Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилните пилоти излизат на протест срещу лиценза на АФБ

Президентът на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Румен Дунев призова автомобилните пилоти да излязат на протест на 28 октомври, след като вчера  Министерството на младежта и спорта  отмени заповедта за издаване на лиценз на БФАС и го предостави на Автомобилната федерация на България (АФБ).

"Обръщам се към вас в един от най-трудните моменти за българската автомобилна общност, защото правдата и справедливостта са ни отнети, с което мечтите и очакванията на мнозина от нас няма да се сбъднат.

Призовавам ви да се обединим в името на честността, искреността и правото ни да правим спорт на международно и европейски ниво. С всичките ни действия в последните месеци доказахме, че сме способни да организираме състезания, покриващи всички стандарти за безопасност, както и да работим в името на нашия любим спорт и тези, които милеят за него. Нещо, което нашата федерация е правила повече от 50 години, и което е мисията на нашата организация.

В този тежък час за българския автомобилен спорт, тогава когато държавата се намесва, за да бъдат потъпкани истината и обективността, се обръщам към вас, като ви моля да заявим ясно и категорично на протест на 28 октомври, че няма да се откажем да се борим за справедливост. Днес повече от всякога всеки един от нас е важен и само заедно можем да успеем.

Ако утре четвъртък 27.10.2022 на среща в Министерството на младежта и спорта нашите искания за връщане на Лиценза на БФАС и правото ни да спортуваме свободно не бъдат удовлетворени , ще използваме всички законови мерки да изразим недоволството си!

Очаквайте допълнителна информация за сборните пунктове, „часовия график“ и „пътната карта“ на протеста"

Голяма част от пилотите подкрепиха Румен Дунев в социалните мрежи:

"Подкрепете Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) и Rumen Dunev в тази мъжка битка срещу всички пречещи “милеещи” за спорта ,защото този спорт на първо място е Мъжки ,по рано бях казал че само БФАС и Румен Дунев ще върнат спорта на нивото което трябва да бъде , факт всички са доволни .В срок по-кратък от месец колелото се завъртя и сезона започна,да съкратен ,но организиран и дисциплиниран така както ни се иска на всички участници организатори и безброй фенове. 90% процента от пилотите искат да карат в БФАС останалите 10% ще отидат на дадено мероприятие организирано от афб заради купите от джъмбо и уж да изпълнят договорите към спонсори .Бъдете единни и подкрепете БФАС"

"Ние от Автомобилен Спортен Клуб "Вромос", заедно с нашите приятели от AWL Racing категорично заявяваме, че при това стечение на обстоятелствата и върнатия лиценз на АФБ няма да организираме домашното ни състезание "Писта Бургас". Винаги съм твърдял, че спорта се прави за хората, от хора разбиращи от спорт. Чиновниците, политиците и ченгетата нямат място в управлението на такава специфична дисциплина, каквата е автомобилния спорт... И го заявявам най-категорично. Ние няма да бъдем част, от погребването на любимия ни спорт. Надявам се с това наше действие, да повлечем крак и в този акт да се включат и други колеги."

Властта в българския автомобилен спорт е обект на оспорвана битка от няколко години насам, която вече стигна и до най-високите инстанции в съдебната система.

Припоняме, че бившият министър на спорта Радостин Василев отне лиценза на АФБ, а преди това същото стори с Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Пламен Кралев.

Преди дни от АФБ беше разпространено писмо на президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, в което се потвърждава, че като член на международната федерация СБА у нас е призната за спортна власт. А СБА от своя страна прехвърля това право на други организации, в случая - на АФБ. Скоро в България трябва да пристигне и вицепрезидентът на ФИА Робърт Рийд, който да се запознае със случая.

Румен Дунев заяви по-рано тази година, че БФАС прави постъпки за членство във ФИА, за да може да осъществява пълноценно управлението на автомобилния спорт у нас.

От септември насам БФАС успя да рестартира националните шампионати - основно планинския и на писта, като провеждането на рали “Сливен” е под въпрос. Преди това АФБ отказа пред ФИА провеждането на най-големите ралита у нас - “България” и “Сливен”.

Междувременно АФБ свика извънредно общо изборно събрание на 26 ноември, на което ще бъдат гласувани и промени в устава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Астън Вила и Челси разделиха точките в зрелищен мач

Астън Вила и Челси  завършиха наравно 2:2 в мач от 35-ия кръг на Висшата лига на Англия . Футболистите на Унай  Емери изиграха отлично първо полувреме, когато взеха преднина от две попадение с голове на Марк Кукурея и Морган Роджърс. След почивката Нони Мадуеке  и Конър Галахър  донесоха равенството. 

публикувано на 28.04.24 в 06:31

Пари Сен Жермен отложи празнуването на поредната титла във Франция

Пари Сен Жермен отложи поне до следващия кръготпразнуването на третата поредна титла във франското футболно първенство. Пред своята публика ПСЖ не успя да надиграе гостуващия Льо Авър в мач завършил 3:3. Резервата Гонсало Рамос отбеляза дълбоко в добавеното време за крайното 3:3, след като парижани изоставаха с 1:3 малко преди края. ПСЖ има аванс от..

публикувано на 28.04.24 в 06:25
Белослава Кръстева

Три български победи на Европейското първенство

Българките постигнаха три победи и две ремита, като допуснаха само една загуба в осмия кръг на Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се провежда на о-в Родос в Гърция. С най-предно класиране от националките два кръга преди края е Белослава Кръстева, която заема 15-о място след като направи реми с французойката Софи..

публикувано на 28.04.24 в 06:16
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна още на старта на турнира в Мадрид

Григор Димитров отпадна още на старта си на турнира на клей в Мадрид от сериите "Мастърс" с награден фонд 7 877 020 евро, след като отстъпи пред чеха Якуб Меншик с 2:6, 7:6 (4), 3:6 за 2 часа и 33 минути игра. Това бе първи мач между най-добрия българин и 18-годишния чех, като това бе и втора победа на Меншик над играч от Топ 10. Съперник в третия кръг..

публикувано на 28.04.24 в 06:11

Славия победи Ботев Пловдив в битката за седмото място

Славия стартира с победа плейофите в битката за седмото място в Първа лига. Играчите на Златомир Загорчич надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на Ботев (Пловдив) в среща от 31-ия кръг на шампионата и записаха едва втори успех в последните си седем мача в първенството. Единственото попадение в срещата на стадион „Христо Ботев“ отбеляза Галин..

публикувано на 27.04.24 в 21:20
Светлана Каменова

Светлана Каменова триумфира с европейската титла на първенството в Белград

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла, триумфирайки в категория до 57 килограма при жените на шампионата в сръбската столица Белград. Каменова, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция срещу рускинята Дария Абрамова.  С премерени действия, точни комбинации и..

публикувано на 27.04.24 в 20:31
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова остана със сребърен медал от Европейското първенство

Златислава Чуканова остана със сребърен медал на Европейското първенство по бокс в Белград (Сърбия). Във финала в категория до 50 килограма Чуканова отстъпи пред Шанън Суийни (Република Ирландия) с 1:4 съдийски гласа след много оспорван двубой.

публикувано на 27.04.24 в 19:51