Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР си партнира с "Галъп" в изборния ден. Как социолозите събират информация

Първан Симеонов
Снимка: Борислава Борисова

Партньор на БНР в отразяване на предсрочните избори е агенция "Галъп интернешънъл болкан", която ще следи разпределението на силите към бъдещите мандати за 48-о Народно събрание.

"Първите данни от екзитпола ще се появят в ефира в 20 часа, с края на изборния ден. Ще ги следим през целия ден. На всеки два часа ще получаваме обобщените данни, заедно с пълната демографска картина и картината по допълнителни въпроси, свързани с изборния процес, което ще ни позволи в хода на деня да подаваме информация за структурата на вота в неговата демографска същност", поясни в началото на изборния ден изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов. 

В 20:00 ч. от "Галъп" ще оповестят първите прогнозни резултати, които благодарение на методиката, която се използва, са максимално близки до това, което ЦИК ще обяви по-късно в следващите дни. 

Методиката "екзитпол" ни позволява в първия момент да знаем резултат, който иначе ще бъде обявен значително по-късно като официални решения, подчертава Симеонов. 

"Екзитпол" се прави по следния начин – в своя национално представителна извадка от изборни секции в страната, наши екипи, през определена стъпка призовават хората да повторят съвършеното тайно и изключително бързо своя вот, заедно с допълнителни въпроси, засягащи изборния процес. На всеки 2 часа тази информация се обобщава в нашия централен офис в София. Спазвайки закона, ние не разгласяваме тази информация. Разчитаме партньорските и партньорските медии да правят същото. В края на изборния ден ние имаме данни от последното прозвъняване. След което започва паралелно броене, което дава възможност за много бърз резултат в изборната вечер

Ползвам повода да призова българските избиратели да се отзовават на поканите на нашите екипи, разбира се, спазвайки техните инструкции, за да се спазва съответната стъпка. Ползвам повода също призова да навсякъде, където има някакви проблеми в изборния процес, БНР да регистрира, заедно с нашите партньорски медии, тези проблеми, за да може изборният процес и процесът на екзитпол да протичат гладко. 

Нека избирателите не се влияят от всевъзможни информации или псевдоинформации, завоалирани по някакъв начин, които излизат като "резултати" в изборния ден. Нека избирателите бъдат оставени със собствената си съвест и сърце да направят този важен за България избор", апелира Първан Симеонов. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за контрабанда и корупционни престъпления.  Димитров беше задържан преди десетина дни заедно с..

публикувано на 23.04.24 в 20:21
Стопкадър /

Пуснаха журналиста Димитър Стоянов под гаранция от 5000 лева

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.  43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.   Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в столицата след сигнал, че е насочил пистолет срещу мъж, за който има данни, че е служител на НАП...

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава има проблем с опазването на човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и жестоко отношение към граждани от страна на държавни органи, сериозни проблеми с независимостта на..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска защита евакуираха детски градини, училище и пациентите от военната болница към базата. Не се допуска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при облекчени условия. По данни на Държавната агенция за бежанците, децата с предоставена временна..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и политологът Иван Начев, според когото още при формирането на кабинета е станало ясно,че може да го..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев. Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи..

публикувано на 23.04.24 в 18:57