Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И прокуратурата, и защитата атакуваха размера на наказанието на Кристиан Николов на втора инстанция - пред Софийския апелативен съд

Прокуратурата иска 15 г. затвор за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков

Кристиан Николов в Софийския апелативен съд, 6 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

По делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, прокуратурата поиска и от втората съдебна инстанция да наложи 15 години затвор на обвиняемия Кристиан Николов. По-тежко наказание поискаха и представителите на частното обвинение

Всички страни по делото оспориха пред Софийския апелативен съд решението на първата инстанция, която постанови 9 години затвор за Николов за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на телевизионния водещ.

Николов поиска съдът да намали 9-годишната му присъда, постановена от първоинстанционния Градски съд. В последната си дума Николов заяви, че се разкайва и че до края на живота си ще носи последиците от своите действия. Адвокатите на подсъдимия също пледираха за по-леко наказание. 

До месец ще стане ясно дали Софийският апелативен съд ще промени или ще потвърди 9-годишната ефективна присъда на 24-годишния Николов. Делото, което се гледа на втора съдебна инстанция, приключи в рамките на няколко часа. 

И пред втората съдебна инстанция продължи спорът за това при евентуален умисъл или по непредпазливост е извършил деянието Николов.

Обвинението на прокуратурата е за убийство при евентуален умисъл, именно и заради това бе поискана присъда 15 г. затвор. Това е минималното наказание при тази квалификация. Основанията са високата скорост и откритите наркотици в кръвта на обвиняемия, както и липсата на какъвто и да е спирачен път.

Първоинстанционният съд обаче не прие доводите на прокуратурата и осъди Николов за причиняване на смърт по непредпазливост. Протест срещу това внесоха и прокуратурата и частните обвинители като защитата очаква наказанието да бъде намалено и го оценява за прекалено строго с оглед младата възраст и чистото съдебно минало на Николов.

На 13 юли т.г. Софийският апелативен съд отложи за втори път делото за тежката катастрофа, в която преди повече от две години загина журналистът Милен Цветков.

Причината е, че подсъдимият Кристиан Николов бе карантиниран като контактен на заразен с коронавирус.

И прокуратурата, и защитата атакуваха размера на наказанието пред Софийския апелативен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00

Почина Райна Вълчева, бивш зам. главен редактор на в. "Труд"

На 5 май е починала Райна Вълчева, бивш първи заместник главен редактор на в. "Труд", съобщиха от семейството за "Хоризонт". Поклонението ще е в петък в Централните софийски гробища.

публикувано на 08.05.24 в 15:51
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

Русия е превзела две села в Украйна

Руските сили са превзели село Кисливка в украинската Харковска област и село Новокалинове в Донецка област, твърди руското министерство на отбраната. В изявление се признава за нанесените тази нощ удари по военни и енергийни съоръжения в Украйна с дронове и ракети. "След кратко затишие се очаква Русия да продължи с масираните удари",..

публикувано на 08.05.24 в 15:44

ЕК иска от Х информация за намаляване на ресурси за модериране на съдържание

Европейската комисия поиска от платформата X (бивша Туитър) повече информация за намаляването на ресурсите за модериране на съдържанието и на дейностите в тази сфера. Искането е по Акта за цифровите услуги. Комисията иска също сведения за оценката на риска, извършена от Х за прилагането на инструментите на генеративния изкуствен интелект в..

публикувано на 08.05.24 в 15:37
Златоград

Тодор Батков-младши е втори в листата на ГЕРБ в Смолян

Истински избори в България отдавна няма, всичко е превърнато в технология на изборите, смятат родопчани, които на предстоящите предсрочни парламентарни избори ще изпратят в 50-тото Народно събрание  от 22-ри избирателен район общо четирима депутати. Как приемат последните политически събития хората от Смолянско, промени ли се животът им и какво..

публикувано на 08.05.24 в 15:22
Снимката е илюстративна

САЩ спрели доставка на оръжие за Израел заради офанзивата в Рафах

Съединените щати са спрели доставката на оръжия за Израел миналата седмица в отговор на очакваната офанзива в Рафах. Това е заявил пред Ройтерс високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Белият дом и Пентагонът отказаха коментар. За първи път след атаката на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври Вашингтон..

публикувано на 08.05.24 в 15:11
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000 земеделски..

публикувано на 08.05.24 в 15:09