Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиз Тръс изрази готовност за непопулярна данъчна политика

Лиз Тръс - премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Лиз Тръс заяви, че е готова да бъде непопулярна с нейната данъчна политика, но тя е убедена, че в крайна сметка британската икономика ще има полза от това.

В изява пред британски медии в Ню Йорк, където е за годишната среща на Общото събрание на ООН, Тръс защити нейните данъчни промени, които правителство ѝ ще обяви в края на седмицата и изтъкна, че ще направи каквото е необходимо икономиката отново да бележи растеж.

Освен това тя отхвърли загрижеността по повод на плановете на правителството да взема още заеми, вместо да облага допълнително печалбите на енергийните компании. Според нея увеличаването на данъците и спорното облагане на енергийните компании или въвеждането на висок корпоративен данък ще доведе до липса на инвестиции и растеж.

Лиз Тръс също защити съобщенията, че министърът на финансите Куази Куартенг ще премахне тавана за бонусите на банкерите, тъй като смята, че "сравнително слабия икономически растеж" е причина за липсата на капиталови инвестиции.

Премиерът обаче призна, че намаляването на данъците непропорционално ще облагодетелства по-богатите.

По-рано Лиз Тръс обеща, че няма да има режим за тока и газа тази зима, както това се планира в някои други държави, като Германия, например. Тя каза, че Великобритания и Западът "не могат да си позволят да застрашат сигурността си в името на евтина енергия" и призова останалите страни да се ангажират с по-нататъшна подкрепа за Украйна, след като Обединеното кралство обяви, че и през следващата година отново ще задели 2,3 милиарда паунда военна помощ за Киев, колкото бе отпусната и тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две отделни държави на острова „ревизионистични“ и „незаконни по отношение на международното право“...

публикувано на 26.09.24 в 04:23

Нова американска военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара

САЩ отпуснаха нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 375 милиона долара в навечерието на срещата между президента Джо Байдън и украинския президент Володимир – Зеленски. Новият пакет военна помощ, обявен от държавния секретар Антъни Блинкън  включва неуточнен брой авиационни касетъчни бомби, муниции за ракетните установки „Хаймарс“,..

публикувано на 26.09.24 в 04:04

Учени и политици обсъждат в Кипър противодействието на климатичните промени

От днес Кипър е домакин на тридневна международна научна конференция за „Климатичната криза в Източното Средиземноморие и Близкия изток“.  Икономическите и социалните политики за противодействие на климатичните изменения ще обсъждат водещи учени, политически и граждански лидери от страната и чужбина.  Конференцията се провежда в рамките на..

публикувано на 26.09.24 в 03:56
Спасители стоят върху развалините на сграда, разрушена при израелски въздушен удар в южното село Акбиех, Ливан, 24 септември 2024 г.

Ливан вече е във война, заяви здравният министър

„Ливан вече е във война", заяви министърът на здравеопазването на страната в интервю за Скай нюз, като оповести, че близо половин милион души са били разселени поради въздушните удари на Израел.  В интервюто за Скай нюз д-р Фирас Абиад каза, че Израел се стреми да създаде „състояние на паника и терор“ сред ливанските цивилни и да „провокира масово..

публикувано на 26.09.24 в 02:26