Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е пътуваща усмивка и как преминава един ден на тигъра?

Театрално четене и работилница за хартиена джунгла в Полския институт запознават децата с истории как да мислим за другия

Тази вечер Полският институт е домакин на театрално четене на полски детски книжки, съчетано с детска работилница за хартиена джунгла.

От 18.30 ч. актрисата Мануела Саркисян ще представи пред детската публика изданията „Като тигър“, „Приятели завинаги“ и „Усмивка за жабката“ на дуото Пшемислав Вехтерович - Емилия Джиубак.

Това не са просто приказки, а истории, казва Борислава Борисова от издателство „Таймлайнс“, която организира творческата вечер.

"Историите са много мили. Избрах ги заради топлината и посланията, които носят – нещо, което се опитвам да представя в издателските ни линии. Отношението между животни и хора, което дава добър пример на нашите деца колко е хубаво да мислим един за друг и да бъдем отговорни за другия."

В една от книгите – "Усмивка за жабката", майката на жабката моли друго животно да "занесе" усмивка на детето ѝ. Усмивката пътува през гората, пренесена от различни нейни обитатели.

Следващата история, която ще научат децата довечера се казва „Приятели завинаги“. Сюжетът събира две животни, родени в една и съща пролет и в един и същи момент. Но авторът ги избира така, че да не могат никога да се срещнат, защото едното животно е нощно, а другото е активно денем. Става дума за сова и зайче – тя живее в короната на дървото, а то - в основата му. В крайна сметка има случайна среща между тях, а приятелството е неизбежно. Това много се харесва на децата, казва Борислава Борисова.

На третата история – "Като тигър", е посветена работилницата на събитието.

"Забавна история, красиво нарисувана. Един тигър споделя на децата какво е да си тигър и как минава ежедневието му. С изключително чувство за хумор."

По книжката „Като тигър“ в Германия например са направили мюзикъл, има и различни театрални постановки, разказва издателката. Затова и тази история ще се превърне в акцент на вечерта - детската работилница ще се завърти около приказката.

"Децата ще имат възможност да изработят хартиена джунгла. Ние ще им подадем основи, листа, изрязани форми на тигъра в самата книга."

Децата ще могат да работят 1 час, а хартиената работилница е поверена на Цветана Недева от "Киндерлист". 

Заниманията са подходящи за деца, които могат да използват ножички, за да могат да се справят и да няма разочаровани малчугани. Всяко дете ще си тръгне с изработен от него книжен тигър.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
Снимка: Издателство "Таймлайнс"
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Релсите като вдъхновение - концерти на гарите в Карлово и Казанлък

Концерти на гарата – тази необичайна инициатива ще зарадва пътуващи с БДЖ. Засега прояви са предвидени в Карлово и Казанлък, а наесен се очаква да се включи и Пловдив. Входът е свободен. Първият концерт ще се състои в Карлово на 25 май , събота, от 15,30 до 18,30 часа. Вторият концерт – в Казанлък , ще бъде на 31 май от 15,30 до 19,00..

публикувано на 23.05.24 в 10:54

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31