Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: ЕС да може да нарежда задължително производство на стоки от първа необходимост

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз да може да нарежда задължително производство на стоки от първа необходимост, когато има проблем с тях. Това предвижда предложение на Европейската комисия, което германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува днес.

Във времена на война държавата иззема свободата на частните фирми и има право да им нарежда какво да произвеждат, за да не се допускат липси на стоки от първа необходимост. Такава военновременна икономика предвижда да има право да въвежда и Брюксел. Проект на предложение на Европейската комисия, с което централно ще може да се нарежда на частни фирми какво да произвеждат при сериозни кризи, бе публикуван в германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и от агенция "Блумърг" днес.

Според идеята на Брюксел ЕС ще има право да задължава частния бизнес първо да задоволява нуждите от стоки на страните-членки и тогава да изнася извън ЕС. В противен случай се предвиждат глоби.

До такива мерки обаче може да се стигне само при извънредни обстоятелства. Европейската комисия предвижда да публикува предложението си в средата на септември. 9 страни-членки - между тях Германия, Белгия и Нидерландия, са предупредили Брюксел, че подобни предложения надхвърлят правомощията на ЕС.

Така нареченият "Инструмент за действия при кризи на вътрешния пазар" е бил изготвен, след като в началото на пандемията десетки вериги на производство и доставки бяха прекъснати и се появи дефицит за различни стоки, най-вече във фармацевтиката. Документът се е опрял на съществуващия в САЩ закон за производство на военна защита.

Европейските чиновници аргументират изготвянето му с това, че заради пандемията и руската инвазия в Украйна е станало ясно, колко "крехък" е вътрешният пазар и до каква степен зависи европейската икономика от него. При големи кризи тази зависимост може да предизвика рецесия и геополитическа нестабилност.

"Необходимо е функционирането на вътрешния пазар да е подсигурено и в тежки времена", се казва в документа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арсен в питейната вода в два района на Халкидики

Откриха високи нива на арсен в питейната вода в два района на Халкидики. Предупредиха туристите. Водата в Неа Триглиа и Неа Плагия в Халкидики да не се използва за пиене, съобщават властите. Предупреждават жители и туристи да приемат само минерална вода, докато приключи изграждането на допълнителен център за пречистване. Всеки..

публикувано на 09.10.24 в 11:14

Турция блокира достъпа до Discord

Властите в Турция блокираха днес достъпа до платформата "Дискорд" заради установяване на наличието на съдържание, което нарушава закона. Това съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В изявление, публикувано от него в социалните мрежи, се уточнява, че има достатъчно основания да се предполага, че..

публикувано на 09.10.24 в 10:58

На прага на есенно-зимния сезон: Чакаме познати грипни щамове, скептицизъм към ваксините

Сред по-голяма част от населението има недоверие към ваксините срещу грип . Това каза в интервю за БНР д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар и специалист по вътрешни болести. Тя работи в Първа градска болница в София. Д-р Здравкова уточни, че в нейната практика не се наблюдава подобен скептицизъм. За нея е необяснимо защо..

публикувано на 09.10.24 в 10:26
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски сили на ливанска територия

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски военни сили на ливанска територия, недалеч от границата с Израел. Израелските части били подложени на обстрел с ракети и артилерия и принудени да се изтеглят, според твърденията на "Хизбула". Трима израелски войници са пострадали тежко при сражения в Южен Ливан, съобщиха от израелската армия...

публикувано на 09.10.24 в 10:19

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол,..

публикувано на 09.10.24 в 10:13
Изглед към КНДР от Паджу, Южна Корея

Северна Корея прекъсва автомобилните и жп връзки с Южна Корея

Севернокорейската армия съобщи днес, че планира да прекъсне всички автомобилни и жп връзки на КНДР с Южна Корея, предаде БТА като се позова на ДПА.  По границата ще бъдат разположени "силни отбранителни структури" и мерките ще влязат в сила незабавно. Според Пхенян тези действия целят опазването на националната сигурност и предотвратяването на..

публикувано на 09.10.24 в 09:49

В изборния ден – връщаме часовниците си с час назад

На изборния ден – 27 октомври, ще преминем към зимно време (връщаме часовниците с час назад). Тоест, този ден ще спим с един час повече.  Смартфони, таблети, компютри и ще се погрижат за тази актуализация автоматично, но останалите устройства може да изискват ръчна настройка. Сутрините и вечерите ни ще са тъмни и денят ще ни се струва по-кратък.  В..

публикувано на 09.10.24 в 09:41