Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорската колегия се отказа от дата за избор на 6-има европейски прокурори

Мандатът на съдебните кадровици изтича на 3 октомври
Снимка: БГНЕС, архив

Заради изтичащия си мандат и липсата на избрани от парламента членове на следващия Висш съдебен съвет Прокурорската колегия се отказа да насрочва дата за избор на шестима нови европейски делегирани прокурори.

Мандатът на съдебните кадровици изтича на 3 октомври  - ден след изборите за 48-мо Народно събрание, и все още няма яснота как ще функционира т.нар. правителство на съдебната система заради непопълнената 11-членна парламентарна квота

Осем магистрати се борят за шестте места за европейски делегирани прокурори.

В момента те са девет, но през юни европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броя им да бъде увеличен на 15 заради много разследвания. По същата причина такова изискване беше отправено и към другите държави учредителки на Европейската прокуратура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена заря-проверка във В. Търново за 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта

С тържествена заря-проверка във Велико Търново - на  площад "Цар Асен Първи",  завършиха честванията по случай 116-тата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тя започна с демонстрация на технически военни хватки от курсантите на площада пред крепостта "Царевец" и прочитане на Манифеста за независимостта. България чества 116 г...

публикувано на 22.09.24 в 20:52
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения

Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг за български медии в централата на ООН в Ню Йорк. Страната ни взима участие в Срещата на върха за бъдещето, която се провежда днес и утре. Той обясни, че по време на срещата, която се организира под егидата на Общото събрание на ООН, ще..

публикувано на 22.09.24 в 19:50
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Не секва потокът нелегални мигранти, които с риск за живота си прекосяват Ламанша

Стотици нелегални мигранти продължават с риск за живота си да прекосяват Ламанша към бреговете на Великобритания. Само вчера повече от 700 души са прекосили протока в 11 малки лодки, показват данни на британските власти.  Данните на британското министерство на вътрешните работи показват, че 707 души са регистрирани като пресекли Ламанша в събота,..

публикувано на 22.09.24 в 19:42

10 партии и коалиции са регистрирали листите си в РИК - Благоевград

Делян Пеевски води кандидат-депутатската листа на коалиция "ДПС - Ново начало"  в Благоевград. Общо 10 партии и коалиции са регистрирали листи до този момент в Районната избирателна комисия.  Документите с  кандидатската листа на "ДПС - Ново начало" бяха внесени от областния председател на партията  в Благоевград Ведат Хюсеин, придружаван от част..

публикувано на 22.09.24 в 19:33
Снимката е илюстративна.

Земетресение със сила 4,9 на п-в Халкидики, няма пострадали и щети

Земетресение с магнитуд 4,9 беше регистрирано на полуостров Халкидики. Няма пострадали и щети.  Епицентърът на труса е бил на 12 км югоизточно от курортното селище Уранополис. Силният трус усетен и на трите ръкава на Халкидики, но няма паника сред туристите там. По данни на на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил на..

публикувано на 22.09.24 в 19:13
Премиерът на германската провинция Бранденбург и председател на ГСДП там, Дитмар Войдке, и съпругата му Зузане при обявяването днес на първите предварителни резултати от изборите в провинцията в Потсдам.

Екзитпол: Социалдемократите печелят на косъм изборите в Бранденбург пред "Алтернатива за Германия"

В Германия следят с интерес кой ще излезе начело на днешните избори в провинция Брандербург, след като на предишните два местни вота дясната "Алтернатива за Германия" стана първа в Тюрингия и втора в Саксония.  На двуцифрен процент се надява и левият Съюз на Сара Вагенкнехт, също сочен за несистемна формация. Изборите в Бранденбург днес ще се..

обновено на 22.09.24 в 19:10
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш говори пред Общото събрание на олганизацияна по време на Срещата на върха за бъдещето, 22 септември 2024 г.

Антониу Гутериш предупреди, че Ливан е напът да се превърне в следващата Газа

Размяната на удари между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" се ожесточава.  ООН предупреди, че районът е на прага на неизбежна катастрофа.  Израел и "Хизбула" продължават размяната на удари По данни на ливанското здравно министерство трима души са убити при израелските удари по цели на "Хизбула" в южните райони на Ливан...

публикувано на 22.09.24 в 18:56