Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Южна Корея консумират люта храна

Корейското суши се отличава с това, че е със сурова риба и с месо

Суши в ресторант в Южна Корея
Снимка: Марта Младенова

В Южна Корея събирането на семейството около трапезата е едно от най-важните събития, независимо, че е част от ежедневието на хората. Около масата на вечеря се решават най-сериозните проблеми, изричат се най-емоционалните думи и се дават най-искрените обещания. Причината е, че исторически корейският народ, още преди разделението между Южна и Северна Корея, е претърпял много години на лишения и глад. Макар сега в Южна Корея икономиката да се развива добре и гладът да не е ежедневие за повечето граждани, то историческите уроци се помнят. Първият и най-важен урок, който трябва да знаете, е, че всичко трябва да се изяде.  

Традицията изисква в корейски ресторант да оставите обувките си извън помещението за хранене и да се настаните удобно на възглавничка на земята със скръстени крака.
"Храната е люта, притежава силни вкусови качества", каза за БНР Юлияна Владимирова.
Снимка: Марта Младенова


Всеки, който не е опитвал корейска кухня ще се стресне.

Цанка Донкова – редактор в агенция „Блиц“ изучава корейски език и култура и не за първи път опитва корейска кухня за разлика от Юлиана, която обича азиатски гозби, но за първи път пробва местни деликатеси в Южна Корея.  

"Има корейско суши, за което аз не подозирах. Аз обичам суши, но корейското суши се отличава с това, че е със сурова риба, в корейското суши има месо".

Трапезата е отрупана с различни видове ястия, поставени в малки купички, а в средата на масите за хранене има барбекюта. 

Ако погледнете корейската трапеза, тя е обилна и многоцветна, каквото е и разнообразието от вкусове. В Южна Корея се хранят  със живи морски дарове.  

Снимка: Марта Младенова

В Южна Корея приготвят печени картофи със сол и захар. 

"Много интересно правят картоф под формата на спирала - пържен или печен. Това е едно от най-популярните неща, които съм виждала. Имат оризови хапки в много лют сос", заяви Юлияна Владимирова.

Цанка Донкова  допълни:

"Корейците боготворят храната и това да не се нахраниш и да оставиш госта си гладене е смъртна обида".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жулиета Нелова

Жулиета, която се шегува с трудностите и проплаква с книгите

В рубриката "Горещи сърца" гостува - Жулиета, която се шегува с трудностите и проплаква с книгите.  Някога - журналист, сега Жулиета Нелова е помощник-частен съдебен изпълнител. Обрати бележат професионалния и житейски път на 60 - годишната Жулиета Нелова . Тя започва да работи като журналист в местен вестник във Враца в началото на 90-те..

публикувано на 02.11.25 в 07:30
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02

Изложба в Ловеч показва строителството на жп линията Ловеч – Троян през погледа на Никола Танев

В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч е открита изложба с творби на изтъкнатия български художник Никола Танев (1890–1962). Експозицията включва 27 произведения – акварели, туш и пастели, създадени през 1947–1948 година, които документират строителството на железопътната линия Ловеч - Троян. Освен високата си художествена стойност,..

публикувано на 26.10.25 в 07:13

Крит – островът, който разказва истории

Остров Крит не е просто дестинация – той е преживяване, съчетаващо цялата палитра на гръцкия туризъм. Тук се срещат суперлуксозни хотели и круизни кораби, диви къмпинги и семейни пътувания. Мнозина българи вече са го посетили, но Феня и Искра Декало го откриха за себе си за седмица. В малките села животът тече бавно. В кръчмата „При Спирос“ чужденци..

публикувано на 26.10.25 в 06:38

Мариана Емилова представи вкусовете на Харманли в столицата

По-рано тази година майсторката на традиционни ястия от Харманли Марияна Емилова привлече вниманието на цяла България, като собственоръчно приготви баница с впечатляващата дължина от 1160 метра по време на фестивала "На Хармана" в родния си град. Събитието предизвика широк медиен интерес не само заради рекордния размер на кулинарното творение, но и..

публикувано на 26.10.25 в 05:00

Бивш управител на "Евксиноград": Не направиха реставрация, а ремонт!

Дългогодишният управител на резиденция "Евксиноград" Стефан Капитанов издаде книга за нея – "Евксиноград – непремълчани истории".  Капитанов е управлявал резиденцията в периода 1999–2011 г., когато е била във възход. Стефан Капитанов - от волейбола до Евксиноград В интервю за БНР бившият управител изказва огорчението си, че по..

публикувано на 22.10.25 в 07:19