Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на малките населени места настояват за финансова самостоятелност

Снимка: @Vetrendol

Кметовете на малките населени места настояват за законодателни промени, които да им гарантират финансова самостоятелност при управлението на кметствата им. В момента кметовете на селата не разполагат с никакви права и ресурси за участие в развитието на населеното им място, което дава безгранична власт на общинските кметовеС годините това се превръща в основа за корупционни практики, както и за контролиран вот. 

Ако кметовете на села получат правото да разполагат с делегирани бюджети, подобно на директорите на училищата, тези практики ще се ограничат, твърдят кметовете на селата.

"За да бъдеш успешен селски кмет, трябва или да си от квотата на общинския кмет, или да си от партията, която подкрепя общинския кмет. В противен случай си загинал", казва кметът на септемврийското село Ветрен дол Димитър Христосков. 

Селото застана против инвестиционното намерение в землището да се изгради кариера за добив на инертни материали и оттам настанаха проблемите. Финансирането на селото е спряно, защото ръководството на община Септември има личен интерес за изграждането на кариерата. 

"На общинските кметове е дадена прекалено много власт и могат да правят с другите – на селата или на малките градчета, което е нереално. Не се дават средства за селото. За 6 месеца ми бяха отпуснали 100 лева за издръжка. Подиграват се. Има седмици, защото събираме данъци, в които им носим по 6000 – 8000 лева. Селото е живо, плащат си хората, имаме високи приходи. Имаме и бюджет – 90 000 лева. Нищо от това не се дава, но законите и държавата им го позволява. Навсякъде общинските кметове деребействат спрямо селските".

Проблемът потвърди и председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов: 

"Основният проблем е, че кметовете на селата нямат правомощия, освен да удрят печат на смъртен акт. Те не могат да входират предложения за реализация на проекти в сферата на инфраструктурата. Винаги избирателната активност в селата е висока и това е свързано с контрола на селските кметове, който е по-силен, когато са ограничени откъм бюджета, когато нямат свобода гласът им да се чува за реализацията на проекти в селата".  

Съществува възможност за пълно окопаване на общинските кметове, като вече има доста случаи в страната, в които постът на отстранен или починал кмет на община на следващи избори се поема от съпругата или от сина на бившия кмет. 

От Националното сдружение на кметовете на кметства виждат като единствен шанс за отпускане на примката кметовете да получат правото на управляват делегирани бюджети от държавата, както го правят директорите на училищата в страната.

Председателят на Сдружението на кметовете на кметства и кмет на Калофер Румен Стоянов: "Тази идея ще отвори доста вратите пред доста от колегите. Когато е на делегиран бюджет, кметът на общината е длъжен да си изпълни бюджета и да търпи санкции. Готови сме при конструиране на Народното събрание, за да разговаряме с партиите за това". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06