Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Илиева спечели бронз в Баку

Ивелина Илиева
Снимка: Архив

Ивелина Илиева спечели бронзов медал в категория до 57 килограма на турнира Гранд шлем по джудо в Баку (Азербайджан) и взе първо отличие в кариерата си престижната верига.

Европейската вицешампионка от Казан 2016 Илиева надделя в решаващия мач за медала над британката Леле Неърн с "ипон" в 1:29 минута на продължението.

31-годишната българка започна надпреварата с "ипон" срещу Сукурьон Аминова (Узбекистан), но на четвъртфиналите загуби също с "ипон" от опитната 4-кратна европейска шампионка и 4-кратна световна вицешампионка Телма Монтейро (Португалия).

На репешажите българката се справи Исаскун Байерстерос Фернандес (Испания) с "ипон", а в последствие победи и Неърн, за да заслужи място на подиума.

Другата българка в турнира - Габриела Димитрова, също се представи силно и записа най-добър личен резултат във веригата Гранд шлем.

21-годишната Габриела Димитрова завърши на пето място, след като загуби мача с бронза в категория до 52 килограма от олимпийската вицешампионка от Рио 2016 и двукратна европейска шампионка Одете Джуфрида (Италия) с "ипон" в 4:36 минута на продължението.

Преди това тя стартира с успех с "ипон" над Хаса Алмелайки (Саудитска Арабия), а след това се справи с "вадзари" и с унгарката Река Пуп.

На четвъртфиналите българката загуби с "ипон" след продължение от трикратната азиатска шампионка при девойките Сита Кадамбоева (Узбекистан), която в последствие стигна до бронза, а в първия кръг на репешажите Димитрова спечели с "ипон" срещу Айдар Валиева (Узбекистан).

В крайна сметка не успя да се пребори за място на подиума срещу Джуфрида.

Единственият представител на страната при мъжете Янислав Герчев отпадна на осминафиналите в категория до 66 килограма.

Европейският вицешампион Герчев претърпя поражение с "вадзари" от защитаващия титлата си в турнира от миналия сезон и световен вицешампион от Будапеща 2017 Орхан Сафаров (Азербайджан), който този път се окачи с бронза.

Преди това българинът започна с победа с "вадзари" срещу Амит Бобович (Израел).


По публикацията работи: Петър Ненов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентина Георгиева

Божидар Златанов и Валентина Георгиева с титли в многобоя на ДП по спортна гимнастика в София

Божидар Златанов (Интерком груп Черноморски юнак) спечели титлата в многобоя при мъжете на Държавното лично отборно първенство по спортна гимнастика в София. Златанов събра 79.510 точки, след като получи оценки 13.060 точки на земя, 12.900 на кон с гривни, 12.900 на халки, 13.800 на прескок, 13.550 на успоредка и 13.300 на висилка.  Втори е Йордан..

публикувано на 22.06.24 в 22:19
Тея Николова

Тея Николова с нов рекорд и финал на 50 метра бруст

Тея Николова направи втора поправка на националния рекорд но 50 метра бруст за жени в рамките на деня и се класира за финала в дисциплината на Европейското първенство по плуване в Белград.  Българската състезателка подобри собственото постижение в сериите тази сутрин с 31.17 секунди, а в полуфиналите  стана първата българка под 31 секунди в..

публикувано на 22.06.24 в 21:58
Левски

Левски започна с успех при Станислав Генчев

Отборът на Левски започна лятната си подготовка с комфортна победа 2:0 над втородивизионния ОФК Спартак (Плевен) в контролна среща, която се игра в Правец. Преслав Бачев и Марин Петков отбелязаха попаденията преди почивката. Това е първа среща на Станислав Генчев начело на Левски, а последното ново попълнение - националът Александър Колев, изгледа мача..

публикувано на 22.06.24 в 21:22
Ева Брезалиева

Брезалиева е 14-а, а Краснобаева е 17-а в многобоя на СК по художествена гимнастика в Милано

Ева Брезалиева се класира на 14-о място, а Елвира Краснобаева е 17-а в многобоя при жените на последната за сезона световна купа по художествена гимнастика в Милано (Италия). Двете българки допуснаха грешки в композициите си с лента днес, а Краснобаева имаше изпускане на уред извън терена на бухалки. Брезалиева представи своите съчетания с обръч и с..

публикувано на 22.06.24 в 20:11
Христо Илиев

Христо Илиев: Този олимпийски цикъл за волейбола е пропилян

Едно доказано име в българския волейбол - Христо Илиев, говори за предаването Спорт и музика на БНР за мъжкия ни национален отбор, за работата на федерацията с подрастващите отбори, както и дали е необходима смяна на ръководството на централата, след като над една трета от клубовете поискаха извънредно изборно общо събрание.  Христо Илиев е част от тима..

публикувано на 22.06.24 в 20:09
Никола Цолов

Никола Цолов не успя да се пребори за точки в спринта на пистата край Барселона

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да се пребори за точки в спринтовото състезание в Барселона, в което той стартира от десетото място. Цолов направи добро първоначално потегляне, но не се ориентира по най-добрия възможен начин в първите завои, което му коства позиции от Арвид Линдблад и Дино Беганович. В края на обиколката той бе..

публикувано на 22.06.24 в 19:56
Национален отбор по волейбол на България за мъже

България завърши със загуба от Аржентина участието си във Волейболната лига на нациите

Националният отбор на България приключи със загуба участието си във Волейболната лига на нациите. В 12-ия си двубой в турнира българите отстъпиха с 0:3 (22:25, 17:25, 20:25) гейма на Аржентина в "Арена Стожице" в Любляна.  По този начин българският отбор завършва с 3 победи и 9 загуби и с актив от 8 точки ще финишира на 14-о място, освен ако Иран не..

публикувано на 22.06.24 в 15:37