Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания разяснява основните симптоми на инсулт и как да действаме, ако станем свидетели

Илюстрация: Алами/Ройтерс

В рамките на националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ си припомняме какво е важно да знаем, за да спасим живот или да предотвратим тежки последици.

В България се регистрират по 35 хиляди случая на инсулт за година. Това съобщи пред БНР председателят на Асоциацията за инсулт и афазия Дорина Добрева.

„Повече от 7000 завършват с летален изход. 28 хиляди го преживяват и остават с различна степен на инвалидност. При 10% от тях е тежка и изисква допълнителни грижи. 25% до 50% от преживелите инсулт имат нарушения на речта – афазия“.

Прогнозата за България за периода от 2015 до 2035 година сочи ръст на инсултите с 14%, обясни тя.

„Познавайки симптомите, хората могат да помогнат да не се стига до тези страшни последствия. Изготвен е и национален план за борба с инсулта“

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор, добави Дорина Добрева.

„Личните лекари трябва да дадат насоки за правилното му проследяване. Необходимо е да бъде проследявана и проводимостта на кръвоносните съдове“.

Тя посочи признаците на инсулт:

Изкривяване на единия ъгъл на устните, изтръпване или слабост в едната ръка или крайник, сериозно нарушение в говора или завалване на речта. Ако са налични, трябва да се набере 112 и да се потърси най-близкия център за лечение на инсулт. Трябва да се действа до 4 часа“.

По Плана за възстановяване се предвижда разкриването на още 10 звена и центрове за лечение на инсулт в страната, каза Добрева и напомни, че има безплатно приложение, изчисляващо риска от инсулт.

Цялото интервю на Таня Милушева с Дорина Добрева може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сунак призова торите да запазят доверието си в него

Британският премиер Риши Сунак призова торите да запазят доверието си в него въпреки шокиращото поражение на Консервативната партия на изборите за кмет на Уест Мидландс, което бе кулминацията на катастрофалното представяне на партията на местните избори в Англия и Уелс. Риши Сунак призна, че е разочарован от загубите на Консервативната..

публикувано на 05.05.24 в 10:47
Кубинка показва снимка на сина си във военна униформа, Хавана, септември 2023 г.

Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си. През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската армия, изтекоха онлайн по проукраинска платформа InformNapalm. Данни са получени, според сайта,..

публикувано на 05.05.24 в 10:35

Поредна стачка на жп транспорта в Италия

В Италия отново стачкува железопътният транспорт. Стачката е национална и в рамките на 24 часа. Приключва тази вечер в 21 часа местно време. Засяга всички служители на железопътните транспортни компании. Протестът цели за пореден път да предизвика преговори за подновяване  договорите на служителите от тази трудова категория. Искат се..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Доц. Веселка Тончева

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче е заличило доста от обредите на нашите предци по великденските празници . " Великден е може..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за..

публикувано на 05.05.24 в 08:47

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на църквата "Свети Иван Рилски". Младите творци са напътствани от хасковския иконограф Злати..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05