Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметровите шофьори ще блокират Орлов мост, докато не разговарят с представители на МВР

| обновено на 09.10.22 в 05:29
В знак на съпричастност към убития снощи таксиметров шофьор в квартал "Разсадника" Христо Трайков негови колеги са блокирали Орлов мост. В знак на протест и с искане МВР да си върши работата и да противодейства на криминално проявени да извършват убийства шофьорите са протестирали по-рано и пред Трето районно управление на полицията в столицата. От Националния таксиметров синдикат не посочат точно кога кръстовището на Орлов мост ще бъде освободено и движението ще бъде възстановено.

Очаква се към таксиметровите шофьори да се присъединят техни колеги от страната. Петър Владимиров, заместник-председател на Националния таксиметров синдикат, заяви пред БНР, че към 4:30 ч. обстановката на Орлов мост е спокойна.

"Около 60-70 коли сме, като към момента имаме информация, че от Пловдив пътуват насам колеги, които ще ни подкрепят. Качили сме го по нашите "Фейсбук" групи. Най-вероятно се очаква, че може би ще тръгнат и от други градове - Търново, Ямбол. Имаме три съдружни организации, с които работим заедно и като има инцидент някъде, тръгваме от всички краища на България. Просто това в момента е един спонтанен протест, който е в памет на колегата. Докато можем, ще сме тук", каза той. 

По-рано по данни на синдиката на мястото са били над 100 автомобила.

"Съмнявам се, че полицията ще се опита да предприеме каквито и да е мерки. За момента са добронамерени. Ние също не им създаваме проблеми, освен че сме затворили движението, но в края на краищата ние го правим, за да защитим нашия живот, защото не можем да бъдем убивани по този брутален начин на улицата. И ние сме хора. Излезли сме да си храним семействата", посочи Петър Владимиров.

Той също така очаква представители на МВР да отидат на разговарят с протестиращите.

"Нямаме краен час. Изчакваме медиите да дойдат да отразят събитието. Очакваме някой от министерства и т.н. да дойде, защото нашият живот не струва стотинки, не струва нищо. Не може да ни убиват като мухи по улицата. Имахме такъв идентичен случай с колега от Ямбол, който за щастие е жив и здрав. Пред една-две седмици му беше делото на ВКС. Там се опита прокуратурата да потули нещата. Този път няма да го позволим с този колега. Все пак баща на три деца. Три деца - сирачета. Каквото и да се е случило, каквото и да е станало, човещкият живот е безценен. Затова не възнамеряваме да се приберем в скоро време, защото искаме да си защитим правото на труд, на работа и не да ни убиват", подчерта Владимиров.

И още за исканията на таксиметровите шофьори:

"Да видим полицията докъде си е свършила работата. Да ни дадат някаква информация. В момента нямаме информация - задържан ли е убиецът на колегата, не е ли задържан, какво се случва. Знаем, че май е задържан в Трето районно управление, но дотам. В момента тук има представители на МВР, които ни охраняват. И Жандармерия, и полицейски сили. Ние повече информация нямаме", уточни още за исканията на протестиращите Петър Владимиров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

34-годишен мъж почина след сбиване в София

34-годишен таксиметров шофьор почина след сбиване в София. Инцидентът е станал тази вечер в квартал "Разсадника". По случая е задържан криминално проявен млад мъж. Инцидентът е станал тази вечер на кръстовището на улиците "Рибен буквар" и "Хъшове". По..

обновено на 08.10.22 в 22:42

Таксиметрови шофьори блокираха столичен булевард след смъртта на техен колега

Около 50 таксиметрови автомобила блокираха тази нощ столичния булевард "Тодор Александров", след като по-рано през деня беше пребит техен колега.  Инцидентът стана в квартал "Разсадника" при спор на пътя между двама водачи. По случая беше задържан..

обновено на 09.10.22 в 01:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше..

публикувано на 17.06.24 в 19:44
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто..

публикувано на 17.06.24 в 19:26
Проф. Михаил Станчев

Михаил Станчев: Много е важно, че формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна"

Много е важно, че в декларацията от Конференцията в Швейцария формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна", а не "конфликт в Украйна" , както преди това се говореше. Това каза пред БНР историкът проф. Михаил Станчев от Харковския университет в..

публикувано на 17.06.24 в 19:17
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят..

публикувано на 17.06.24 в 18:55