Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкривява ли вота играта с преференциите в листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград?

Марио Русинов, АКФ: Стефан Апостолов е на радара ни от изборите през ноември 2021

Снимка: Ани Петрова

Кандидат-депутатът Стефан Апостолов, който отново беше под номер 22 в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ-СДС в Благоевград и е от гражданската квота, отново събра най-много преференциални гласа. Повечето от тях са от родната му община Симитли, в която баща му, Апостол Апостолов, е пети мандат кмет. Точно от тази община в РИК бяха подадени най-много сигнали за нарушения на изборния процес, за притискане и заплахи за саморазправа, включително и към съставите на секционните комисии. Реакция на институциите до днес нямаше. Пред медиите вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че той е сезирал прокуратурата за неправомерните действия най-вече на кмета на Симитли, но от там отказали да образуват досъдебно производство. Вътрешният министър заяви, че "това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие, изградено между двете институции, може би е в опасност" .

Как и защо хората от област Благоевград и най-вече от Симитли, избират младия Стефан Апостолов за депутат вече пет пъти? 

В деня на изборите повече от половината жалби и сигнали, подадени в Районната избирателна комисия-Благоевград, бяха от община Симитли. В тях се посочваше, че кметът и синът му, който е кандидат за 48-ото НС, обикаляли всички секции и открито агитирали. Други лица оказвали помощ на избиратели как и за кого да гласуват. Трети - директно заплашвали председатели и членове на секционни комисии, които им пречели да вършат онова, за което са изпратени.

На всички сигнали Районната избирателна комисия се е произнесла по един и същи начин: "Указва на секционните комисии за спазват Изборния кодекс и методическите указания за нормалното протичане на изборния ден". 

Нито една от жалбите не е препратена към прокуратурата по компетентност. Тя не се е самосезирала и от медийните репортажи.

Изборите отминаха, резултатите бяха огласени, очаква се разпределението на мандатите.

Цифрите показват, че Стефан Апостолов, който е от гражданската квота в листата на ГЕРБ, има 7 357 преференциални гласа и от последното място - застава след водача Росен Желязков. Преференциите на бившия транспортен министър са над 4 пъти по-малко, но към тях се добавят и гласовете без конкретно предпочитание. 

Този феномен не е нов. На парламентарните избори през април, миналата година Стефан Апостолов бе национален рекордьор с 9 507 преференции. Но това може да се обясни и с рекордно ниската избирателна активност на последните избори в областта - едва 37 процента.

И още една интересна съпоставка в цифри - избирателите в община Симитли са 12 420. Активно гласували са 59,9 процента, тоест 7 352 жители на общината. От всички преференциални гласове за Стефан Апостолов - около 5400 са от родната му община. Уравнението показва, че близо 75% от неговите съграждани са дали преференциалния си вот за него.

В предаването "Нещо повече" Марио Русинов от Антикорупционния фонд заяви, че Стефан Апостолов е на радара на организацията им още от изборите през ноември 2021 г.:

"Това е кандидат, който получава много голям брой преференции, концентрирани на малко места в избирателния район. Забелязваме огромна концентрация на преференции за него в 29-те секциите в община Симитли. В над 20 секции 90% от гласовете на ГЕРБ-СДС са с негова преференция, което е необичайно. Подобни статистически отклонения много често намекват за някакъв тип контролиран вот.  Със сигурност това е необичайна структура на вота. Днес наблюдатели в СИК в Симитли, които не са от общината, но са били там като членове на секционните комисии, се свързаха с нас и ни разказаха за потресаващи нарушения на Изборния кодекс".

Русинов посочи, че в село Градево дори не е имало т.нар. тъмна стаичка, а там се гласува с хартиени бюлетини.

Антикорупционният фонд ще излезе с доклад за използването на преференциите в партийните листи на изборите на 2 октомври.

Репортаж на Кети Тренчева и интервю на Диана Янкулова с Марио Русинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, за което Волков обвини пряко руския президент Путин...

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 10:23

50 години от откриването на Боровското съкровище - от земята на тракийска царска власт

Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа .  В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа" , но негова реплика може да се види в Историческия музей в Русе , както и на паната, които са поставени в чест на..

публикувано на 19.05.24 в 10:05

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на страната ни в европейския валутен съюз. За плюс един процент увеличение - пенсионерските..

публикувано на 19.05.24 в 09:56

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са " Възраждане " с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в..

публикувано на 19.05.24 в 09:29

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад "Възраждане". Маратонът отново има своята благотворителна кауза. Сега тя е набиране на средства за..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от Общината. Проектът е реализиран във връзка с обществено обсъждане за въвеждане на "Зелена зона" в..

публикувано на 19.05.24 в 08:31