Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят "Иванчева, Петрова, Дюлгеров" - ВКС реши окончателно, тримата вече са в затвора

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева пристига в Сливенския затвор, където ще излежава присъдата си.
Снимка: БГНЕС

Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров вече са в затвора. След като вчера Върховният касационен съд е потвърдил ефективните им присъди за корупция, тази сутрин служители на Съдебната охрана са ги отвели от домовете им.

За решението на върховните съдии съобщи самата Иванчева, която излъчи на живо на страницата си във Фейсбук как се подготвя за затвора.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха конвоирани от София до Сливен, след като днес влязоха в сила присъдите им, окончателно потвърдени от Върховния касационен съд.

Точно в 15:40 часа специализираният автомобил на Съдебна охрана спря пред железните порти на затвора.

Преди да влезе зад решетките Иванчева се обърна към снимащите я журналисти така: "Хора помагайте, кой с каквото може. Намерете страницата ми на Десислава Иванчева на български и на латински и нека в "Правосъдие за всеки", днес на мероприятието да се запитат въпросите от страницата: Може ли върху доклад на Антон Славчев да се образува без сигнал да се образува наказателно дело. Целувки за малкия ми син, моля ви се! Много ми липсва! Ръцете ми са празни!“

Иванчева и Петрова бяха настанени в приемното отделение на затвора и едва, след определения срок ще бъдат преместени в общата част. Те ще излежат съответно 6 и 5 години затвор за корупция.

Предисторията

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани при зрелищна акция на прокуратурата и Антикорупционната комисия през април 2018 година. Двете прекараха часове, оковани в центъра на София по обвинение, че са поискали 250 хиляди евро и са получили в аванс 75 хиляди да придвиждат разрешителното за строеж на бизнесмена Александър Ваклин.

Посредник е бил Петко Дюлгеров, чийто арест стана обаче дискретно на друго място. Делото се сочеше като доказателство за борбата с корупцията по високите етажи на властта и като емблема на спецправосъдието, което вече не съществува.

На първа инстанция Иванчева получи 20 години затвор, Биляна Петрова  - 15, а Петко Дюлгеров - 12. Втората инстанция намали наказанието драстично, съответно на осем, седем и шест години затвор. Върховният касационен съд ги намали още малко - на 6 години затвор за Иванчева, 5 за Петрова и четири за Дюлгеров .

Според законодателни промени, гласувани след поредица от случаи на укрили се от правосъдието осъдени, окончателните решения на ВКС се обявяват едва след като наказанията бъдат приведени в изпълнение. Затова и Съдебна охрана е отишла в домовете на тримата тази сутрин, за което Десислава Иванчева съобщи във Фейсбук. Малко преди да тръгне със служителите Иванчева коментира и присъдата и се раздели с детето си, за което ще се грижи майка ѝ.

По обед Петко Дюлгеров беше отведен в Централния софийски затвор, а в късния следобед Десислава Иванчева и Биляна Петрова в единствения женски затвор у нас - Сливенския.

От наказанията на Иванчева, Петрова и Дюлгеров трябва да бъде извадено времето, в което са били в ареста или под домашен арест, което е около две години и два месеца. По закон те имат право, след като изглеждат половината от наказанието си, след редукцията, при добро поведение да поискат предсрочното си условно освобождаване. Най-близо до тази възможност е Петко Дюлгеров.

С коментар по първите сериозни ефективни присъди за корупция излезе главния прокурор Иван Гешев, който по време на акцията беше шеф на Спецпрокуратурата: "Този случай е уникален в много свои особености, включително дори и в европейски план. И не само заради размера на подкупа, за който е постановена присъдата. Най-вече, защото на персонален, безпрецедентен, безогледен, политически и медиен и всякакъв натиск бяха подложени много магистрати, включително и аз. И защото и това беше използвано да бъдат закрити Специализираната прокуратура и съд, а те бяха закрити, точно защото работеха, както виждате. Защото те станаха опасни и може би, за да няма повече такива случаи", каза Гешев, цитиран от 24 часа.

А от гражданското обединение в защита на Десислава Иванчева и Биляна Петрова протестираха тази вечер пред сградата на Съдебната палата в София. Участниците в протестната акция смятат, че бившата кметица на район "Младост" и бившата ѝ заместничка, също както и Петко Дюлгеров, са набедени и че не е справедливо Иванчева да бъде отделяна и от едногодишното ѝ дете.

Участници в протеста казаха пред БНР:

"Тази борба, която тя водеше, тя е борба, която се води на много други места и по много други начини - срещу презастрояването и така нататък";

"Би трябвало да отиде процесът извън България, да бъде отначало започнат, разследван и да се докажеш, че Деси е абсолютно невинна. Трябва този процес да се разгледа от начало и да излезе справедливостта".

Снимка: Надежда Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски танкове са влезли в две предградия на град Газа

Израелската армия е изпратила танкове в две предградия на Газа. Съобщава се за тежки бомбардировки и разрушени няколко жилищни постройки. Междувременно от здравното министерство в анклава съобщиха, че над 35 хил. души са жертвите от началото на продължаващия вече седем месеца конфликт. Израелски танкове са щурмували отново южното предградие на Газа..

публикувано на 12.05.24 в 15:36
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16

Най-малко 19 души са пострадали при украински удар в Белгород

Най-малко 19 души, сред които две деца бяха ранени при частично срутване на 10-етажен жилищен блок в руския град Белгород вследствие на украински удар.  Според руските служби за справяне с извънредните ситуации, поне още 10 души са затрупани под развалините на сградата. Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на..

публикувано на 12.05.24 в 14:57

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация. Решението може да се обжалва в..

публикувано на 12.05.24 в 14:40
Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в Анкара

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в понеделник Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции. Визитата идва след десетилетия на напрежение между Атина и Анкара, прекъсвано от кратки периоди на помирение. "Франс прес" отбелязва, че посещението на Мицотакис в турската столица бележи нова фаза в..

публикувано на 12.05.24 в 14:07

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително. В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 13:29
Министерство на труда и социалната политика

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024", като са осигурени допълнителни..

публикувано на 12.05.24 в 13:26