Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за обстановката в Украйна

В центъра на Киев, Украйна, 22 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

14-ти ден продължават руските бомбардировки над енергийната инфраструктура на Украйна. Повече от 1 милион души в страната останаха без ток. По-късно днес беше съобщено, че аварийни екипи на "Укренерго" са успели да възобновят подаването на електричество към повечето абонати  Представител на компанията заяви, че в някои райони на Черкаска и Кировоградска области пораженията са много тежки и възстановяването на електрозахранването ще отнеме повече време, съобщава агенция УНИАН.

Същевременно националният енергиен оператор на Украйна "Укренерго" въведе контролирано периодично изключване на тока в столицата Киев, за да предотврати "инциденти" след поредицата ракетни и дронни удари по електроцентралите и преносната мрежа в страната. Киевските абонати са разпределени в три групи, всяка от които ще бъде изключвана от мрежата в интервал от четири часа.

Два дни след като говори с шефа на Пентагона Лойд Остин, днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе серия от разговори с военните министри от други три водещи натовски държави - Франция, Великобритания и Турция. По-късно Шойгу отново разговаря с Остин.

Ситуацията в Украйна се "влошава бързо" с тенденция към "безконтролна ескалация", отбелязват от руското министерство на отбраната в съобщението за днешните телефонни разговори на своя началник.

Пред колегите си Хулуси Акар, Себастиен Лекорню и Бен Уолъс Сергей Шойгу е изтъкнал опасността от т.нар. "мръсна бомба", която Киев готвил да взриви, за да обвини след това Русия пред натовските държави.

"Мръсната" бомба представлява взривно устройство и с конвенционални експлозиви, но и с радиоактивни вещества, които се разпръскват при експлозията. Москва така и не представи доказателства, че Украйна, която няма ядрено оръжие, готви такава провокация.

В своята версия за разговора от френското военно министерство отбелязва, че Франция отказва да бъде въвличана в каквато и да е ескалация на украинския конфликт. Министър Лекорню е потвърдил желанието на Париж за дипломатическо решение на конфликта.

През последните 24 часа са продължили бомбардировките по украинската енергийна и военна инфраструктура, отчетоха от руското военно министерство. Унищожен е бил голям склад за боеприпаси в централната Черкаска област.

Кореспондентът на агенция Ройтерс съобщава за руски ракети, разрушили два жилищни блока в предградие на Николаев, за щастие без човешки жертви. Двата блока са били почти напълно изоставени още преди шест месеца след подобна руска атака.

Николаев се намира на около 35 километра от фронтовата линия, където руските и украинските войски се сражават за контрола над град Херсон. Москва обяви, че силите ѝ са отразили поредната атака на украинците северозападно от града. В Киев обаче твърдят, че войските му са освободили две села в направлението към град Берислав и бента на Нова Каховка на река Днепър.

От съобщенията на руското военно ведомство излиза също така, че украинците атакуват западно от Сватово (в Луганска област), а също и на фронта югозападно от град Донецк.

А в руската Курска област, на границата с Украйна, са били завършени две укрепени отбранителни линии, обяви областният управител Роман Старовойт, цитиран от руските медии.

Още за развоя на военните действия в информация от Киев: Въоръжените сили на Украйна са нанесли удари в 11 района, където са съсредоточени руска военна техника, боеприпаси и жива сила, съобщи  Генералният щаб в Киев. Подразделенията за ПВО са свалили 12 дрона Shahed-136.

Сутринта Генералният щаб съобщи, че през последното денонощие украинските военни са ликвидирали 400 нашественици. В седем населени места в Донецка област са били отблъснати  атаките на руските окупанти, се казва още във военната сводка.

От своя страна военното министерство в Москва съобщи, че през последните 24 часа руските системи за противовъздушна отбрана са свалили 15 украински дрона, шест реактивни снаряда HIMARS и една противорадарна ракета HARM .

Руската авиация, както и ракетните войски и артилерия са унищожили пет склада за боеприпаси, голям склад с гориво за авиацията, а също така са поразили команден пункт на украинските войски, съобщи още руското министерство на отбраната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48