Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на 20 век гласуването е било задължително и е имало наказание тъмничен затвор

Снимка: личен архив

Първите бюлетини са бели листчета, върху които са изписвани имената на кандидатите за народни представители. С годините  бюлетините стават цветни и в един отрязък от време е можело да се внасят отвън. По-късно тази възможност отпада. 
"Избирателите влизат в изборното бюро, подават избирателната си книжка и едва, след като тя бъде сверена с избирателния списък и се отреже съответното листче, книжата се връща. Тогава избирателят отива в преградата, поставя бюлетината, предава я, връща се, подава я на председателя, запечатана в плик. Избирателят не може да се бави зад преградата повече от 1 минута", каза за БНР Милена Симова, главен експерт в Държавния архив в Перник. 
Милена Симова  Снимка: Елена Тамакярска
Най-ранните документи за изборите, които се съхраняват в Пернишкия архив са от период 1882 -1911 година. Сред тя е послание на кандидат депутата Петър Въжаров на прага на 20 век към избирателите от Трънска околия.  

"Господа избиратели не търсете щастието вън от себе си, не предавайте гласовете си за една чаша ракия, впишете във вашата свята, чудотворна бюлетина за ваши представители имената на лица с безукорна честност, даровитост, вещо законодателство и пълно разбиране на вашите нужди и искрено желание за незабавното им удовлетворение".
Ненко Темелков    Стнимка: Елена Тамакярска
Ненко Темелков пази в семейните си архиви избирателни книжки от миналото столетие. Те са за периода от 1 септември 1936 до 1 септември 1939 година .

"Това са книжки, които намерих в един дървен скрин, в къщата на дядо ми по майчина линия -дядо ми Сотир Димов, който е участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Очевидно някои неща от престоя му в казармата са му подсказвали, че трябва да пази и съхранява документи. Намерих и други интересни неща, в това число бележки за варене на ракия, акциза, който е платил. На всяка страница на бюлетината има по два отрязъка, на които са отразени имената на избирателните секция, в която гласува, номера, под който е в списъка и когато той упражни правото си на глас се откъсва единия отрязък и той остава в комисията. По този начин се контролира вота. Това според мен е една  форма на активна регистрация, която може да ни предпази от мъртвите души и от изборния туризъм. На гърба на всеки лист, с който се участва в изборите са изписани наказателните разпоредби". 

По времето, в което е живял дядото на Ненко Темелков гласуването е било задължително. Всеки, който без уважителни причини не гласува е подлежал на глоба от 20 до 500 лева в полза на съответната община, а който подкупи някой от избирателите с пари, дарове и други имотни облаги се наказва с тъмничен затвор до една година или глоба до 2500 лева.

"Изрично се коментира гласуването от името на друг, нарушаването на реда в секциите, унищожаване на изборното имущество, списъци, бюлетини. За всичко това е предвидена съответната парична санкция, тъмничен затвор. 


През годините изборният процес е преминал през редица трансформации. За първи път жени гласуват на местните избори през 1937. Правото да избират тогава се дава само  на жените- майки. Година по- късно, на парламентарните избори  през 1938 г. право на вот получават жените над 21 години, които са омъжени, разведени или вдовици.

Леко напрегната е атмосферата в началото на изборния ден в Пернишко. Причината е в многото персонални промени в СИК, които продължават и днес. Рокадите не са прецедент, но на тези избори те са изключително много. Има проблеми и с машините в две от секциите, съобщиха от РИК Перник.

263 са секциите в област Перник . В 156 от тях вотът ще бъде машинен. Поради малкия брой избиратели във всички секции в община Ковачевци ще се гласува само с хартиени бюлетини. Подвижните избирателни секции са общо 6, като до 16 часа те ще обслужат хората с трайни увреждания, а след това в тях ще гласуват поставените под карантина. Хоспитализираните пациенти с COVID-19 ще могат да упражнят вота си в  трите лечебни заведения в Перник- към края на деня  след останалите пациенти. 106 020 са избирателите в региона. Те са с 3000 по-малко в сравнение с изборите през април м.г. Заради обезлюдяването жителите на 49 села в община Трън ще пускат бюлетини в сборни секции.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31