Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният секретар на МВР призова за ефективни присъди за пияни и дрогирани шофьори

Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Снимка: Даниела Костова

Необходими са спешни законодателни промени, които не позволяват съдебни споразумения при пътни произшествия, в които водачите са употребили алкохол или дрога. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров в Стралджа. В общината днес е обявен Ден на траур в памет на 30-годишния полицай Генади Троев, загинал при пътен инцидент с пиян шофьор.

Главният секретар на МВР призова: 

"Призовавам за такива законови промени, които не позволяват споразумения при такива тежки случаи, не позволяват условни присъди, глоби или пробация. За тежки случаи с алкохол с наркотици трябва да има единствено и само ефективни присъди". 

От 2009 година от състава на МВР са съкратени 14 хиляди служители, а полицаите навсякъде не достигат . 

"И от 63 хиляди в момента са 46 хиляди и е безумие да има по един, два, три патрула в райони с по 100 хиляди население".

След смъртта на трети полицейски служител на пътя:

"Войната по пътищата, безумието, което ние се опитваме да спрем, плаща самата полиция с кръв. Не считам, че борбата е загубена. Просто показваме колко е тежка и неравностойна тази борба,  ако се води от една институция"

От днес в МВР започва кампания за набиране на средства за подпомагане на семейството на загиналия полицай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГС организира дискусия за обсъждане на мерки за противодействия на войната по пътищата

Магистрати, експерти и родители на деца, загинали при пътнотранспортни произшествия, ще обсъждат мерки за противодействия на войната по пътищата. Организатор на дискусията е Софийската градска прокуратура. Дискусията беше обявена преди месец, когато от държавното обвинение анонсираха своите предложения. Сред тях -   обвиняемите за катастрофи..

публикувано на 27.05.24 в 07:37
Георги Тахов

Земеделският министър Тахов ще участва в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще вземе участие в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Брюксел. Сред основните теми, които ще дискутират министрите на земеделието на ЕС, са новите мерки, предвидени от Европейската комисия, за справяне с кризисната ситуация в селскостопанския сектор...

публикувано на 27.05.24 в 07:23
Румен Радев

Работно посещение на президента Румен Радев в Швейцария

Президентът Румен Радев ще бъде днес на работно посещение в Швейцария. Очаква се българският държавен глава да обсъди с швейцарския си сътрудничеството между София и Берн в областта на икономиката и иновациите. В Берн Румен Радев ще се срещне с швейцарския си колега Виола Амхерд. Очаква се акцент в разговорите да бъдат сътрудничеството на..

публикувано на 27.05.24 в 07:20

Протест на млекопроизводители от различни краища на Европа в Брюксел

Млекопроизводители от различни краища на Европа се събират на протест в Брюксел, за да поискат справедливо възнаграждение на труда си. Проявата им съвпада с днешния Съвет "Земеделие и рибарство", но се провежда също така преди международния ден на млякото и европейските избори. В Европейския квартал ще се съберат протестиращи от Италия,..

публикувано на 27.05.24 в 06:58

Среща на министрите на външните работи на страните членки на ЕС в Брюксел

Ситуацията в Украйна и в Близкия Изток ще бъдат основните теми, които министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз ще обсъдят днес в Брюксел. Украинският им колега Дмитро Кулеба ще се включи дистанционно, за да ги информира за последните събития. Министрите ще проведат и неформални разговори с министрите на..

публикувано на 27.05.24 в 06:53
Йенс Столтенберг

Столтенберг в София за участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.  Той ще се срещне и със служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Министър-председателят Главчев ще се срещне с..

публикувано на 27.05.24 в 06:49

Започват Ботевите дни във Враца

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни , посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четат му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други..

публикувано на 27.05.24 в 06:24