Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова е Аида в спектакли на Кралския театър в Мадрид

7
Красимира Стоянова (Аида) и Пьотр Бечала (Радамес)
Снимка: Teatro Real/Javier del Real

Театро Реал в Мадрид, обявен през 2021 г. за най-добрия оперен театър в света в класацията на International Оpera Аwards, представи на 24 октомври с триумфален успех своята първа премиера за сезон 2022/2023 - операта “Аида“ от Джузепе Верди. В афиша е предвидена серия от общо 20 спектакъла, които ще бъдат представени на принципа "стаджоне" - всяка вечер до 14 ноември.  

Генералната репетиция на 21 октомври беше посетена от почти 2000 младежи, навършили 18 години. Тази инициатива е част от държавната социално-образователна политика на Испания и съвместен проект с Театро Реал в Мадрид за приобщаване на младежка публика към оперното изкуство. През 2022 г. испанският премиер Педро Санчес обяви, че всеки тийнейджър на възраст до 18 години ще получи ваучер на стойност 400 евро за културни мероприятия - като закупуване на книги, билети за театър, класически концерт или оперен спектакъл. По официална информация, тази мярка, добила широк отзвук, струва 210 милиона евро на държавата и ще бъде прилагана и през следващата година. Впечатляващ е и държавният проектобюджет за културния сектор, който за 2023 г. ще  възлиза на 1,8 милиарда евро и е най-високият в историята на Испания досега. Културните събития заемат приоритетно място в страната, а тържествената премиера на “Аида“ в Театро Реал на 24 октомври беше уважена от политици, министри, представители на бизнеса, както и лично от испанския крал Фелипе VI и кралица Летисия, които са редовни посетители на спектаклите на театъра.

Заглавието е специално подбрано като първа премиера за сезона, тъй като възражда легендарната продукция на аржентинския режисъор Уго де Ана, датираща от 1998 г. С тази емблематична възстановка, Театро Реал Мадрид отбелязва 25 години като оперна институция след последното официално откриване на сградата  през 1997 г. след дългогодишна генерална реконструкция, включително и на сцената, чиито внушителни размери от 1 430 кв.м и впечатляващи технически параметри, включващи 18 подвижни платформи, днес дават изключителни възможности за артистичен размах, фантазия и мащабни идеи на творческите екипи. 

Известният режисъор Уго де Ана, който е едновременно сценограф и автор на костюмите за постановката на “Аида“, е световнопризнат авторитет със своите грандиозни суперпродукции, намерили успешна реализация на най-престижните оперни сцени. Неговата възстановка от 1998 г. в Театро Реал Мадрид предлага като концепция както зрелищен, естетически издържан спектакъл и масови сцени с почти 300 артисти (солисти, хорови ансамбли, балетен състав), така и фокус върху човешката драма на протагонистите, разплитайки интимните взаимоотношения между главните персонажи в любовния триъгълник Аида, Амнерис, Радамес. Модерната хореография, в която има и моменти на акробатика, е дело на Леда Лойодиче. Силен ефект в постановката носят режисираните от Серджо Метали мултимедийни прожекции върху прозрачен тюл на сцената,  с които се постига двуплановост на действието и ярко кинематографично внушение.

Красимира Стоянова (Аида) и Джейми Бартън (Амнерис)

Диригент на премиерата и първите 11 спектакъла е Никола Луизоти. След него палката ще поемат Диего Гарсия Родригес и Даниел Орен. Концертмайстор на оркестъра на Театро Реал Мадрид е българската цигуларка Гергана Гергова.

Екипът от солисти включва три различни звездни изпълнителски състава, в които се открояват имената на Красимира Стоянова, Пьотр Бечала, Карлос Алварес, Джейми Бартън, Анна Нетребко, Юсиф Айвазов, Роберта Мантеня, Витория Йео, Кетеван Кемоклидзе, Деян Вачков и др.

Изключителен престиж за България е участието на двама прекрасни  български оперни певци в тази грандиозна продукция на “Аида“. В спектакъла на 28 октомври се представи премиерният състав. До великолепните Пьотр Бечала като Радамес, Карлос Алварес в ролята на Амонастро, Джейми Бартън - Амнерис и Александър Виноградов като Рамфис, се нарежда и яркото, внушително сценично присъствие на българския бас Деян Вачков в образа на Царя на Египет. 

Красимира Стоянова (Аида) и Карлос Алварес (Амонастро)

Звезда на премиерата и в спектакъла на 28 октомври беше изключителният български сопран Красимира Стоянова в ролята на Аида, която участва в общо 8 спектакъла на тази продукция. Покоряващи са изразителният глас, финесът и възхитителните пианисими на певицата. След  успешни изяви в образа на етиопската принцеса на сцените на Метрополитън опера, Миланската Скала, Земперопер Дрезден, Баварската опера в Мюнхен и на концертния подиум в Чикаго, нейният дългоочакван дебют на сцената на Театро Реал Мадрид се увенча с триумф. Престижното издание за класическа музика Ritmo.es публикува обширно интервю със световно известната българска прима, озаглавено “Красимира Стоянова – автентичната Дива на вокалното изкуство“. След премиерата изданието “La Vanguardia“  отбеляза: „Красимира Стоянова, великата дама на певческото майсторство, извая образа на Аида с възхитително вокално благородство и изящност“, а “El Mundo“ подчерта: “В своята интерпретация Красимира Стоянова разкрива цялата сила и дълбочина на централната сопранова роля“.

След края на спектакъла на 28 октомври Красимира Стоянова сподели за слушателите на предаването “Алегро Виваче“ по “Хоризонт“ емоционални размисли по повод своето престижно участие в забележителната оперна продукция на Уго де Ана на сцената на Театро Реал Мадрид.

Чуйте интервюто с Красимира Стоянова в звуковия файл.

   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23
Jeremy? получават две първи награди от класацията БНР Топ 20 - за най-дълго задържала се под №1 песен в чарта и за песен с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg

Jeremy?, Миро, Б.Т.Р., Любо Киров и HRISI с награди от БНР Топ 20

Jeremy? са носителите на голямата награда на музикалната класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20.  Те бяха отличени за "Най-дълго задържала се под №1 песен в класацията" на БНР. Bury me deep in love беше на върха в продължение на девет седмици. Столичният клуб "Строежа" беше домакин на церемонията по връчването на Годишните..

публикувано на 03.05.24 в 21:57
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 11:27
Кръстопът – цената на избора

Деян Костов и Милена Ташкова вярват: Пътят към Господ е път към себе си и към другите

Пътят към Господ е път към себе си и към другите. В това са убедени  Деян Костов и Милена Ташкова. Те помогат на желаещите се да го извървят, оповавайки се на вярата и на творчеството. На  14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия.  Милена Ташкова и Деян Костов за цената..

публикувано на 01.05.24 в 19:02
Каталин Старейшинска

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява ...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска . Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа . Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин..

публикувано на 01.05.24 в 13:01
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28