Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден продължават референдумите за присъединяване към Русия в 4 области на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден продължава гласуването на референдумите за присъединяване към Русия на Донецката и Луганската народна република и на контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област в Украйна.

Лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин оцени резултатите от първия ден на гласуването като “повече от добри” и допълни, че не е очаквал толкова висока избирателна активност.

Посланикът на Луганската народна република в Москва Родион Мирошник заяви от своя страна, че референдумът протича успешно и съответства на международните стандарти.

Председателят на избирателната комисия в Херсонска област Марина Захарова обвини в двойни стандарти западните медии, които наричат референдумите имитация.

До 26 септември включително гласуването ще продължи в мобилни избирателни секции в жилищните квартали или по домовете на хората по предварителна заявка.

В последния ден от вота, 27 септември, ще бъдат отворени и избирателните участъци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Турция прекъсна търговията с Израел заради войната в Газа

Турция прекъсна всякаква търговия с Израел като наказателна мярка срещу Тел Авив заради войната в Ивицата Газа, при която са загинали над 34 хиляди палестинци, съобщава държавната телевизия Те Ер Те. Турското министерство на търговията обяви, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел позволи "непрекъснат и достатъчен поток"  от хуманитарна..

публикувано на 03.05.24 в 08:10

Задържани демонстранти против закона "за чуждестранните агенти" в Грузия

В Грузия хиляди демонстранти блокираха снощи Площада на героите в столицата Тбилиси при протестите срещу закона за "чуждестранните агенти".  Има арестувани, предава Ройтерс. Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта, смятан за подобен на руския закон. Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за..

публикувано на 03.05.24 в 08:03

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща най-големия пакет с помощи от Великобритания досега. Зеленски каза, че официални..

публикувано на 03.05.24 в 07:52

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 07:44

Предупреждение за силен дъжд, на места придружен с гръмотевици

Предупреждение за опасно време е обявено за почти цялата страна. В Югозападна България действа оранжев код за силен дъжд, придружен с гръмотевици. В планинските райони валежите ще са значителни. Има условия и за градушки, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

публикувано на 03.05.24 в 07:31
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу..

публикувано на 03.05.24 в 04:25
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.

Свищовското село Горна Студена организира празник на козунака и шареното яйце

В свищовското село Горна Студена днес за първи път ще се проведе празник на козунака и шареното яйце. В двора на военния музей, където е била главната квартира на Руската дунавска армия, кулинарното и певческото си майсторство ще представят 12 села от региона. От 9:00 часа в двора на военния музей в Горна Студена майсторките от региона ще..

публикувано на 03.05.24 в 04:11