Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения съобщи за най-малко 49 убити войници при сблъсъците с Азербайджан

| обновено на 13.09.22 в 15:17
Никол Пашинян - премиер на Армения
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Възобновените снощи сблъсъци между Армения и Азербайджан утихват, но ситуацията все още е напрегната, съобщиха властите в Ереван. 

По-рано премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи за поне 49 убити арменски войници при сблъсъците през нощта с азербайджанската армия, предаде Интерфакс. В реч пред арменския парламент Пашинян каза, че се водят сражения.

Междувременно министерство на отбраната в Баку заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж. Азербайджанските медии съобщиха, че двете страни са договорили примирие, което да сложи край на избухналите военни действия за района на Нагорни Карабах,. То влезе в сила в 9 часа сутринта местно време, но бе нарушено минути след това.

Напрежението от тази нощ е поредната ескалация на продължаващата десетилетия вражда между двете страни в Южен Кавказ за контрола над региона Нагорни Карабах, който е с преобладаващо арменско население, но юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз.

Русия, САЩ и Франция призоваха за деескалация на напрежението.

Никол Пашинян призова световните лидери за "адекватна реакция". Франс прес цитира изявление на неговия кабинет, че Пашинян е провел телефонни разговори по въпроса с френския президент Еманюел Макрон, руския президент Владимир Путин и държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън.

Съединените щати са дълбоко обезпокоени от съобщенията за нападения по границата между Армения и Азербайджан и призовават за незабавно прекратяване на военните действия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова за прекратяване на огъня: "Наложително е военните действия да спрат и двете страни да се върнат на масата за преговори", заяви Борел в кратко изявление, като добави, че в региона спешно се изпраща специален пратеник на ЕС.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Четирима са разпитани за катастрофата с колата на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО.  Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Адела Качаунова

Адела Качаунова: В Европа не виждат ясно лицата на политиците ни или не желаят да ги видят

"Отдавна живеем с усещането, че процесите в България в Европа имат малко по-различна светлина. Там сякаш не виждат достатъчно ясно истинските лица на политиците или не желаят да ги видят . Лица, които са санкционирани за корупция, не бива да бъдат легитимирани, след като са прекарали в политиката твърде много години. Дали са всякакви признаци за..

публикувано на 17.05.24 в 08:08