Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България избира 48-о Народно събрание

"Един социолог беше казал, че никога не е лошо, ако трябват още едни и още едни избори, защото по този начин се пресява плявата и остават най-качествените", каза избирател в Перник

Снимка: Стоян Радев

В страната се провеждат предсрочни парламентарни избори за 48 Народно събрание. На вота се явяват 23 партии и 6 коалиции с над 6 600 кандидати. Малко над 11 хиляди са машините за гласуване във страната и чужбина.  Гласуването ще продължи до 20:00 часа, а ако пред дадена избирателна секция има още желаещи - до 21:00 часа. 

Гласуването в страната

В плевенското село Буковлък са задържани двама мъже в рамките на досъдебно производство за нарушаване на изборните права.

Преди обяд полицията задържа за 24 часа двама мъже от селото, обясни Мариана Цветкова, говорител на МВР: "И в момента по досъдебно производство служителите на МВР извършват процесуално-следствени действия под наблюдението и ръководството на районен прокурор. Може би това притеснява някои жители на село Буковлък. Това са рутинни проверки". В една от секциите в град Плевен се премина на гласуване с хартиени бюлетини. Председателят на СИК Николай Яков обясни, че е имало проблем с машината, но сега вотът преминава спокойно.

51- годишен мъж от Нови пазар е задържан при акция срещу купуването на гласове. От Областната дирекция на МВР в Шумен съобщиха, че действията на полицаите са започнали още на 23 септември. 

Силният вятър в Ловешко прекъсна електропровод средно напрежение, който захранва селата Баховица, Лисец, Славяни, Слатина и Скобелево. Токът прекъсва и в село Малиново. Областният управител Светослав Славчев поясни, че в момента екипи на електроразпределителното дружество отстраняват аварията.

Засега няма проблеми с машините за гласуване.

"Аварийни екипи работят и до 15:30 ч. се очаква възстановяване на електрозахранването. В случай, че  има проблеми, можем да реагираме  с преносими агрегати, които са на разположение в противопожарната служба, за да не прекъсваме изборния процес. Машините в момента работят  на аварийно захранване. Няма сигнали да е пръкнат изборния процес", каза областният управител на Ловеч.

Единични са промените на членове на секционни избирателни комисии в Силистренско. Във всички секции, където има машинно гласуване, устройствата работят и към момента няма сигнали за проблеми, съобщават от РИК – Силистра.

Към 11:00 часа избирателната активност бе близо 11 на сто от имащите право на глас 114 708 души. Към момента гласуването преминава вяло, коментират членове на секционни избирателни комисии.

Без основание от РИК е оставена жалба, че членове на избирателна комисия в тутраканското село Цар Самуил са гласували на машината вместо избиратели. Проверката на РИК е показала, че избирателите там са основно възрастни хора и че всъщност членовете на комисията само са давали технически указания за работа с машината за гласуване.

Извънредният парламентарен вот в Габровския район преминава при активност, същата като на изборите през ноември миналата година. Към 11:00 часа са гласували 9,48% от гласоподавателите. В една от всички 156 секции, в които се гласува машинно, устройството е преустановило работа.

В севлиевското село Ряховците машинното гласува е преустановено, заради техническа неизправност на устройството, и там избирателите отбелязват вота си на хартиени бюлетини. В останалите 155 СИК в района устройствата работят безпроблемно, уточняват от Районната комисия. До този час в Районната избирателна комисия не са постъпвали сигнали и жалби за нарушения.

Спокойно и без констатирани нарушения протича изборния ден в Пловдив, където гласоподавателите могат да упражнят вота си в 473 секции. В две от тях – 7-а и 27-а, в район „Тракия“, заради проблеми с машините се премина към гласуване с хартиени бюлетини.

В 16-та РИК от началото на изборния ден са постъпили няколко сигнала, обобщи председателят Калоян Сухоруков:

"Единият сигнал беше за това, че в СИК член на комисията, член на комисията говори на език, различен от български. Има 2 сигнала за това, че кандидати за народни представители са агитирали за конкретна политическа партия пред органи на МВР".

Становището на комисията е , че сигналите са неоснователни.

В последните часове в града се забелязва по-висока избирателна активност, но както и на предишния парламентарен вот като цяло тя е ниска , коментират членове на секционни избирателни комисии. За решилите да упражнят правото си на глас изборите са важни, защото:

"Всеки трябва да даде своя принос, ако може нещо да променим, да бъде България нормална държава. Но дали ще е след тия избори, не се знае. Трябва да се стигне до тоя вариант рано или късно".

"Надявам се, че ще има нещо добро. Нещо честно. Да имаме самочувствие като европейци".

Малко над 8% е избирателната активност в област Благоевград към 11:00 часа. Това се припокрива с данните от вота през ноември миналата година. Най-висока е активността в община Белица - близо 18 на сто, а най-ниска - в Петрич, където до 11:00 часа са гласували едва 5 на сто от избирателите.

В четири секции е имало проблеми с машините за гласуване, в три от тях изборният ден е продължил с хартиени бюлетини.

В РИК - Благоевград са подадени 4 сигнала и жалби за нарушаване на анонимността на вота на хора, които гласували с придружители, показващи им за кого да дадат гласа си.

Масово секционни избирателни комисии в област Кърджали работят в непълен състав. Според председателя на РИК Павел Гатев това е най-големият проблем в района на този вот.

Причината е, че дни преди изборите една от партиите изтегли своите представители в секциите в 4 от 7-те общини. Очакванията са извършените в последния момент смени да не окажат сериозно влияние в работата на комисиите.


Заради повреда в машината за гласуване в една от секциите в Стара Загора се наложи преминаване към хартиени бюлетини.

Нормално протича изборният ден в област Хасково. Разкритите там секции са 480, а право на глас имат малко над 227 000 избиратели. Регистрираната активност към обяд е 10,3 на сто.

Проблем с две машини за гласуване е регистриран в област Хасково. Едната е в Димитровград, а другата в Харманли, чиято работа на този етап не може да бъде възстановена.

Техническият екип не е успял да извади паметта, където се съхраняват данните от гласуването. Ако това не стане до края на изборния ден, вотът на избирателите, гласували на тази машина, вероятно няма да бъде отчетен, обявиха от Районната избирателна комисия в Хасково. 

Близо 13 % е избирателната активност в област Монтана към 11:00 часа. Няма нарушения.

В две от секциите в Перник машините са били повредени и се е наложило да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

8,5%  е отчетената избирателна активност към 11:00 часа днес. Тя е с близо процент и половина по- ниска от избирателната активност през ноември м.г.  С най-бързи темпове се гласува в община Земен, където до урните са отишли 23 процента от избирателите, най- малко, само 8 %, са гласувалите в община Перник.  Избирателите застават пред урните без особени очаквания:

"Просто идвам да упражня своето право на глас. Ако трябва да бъда искрен, разочарован съм от всички партии".

"Един социолог беше казал, че никога не е лошо, ако трябват още едни и още едни избори, защото по този начин се пресява плявата и остават най-качествените. Не очаквам да се състави правителство, за съжаление, но трябва да гласувам".

"Имам надежда и този път да има правителство. И то редовно да бъде, не служебно, не малотрайно, за няколко месеца. Дано да се случи, макар че както вървят нещата".

Изборният ден в Русенска област преминава спокойно и без сериозни нарушения на закона. В Русенска област по традиция най-активни са избирателите в община Ценово. Там до обед бяха гласували 16,86%. На другия полюс е Сливо поле - само 6,81%.

Какви бяха неуредиците в избирателния район, от който за последен път ще бъдат излъчени осем депутати, обяснява председателката на РИК Милена Хинкова: "Проблемите започнаха след това. Първата информация беше за една секция в Караманово, където машината не беше тръгнала. Яви се техникът. След рестартиране машината е започнала да работи, така че там си гласуват на машина. След това се обадиха от 138-ма секция. Там проблемът е неотстраним, защото хеш кодът, т.е. кодът на машината е съвсем различен от този, който трябва да бъде.

След което се обадиха от Две могили от втора секция - там пък проблемът е друг. Веднага след като е гласувал първият избирател, се оказало, че машината изписва, че не може да чете картите. И там проблемът е неотстраним, така че и там преминахме към гласуване с хартиени бюлетини".

Иначе избирателите, дошли до секциите, изразиха надеждата си за по-добро бъдеще на страната ни: "Безкрай ли да бъде туй нещо. То, докато се научим, внуците ще станат на 100 години"; "Ще изчакаме, надеждата крепи човека. Трябва да се надяваме на по-добро винаги."

Снимки: Незабравка Кирова, Стоян Радев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят пазарите за птици в Монтанско заради птичия грип

С цел недопускане разпространението на заболяването инфлуенца по птиците или т.н. "птичи грип" в област Монтана се преустановява продажбата на птици на пазарите за животни.  Това стана ясно след проведеното заседание при областния управител Ивайло Антонов на постоянно действащата епизоотична комисия.  Като мерки за ограничаване на..

публикувано на 20.04.24 в 19:13
Протест в Рим

Демонстрация в Рим в защита на труда, общественото здравеопазване и правото на протест

В Рим се проведе протестно шествие с митинг организиран от двата най-големи синдикати Италианската генерална конфедерация на труда (CGIL) и Италианския съюз на труда (UIL). Демонстрацията се проведе под лозунга "Стига вече" (Adesso basta), в защита на труда, за осигуряване безопасност на работното място, за правото на здравеопазване и в..

публикувано на 20.04.24 в 18:59

Шествие в София в подкрепа на легалната употребата на канабис

Шествие в подкрепа на легалната употребата на канабис се проведе в София. То е организирано от групи, подкрепящи медицинската употреба на марихуана у нас и свободното отглеждане на коноп. С транспаранти, които напомнят, че канабисът лекува и призиви за тестване и на политиците, групата се опита да блокира района на "Орлов мост" в София. До това..

публикувано на 20.04.24 в 18:41

Русия подложи на обстрел две жилищни сгради във Вовчанск в Харковска област

Двама души са загинали при руски атаки в Харковска и Днепропетровска област в Украйна. Русия атакува и градовете Одеса и Черноморск рано тази сутрин, но няма пострадали. Украинските въоръжени сили от своя страна са нанесли удари с дронове в 8 руски области, съобщи източник от разузнаването в Киев. Руските сили подложиха днес на обстрел две жилищни..

публикувано на 20.04.24 в 18:25
Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган към лидера на "Хамас": Палестинците трябва да са обединени в отговор на войната на Израел

Турция показва нови амбиции за активна роля в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Ивицата Газа и подобряване на хуманитарната обстановка в анклава, след като Катар намекна, че може да преосмисли посредническата си роля. Министрите на външните работи на Турция и Египет Хакан Фидан и Самех Шукри обсъдиха на среща в Истанбул..

публикувано на 20.04.24 в 18:03
Алпийски козирог

Ловно стопанство "Кормисош" е единственото в България с алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното..

публикувано на 20.04.24 в 17:34
Бяло море край Марония, Гърция

Гърция забрани със закон поставянето на чадъри и отварянето на заведения на 198 плажа

Гърция защити със закон чистотата и екологичната стойност на 198 плажа. За тях вече не се допуска отдаване за заведения. Забранява се поставянето и на чадъри. Министерството на околната среда въведе забрана за екологична намеса в почни 200 плажни ивици в страната. Това са плажове, които се намират в мрежата "Натура2000" и на тях..

публикувано на 20.04.24 в 17:22