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Център на тържествата е Пловдив, където с тържествена заря-проверка на площад "Съединение", която БНР излъчи пряко, завършиха днешните чествания. Слово произнесе президентът Румен Радев.

На връх Съединението нека си спомним, че само единни сме оцелявали и само единни сме побеждавали, заяви той: "През септември 1885 г., само на 7 годината от свободата си, народът зачеркна натрапените граници от Великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество, защото дейците на Съединението творяха безкръвна история. Сбъдвайки въжделенията на милиони българи те отвориха вратата за епоха на невиждан материален и духовен възход, който за съжаление трая кратко, но доказа потенциала ни като народност и превърна България във фактор на Балканите".


"Съединението на България е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението. Саможертвата и смиреното служение на Отечеството родиха, съградиха и устояха България“, каза в още словото си пред присъстващите на тържествената заря-проверка президентът:

"Политическите бесове и егоизмът – лични, класови, партийни, ерозират устоите на нацията. Днес в Европа отново бушува война, надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията. Скъпите ресурси, миграцията, климатичните промени са другите стихии, които вече изпитваме на гърба си. Само на километри от тук бедстват наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводненията. Но в изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията и заблудите на егоизма", заяви Радев.

"На връх Съединението нека си спомним, че само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали. Силата ни като народ зависи от всеки от нас. Всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали. Поклон пред дейците на българското Съединение!"


Празникът в Пловдив започна в катедралния храм "Света Богородица", където митрополит Николай отслужи молебен.

Венци и цветя бяха положени пред мемориала на Съединението, пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион.

Пред Военния клуб се проведе традиционната възстановка на част от историческите събития.

Пловдив беше център на празненствата по случай 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В града бе разиграна възстановка на събитията. /БГНЕС

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети "Съединение".

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Уволнен е директорът на УМБАЛ "Лозенец" в София

Уволнен е директорът на университетската болница "Лозенец" в София, съобщи Министерството на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева е освободила от поста д-р Христо Стоянов след одит в болницата, който е показал тежки нарушения и че лечебното заведение е във влошено финансово състояние с тенденция на значителен ръст на..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
Фон дер Лайен по време на дебата

Фон дер Лайен: Кандидатите за коалиция с ЕНП да са за Европа, Украйна и върховенство на закона

Председателката на Европейската комисия и кандидат за втори мандат за поста от ЕНП Урсула фон дер Лайен се обяви за изграждането на железен купол над Европа по време на дебат с 4-ма свои опоненти в Европейския парламент в Брюксел.  "Трябва да подобрим отбранителната ни индустрия и да гарантираме, че фрагментацията ще бъде прекратена, както и че..

публикувано на 23.05.24 в 17:55
На извънредното заседание на СОС беше изслушан кметът на Столичната община във връзка с новата организация на движението по бул.

Без разбирателство в СОС за новата организация на движението в центъра на София

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев.  Ще бъдат търсени и представители на институциите у нас, за да заработят лифтовете в планината. Кметът на..

публикувано на 23.05.24 в 17:50
Константин Занков

Константин Занков: Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма, но ще се справим

Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма. Това каза пред БНР Константин Занков, маркетинг и бизнес консултант в туризма. "То не е само за България, а за света. След пандемията от Covid-19 е доста трудно да се намират кадри в туризма. Бизнесът ще се адаптира и ще се справим, очаквам повече гъвкавост и..

публикувано на 23.05.24 в 17:49

ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН обсъжда днес в Ню Йорк резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. Инициативата е на Германия и на Руанда, чийто проект предвижда още да бъде осъдено отричането на масовото избиване на 8000 босненски мюсюлмани от армията на..

публикувано на 23.05.24 в 17:45
ген. Олександър Сирски

Тежки сражения се водят в Донбас

На брутален ракетен бараж е била подложена днес Харковска област в Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски. Най-тежките боеве обаче се водят в Донбас, заяви главнокомандващият генерал Олег Сирски. Русия твърди, че си е върнала там контрола върху още едно село - Андреевка. Заместник-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за..

публикувано на 23.05.24 в 17:34
Вадим Шамарин

Заместник-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за подкуп

По обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери беше задържан заместник-началникът на генералния щаб Вадим Шамарин. Военен съд го остави в ареста за два месеца. Вадим Шамарин е четвъртият руски генерал, който влиза в ареста в рамките на един месец. На 24 април и на 14 май по обвинения в корупция бяха задържани съответно..

публикувано на 23.05.24 в 17:26