Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветански: Българският учител дава едно високо образователно ниво там, където то е желано

Цветан Цветански
Снимка: Стопкадър, ТВ Европа

До началото на учебната година остава само седмица. Със старта ѝ трябва да започне преодоляване на образователни дефицити, натрупани по време на пандемията. Дискутират се също темите за промяна в учебните планове и за ваканциите.  

Цветан Цветански от Центъра за образователни инициативи обясни в предаването „Нещо повече“, че не е правил точни измервания дали българските ученици учат по-малко от връстниците си в Европа, но със сигурност те са конкурентноспособни в рамките на висшите учебни заведения. „Адаптират се добре в западните университети, което говори, че те тук получават високо ниво на образование“.

Съществува обаче голям дисбаланс между учениците на високо образователно ниво и такива с много ниско, отчете той. „Липсва едно стабилно средно равнище. То обаче е въпрос и на отношение на обществото към образованието и на приемането му като ценност. Високото ниво се дължи и на фактори, които са извън училищната среда, включително на влиянието на семейната среда. Не може да се отрече, че българският учител дава едно високо образователно ниво там, където то е желано“.

Частните уроци не са феномен само в България, обясни експертът. „Например в Италия, за да учиш медицина, няма как да го направиш без частни уроци. Във Франция е по същия начин. Въпросът е дали допълнителните занимания компенсират знания, които трябва да бъдат получавани в рамките на самото училище. Ако входът към българските висши учебни заведения е единствено външното оценяване, няма да има нужда от частни уроци. Те са  свързани не с желанието на българския ученик да продължи образованието си в родните висши учебни заведения, а по други причини - като желание да получи повече знания по определени езици или по компютърни науки, които да му помогнат да се реализира навън“.

Цветански не е сигурен дали е възможно преодоляването на натрупаните образователни дефицити. „Трябва да се случат определени неща и да бъдат стартирани процеси. Имаше забавяне на големи проекти. Трябва да бъде завършена и квалификацията на преподавателите“.

Тази учебната година отново стартира в необичайна среда – разгара на предизборната кампания, напомни той. „Рискуваме темата за образованието да бъде по някакъв начин политизирана. Образователната среда няма нужда от това. Тя се нуждае от един спокоен и аналитичен прочит, при който да се прецени как да бъдат преодолявани дефицити. Трябва да бъде дефинирано разбирането за качествено образование“.

Има повишен интерес към учителската професия и подмладяване на преподавателските състави, категоричен е експертът.

Интервюто на Людмила Железова с Цветан Цветански в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без инциденти приключиха демонстрациите в Малмьо, израелската изпълнителка - на Финал

Без инциденти приключи късно снощи пропалестинска и произраелска демонстрации, организирани в шведския град Малмьо. Градът беше домакин на втория полуфинал от конкурса "Евровизия", в който имаше израелска изпълнителка. Според организаторите 12 000 души са участвали в пропалестинското шествие с искане Израел да бъде изключен от състезанието,..

публикувано на 10.05.24 в 07:52
Димитър Главчев

Главчев води българската поклонническа делегация в Света гора

Служебният премиер Димитър Главчев ще ръководи традиционната българска поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Великомъченик  Георги Зограф".  Днес и утре в Атон премиерът ще се включи във вечерната и нощната служба, както и в Светата литургия, и в литийното шествие с иконата на светеца. Главчев отказва..

публикувано на 10.05.24 в 07:49

Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:41
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Галя Кондева се среща с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

От Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница ще се срещнат днес със служебния здравен министър Галя Кондева. Срещата ще се проведе 10 дни след като тя предложи, а правителството одобри, решение за построяване на частната болница "Мама и аз" в София, което отмени след обществен и политически натиск. Обществен съвет..

публикувано на 10.05.24 в 07:39

Отведоха кандидат-депутат в полицията, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 07:29

Планова профилактика на предавател

На 10 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: ВАРНА 4  на честота 100.9 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg и на честота 88.1  MHz.

публикувано на 10.05.24 в 06:00

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от международната цел то да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. Проучването обхваща близо 400..

публикувано на 10.05.24 в 05:26