Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много добре обмислена провокация е Македонският културен клуб в Благоевград"

Спас Ташев: Подведохме се по активно мероприятие на правителството в Скопие

"Скопие се опита да промени отново дискурса на споровете и да ни върне в блатото на историята"

Снимка: БГНЕС

"Скопие се опита да промени отново дискурса на споровете и да ни върне в блатото на историята. Българският клуб в Битоля "Иван Михайлов" и българският клуб в Охрид "Цар Борис III" до голяма степен съдействаха за това. От тази гледна точка по-скоро Скопие постигна един тактически успех. Ние трябваше да продължим в посока да отстояваме правата на човека, това нещо да го водим като разговори на европейско ниво и да търсим европейска подкрепа. За съжаление, ние се подведохме по това активно мероприятие на скопското правителство и виждаме, че в наши дни спорът се завихря около това какъв е Никола Вапцаров - българин ли е, македонец ли е".  

Това коментира пред БНР доц. Спас Ташев от БАН и подчерта, че официалната власт в Северна Македония няма ангажименти към Културния клуб "Никола Вапцаров", който ще бъде открит в Благоевград, както и българското правителство няма отношение към двете създадени организации на територията на РСМ, а това са инициативи на местни граждани.

Той изтъкна, че същите политически организации и техните лидери, които протестираха против българските клубове в РСМ, сега заявяват, че ще присъстват на откриването на македонския клуб в Благоевград:

"Това са ВМРО-ДПМНЕ и лидерът ѝ Християн Мицкоски и партията "Левица".

Спас Ташев определи като много добре обмислена провокация откриването на Македонски културен клуб в Благоевград.

По думите на доц. Ташев през последната година и половина е била направена много важна крачка в отношенията между България и Северна Македония - акцентът е бил изместен от историческия дебат към правата на човека и правителството в Скопие не е имало как да реагира срещу фактите, изнасяни от България за потъпкването на правата на българите.

"Скопие няма как да отлага вписването на българите в Конституцията на страната, защото, докато не направи тези промени, няма да започне преговори с ЕС", подчерта той.

Интервюто на Снежана Иванова със Спас Ташев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Всички македонски граждани са добре дошли в Благоевград

Кметът на Благоевград Илко Стоянов излезе с позиция за обявеното откриване на македонски културен клуб в града. Той подчертава, че общината нито е забранявала, нито е разрешавала това частно събитие, на което кметът няма да присъства. Благоевград има..

публикувано на 27.10.22 в 11:27

Позиция на Илко Стоянов, касаеща „Македонски културен клуб“

По повод зачестилото тиражиране на неистини и внушения в някои медии и социални мрежи, касаещи съобщение за откриване на “Mакедонски културен клуб” на името на Никола Вапцаров в Благоевград, но най-вече, защото e намесена и Oбщина Благоевград, кметът..

публикувано на 27.10.22 в 10:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се..

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните..

публикувано на 16.05.24 в 12:06