Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Трябва да се прави разграничаване между ГЕРБ и токсичния модел "Борисов"

Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

"Трябва да се прави разграничаване между ГЕРБ и модела "Борисов", защото в партията има много стойностни хора с огромен капацитет, които никога не са били част от управлението и не са се облагодетелствани. Моделът "Борисов" се явява токсичен за българската политическа система. ... Кой би повярвал на евро-атлантическата ориентация, която днес заявява лидерът Бойко Борисов, като само преди 2 години се биеше в гърдите за големия успех с прокарването на "Турски поток".

Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи и бивш заместник-председател на ГЕРБ, сега лидер на "Републиканци за България".

По думите му в страната трябва да се намери политически консенсус:

"Освен срещу войната, но ние се лишаваме и от една голяма възможност за страната ни - това е европейската солидарност по Плана за възстановяване. ... Законопроектите, свързани с реализирането на парите по Плава, трябва да бъдат приети от парламента. Ние няма да можем да направим началото на новия финансов програмен период, който започна на 1 януари 2021 г.". 

Бившият министър на вътрешните работи коментира, че в момента няма никаква концепция как трябва да бъде развивана системата на МВР:

"Политическите назначения в МВР вече са факт до ниво началник на група и началник на сектор, което е абсурдно за една деполитизирана система. ... Назначенията са от всички партии, които управляват през последните години".

Реформата в МВР трябва да има пътна карта за функционалните промени, които трябва да бъдат направени, категорично заяви той.

В предаването "12+3" Цветан Цветанов изказа мнение, че е реалистично България да бъде приета в Шенген до края на 2022 г.

"След миграционната вълна по време на Арабската пролет през 2011 г. страните от Шенгенското пространство започнаха да изразяват едно друго възприятие, че не трябва да се разширява повече поради потенциалната заплаха от миграционния натиск, който влиза в България и Румъния, които са външна граница на ЕС и могат да бъдат някакъв буфер", коментира той.

Интервюто на Снежана Иванова с Цветан Цветанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува резултатите от матурите и от НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg. Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и..

публикувано на 06.06.24 в 15:59

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта - първото намаляване от 2019 г. Основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната се свиват до съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто. Това е първото намаляване на референтните..

публикувано на 06.06.24 в 15:46
Слънчев бряг

Най-много туристи по Южното Черноморие се очакват от Великобритания

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото "Изживей България" в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария. Какви..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

През последните години у нас намалява броят на инцидентите с удавени деца

През последните години намалява броят на инцидентите с удавени деца у нас – тази тенденция отчетоха от Водноспасителната служба към Българския Червен кръст по повод провеждащата се Седмица на водното спасяване. Положително е и намаляването на случаите, при които хора са се удавили в неохраняеми язовири и реки – през 2023 година броят им се..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

МО: Военната колона, преминала през Варна, е за учението "Шабла 2024"

Военната колона, преминала през Варна във вторник, е с техника за националното учение "Шабла 2024“. Това съобщават от Министерството на отбраната.  Ведомството обясни това след появили се твърдения в социалните мрежи, че техниката е за Украйна. Заради публикациите от МО посочват, че участието на български военнослужещи в учения и..

публикувано на 06.06.24 в 15:35

Между 35 и 45 са жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище

Между 35 и 45 е броят на жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище, управлявано от Агенцията на ООН за палестинските бежанци.  Според израелските военни в училището са се укривали бойци на "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад" и затова то е станало обект на атака. При нея са неутрализирани най-малко 20 бойци на..

публикувано на 06.06.24 в 15:12
Президентът Гордана Силяновска-Давкова връчва на Християн Мицкоски мандат за съставяне на правителство, Скопие, 6 юни 2024 г..

Мицкоски получи мандат, има 20 дни за съставяне на кабинет

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство от президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Президентът на РСМ връчва мандат за правителство на Християн Мицкоски Бъдещият министър-председател има 20-дневен срок за съставяне на кабинета. Той обеща "в следващите 100 дни исторически и епохални..

публикувано на 06.06.24 в 15:09