Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на лейбъристите във Великобритания обеща държавна енергийна компания

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че ако дойде на власт ще гарантира „ново начало“ за страната, като се започне от грижата за трудовите хора до осигуряване на енергийна независимост. Това стана по време на предпоследния ден на  годишния конгрес на лейбъристите.

Много части от речта на Киър Стармър бяха бурно аплодирани, но най-много овации събра изявлението, че лейбъристите ще учредят нова обществена енергийна компания, която ще работи с възобновяеми източници, в резултат на което ще паднат сметките, ще бъдат създадени нови работни места и ще се осигури енергийна независимост. Въпрос, който вероятно е най-актуалния в момента.

Ролята на тази държавна компания ще бъде да осигурява допълнителен енергиен капацитет заедно с частния сектор, да наложи Великобритания като суперсила в областта на "чистата енергия" и да гарантира дългосрочно енергийна сигурност.

Киър Стармър цитира думите на Тони Блеър, че Лейбърстката партия е политическото крило на британския народ. Той изтъкна, че лейбъристите са в центъра на политическия живот и са партията , която мисли за всички, не само за най-богатите, както консерваторите.

Както през 1945, 1964 и 1997 година сега е моментът за лейбъристите, заключи Стармър.

Лидерът на лейбъристите обвини управляващите консерватори, че напълно са загубили контрол върху икономиката. Стармър обеща увеличение на персонала в националното здравеопазване, като се започне още от приема на повече студенти по медицина и удвояване на броя на медицинските сестри.

Той каза, че независимо от това дали са гласували "за" или "против" Брекзит, всички са били подведени, така че негова задача ще бъде Брекзит да започне да функционира правилно.

Политическите анализатори виждат в речта на Киър Стармър ясна заявка и готовност да управлява. Тази сутрин бе разпространено ново проучване на общественото  мнение на YouGov, което дава впечатляваща 17-процентна преднина на лейбъристите пред консерваторите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активисти поискаха университетът в Сидни да се освободи от компании, свързани с Израел

Стотици хора, протестиращи срещу войната на Израел в Газа, се събраха в един от най-добрите австралийски университети, настоявайки той да се отдели от компании, свързани с Израел. Движението е вдъхновено от студентските окупации, обхванали кампуси в САЩ.  Стотици арестувани след акция на полицията в Калифорнийския университет Пропалестински..

публикувано на 03.05.24 в 09:58

НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница

От Националната здравноосигурителна каса официално потвърдиха, че са дали две положителни становища за проекта на болницата “Мама и аз”. На 1 февруари 2023 г. първият документ е подписан от временния управител на Касата д-р Йорданка Пенкова. Становището гласи, че "ако оценката на потребностите на населението от медицинска помощ покаже..

публикувано на 03.05.24 в 09:50

Великотърновски храм, строен от Колю Фичето, очаква ремонт

Великотърновският храм "Св. св. Кирил и Методий", който е национален паметник на културата, е в много тежко състояние и чака ремонт. През това време десетки миряни даряват труда и парите си, за ремонт на църковния покрив.  Църквата в квартал "Варуша", носеща името на славянските първоучители, е строена от майстор Колю Фичето и след нея той..

публикувано на 03.05.24 в 09:32

Мария Матеева-Казакова: Трябва да се молим за Възкресението на България!

" Изправени сме пред поредни сериозни избори, които за съжаление се оказват много по-дълбоки , защото българската демокрация натрупа много грехове за последните 35 години".  Това коментира пред БНР политологът д-р Мария Матеева - Казакова. И продължи:  " Може би е време да помислим сериозно дали не трябва да кажем "Вън търговците от храма" ,..

публикувано на 03.05.24 в 09:12

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", вече е 59-а

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на България, "Репортери през граници" посочва..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Награждаване на изпълнителите в класацията БНР Топ 20

Тази вечер Българското национално радио ще връчи наградите на изпълнителите в класацията БНР Топ 20.  Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20 Продуцентът на класацията и музикален редактор в програма "Хоризонт" Здравко Петров сподели: "Ежегодните годишни награди на класацията "БНР ТОП 20" включват шест..

публикувано на 03.05.24 в 08:50

Обущарят Трайко Миладинов: Ремонти в политиката няма

Обущарят Трайко Миладинов смята, че има шанс в ремонтите - не само на обувките, но и на човешките взаимоотношения. Като че ли обаче не беше много сигурен за ремонтите в политиката: "Когото и да избереш - по-лоши идват, по-добри не идват. Само гледат интереса и това е. Как да се ремонтира - уж към нови, към ново, а пак сме си на това дередже...

публикувано на 03.05.24 в 08:49