Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бих подал оставка, ако я поиска президентът на България или българските граждани"

Демерджиев: Хората, които искат оставката ми, са отговорни за ситуацията, с която се боря

Съществува възможност задържаните за убийството на граничния полицай двама турски граждани да бъдат екстрадирани и съдени в България

Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Съществува възможност задържаните за убийството на граничния полицай двама турски граждани да бъдат екстрадирани и съдени в България, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Елхово.

"Има такава възможност, естествено тя зависи от решението на турските власти - дали ще бъдат екстрадирани. Има образувани наказателни производства и в Турция, и в България. Вярвам, че прокуратурата ще направи такова искане по съответния ред и съответно турските власти ще се произнесат по него.

За момента имаме пълно съдействие. Сутринта голям екип наш, начело с двамата заместник-министри, посети валията на Одрин. Много подробно сме говорили. Ако има нещо позитивно, това е, че турците са взели много сериозни мерки и натискът през последното денонощие е спаднал в пъти".

Министър Демерджиев коментира исканата му оставка от ГЕРБ и БСП така:

"Бих подал оставка, ако я поиска президентът на Република България или българските граждани. До момента такива искания не съм получил. Хората, които искат оставката ми, според мен в най-голяма степен са отговорни за ситуацията, с която аз се боря от първия ден, откакто съм министър на вътрешните работи", коментира каза Иван Демерджиев в Елхово, където беше погребан младши сержант Петър Бъчваров, който почина след като беше смъртоносно ранен на българо-турската граница. Той беше посмъртно награден с почетен знак на МВР.



Точно в 12 часа полицаи излязоха пред сградите на районните управления в цялата страна и с включени сирени и едноминутно мълчание изразяват почит пред паметта на загиналия им колега.

В Сливен директорът на полицията старши комисар Димитър Величков изказа съболезнованията си към родителите и близките на загиналия граничар: „Винаги е било жалко, когато Министерството на вътрешните работи губи един свой служител - един човек, който е излязъл да работи и даде живота си в полза на Родината. Това е трагедия за цялото министерство и за цялата наша страна“.

Към своите колеги се присъединиха служителите в сектор "Пътна полиция" - Сливен и районните управления в Нова Загора, Котел и Твърдица.

Почит отдадоха и дежурните екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в областта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест след приемането на закона от парламента в Тбилиси, 14 май 2024 г.

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху спорния закон за "чуждестранните агенти"

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху закона, изискващ от неправителствените организации с над 20 процента финансиране от чужбина да се регистрират като агенти на чуждо влияние, съобщава Ройтерс.  САЩ наложиха санкции на Грузия заради Руския закон Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия Законът..

публикувано на 28.05.24 в 19:05

Путин предупреди Запада: Доставяното оръжие на Украйна да не се използва по руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада да не допуска оръжието, което доставя на Украйна, да бъде използвано за удари по руска територия. По думите му западните оръжейни системи могат да бъдат използвани срещу Русия само с помощта на западни специалисти и една ескалация може да доведе до "сериозни последици", отбелязва Ройтерс.  Путин..

публикувано на 28.05.24 в 18:47

Кипър е с най-чисти води за къпане в ЕС, България - в топ 5

Кипър е с най-чисти води за къпане в Европейския съюз, България е на пето място. Това показва обявеният днес годишен доклад за 2023 г. на Европейската агенция по околна среда в сътрудничество с Европейската комисия. Средиземноморският остров е европейски лидер с 97,6% от зоните му за къпане, оценени с "отлично качество". Следват го..

публикувано на 28.05.24 в 18:46
Жозеп Борел

Борел: Страните членки ще решат дали да вдигнат забраната върху оръжията, които доставят на Украйна

Страните членки са тези, които ще решат дали да вдигнат забраната върху оръжията, които доставят на Украйна, да бъдат използвани за цели на Русия.  Това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на заседанието на министрите на отбраната на страните членки в Брюксел.  Борел: Украйна има право да нанася..

публикувано на 28.05.24 в 18:41
Росица Матева

От ЦИК потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок

От Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок. Говорителят на Комисията Росица Матева потвърди, че е възможно на секционните комисии да отнеме малко повече време да попълнят протоколите, но това няма да забави обработката. "Секционните избирателни комисии не бива да бързат, не бива..

публикувано на 28.05.24 в 18:32
Георги Гвоздейков

Министър Гвоздейков: Изборите ще бъдат проведени по правилата и абсолютно нормално

Изборите ще бъдат проведени по правилата и абсолютно нормално. Това заяви пред БНР министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Той е определен от Министерски съвет за отговорник по комуникацията между институциите, ангажирани с изоборния процес.  " Всичко е в нормалните срокове на изпълнение. Няма фрапиращи моменти". Гвоздейков: Не е..

публикувано на 28.05.24 в 18:31
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: През юли инфлацията у нас ще отговаря на критерия за влизане в еврозоната

България има шанс да влезе в еврозоната през 2025 г., може и да не е в началото на годината. През юли ще изпълним и критерия от Маастрихт за инфлацията. Това прогнозира икономистът Румен Гълъбинов в интервю пред БНР. "Мисията "Еврозона" е възможна, спори се само за времето. Ползвайки опита на Хърватия, можем да подобрим нашето представяне,..

публикувано на 28.05.24 в 18:16