Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ни следа от Сашко! Полиция с кучета и доброволци с дронове обхождат Перник

Снимка: Facebook

Все още няма и следа от малкия Александър, който вчера се изгуби в Перник.

Перник на крака, издирват Александър, момченце с аутизъм

И към този час продължава спасителната операция по издирването на детето, което в петък привечер изчезна край Профилакториума в града.

Полиция с обучени кучета, много доброволци с дронове и термокамери обхождат всички паркове, водоеми и квартали, за да успеят да намерят момченцето, което е с тежка форма на аутизъм.

Днес се очаква в акцията да се включат още доброволци, както и специализирана техника, която да спомогне издирвателната акция, обясни за БНР кметът на града Станислав Владимиров.

"От София ще дойдат допълнителни сили на МВР. Очаква се да се включи и хеликоптер. Получихме и подкрепа от Столична община в лицето на кмета, изпратиха служители на инспектората с модерни дронове с термокамери, за да може да се обхване колкото се може по-голям периметър. Призовавам и днес хора, които имат възможност, да се включат като доброволци, за да се обхване пак колкото се може повече от територията на нашата община."

Сред доброволците бе и Радостин Любомиров от Българската национална телевизия (БНТ), който снощи се включи в издирването. Ето какво разказа той:

"Нощта беше доста тежка, това се предполагаше и от атмосферните условия. Все още нямаме успех в тази акция. Лично аз още в осем часа се включих в нея. Имаше доста хора – над 1000 души, може би. Обходиха и гората в района, кварталите в близост, както и в центъра на града, където получих информация, че са познати райони на детето, където е карало колело.

Но за съжаление никъде нямаше успех в търсенето. То продължава. Сега се надявам, че вече в по-светлата част на деня тези, които продължават като втора смяна, да имат успех.

Това, което ми направи страхотно впечатление, е, че много малки деца дойдоха да помогнат. Предпочетоха в петъчната вечер вместо в дискотека, в кафе да я прекарат, да свършат нещо полезно. Явно тази история на Александър докосна всички. Така че сигурен съм, че в днешния ден също ще се включат много хора".

И днес местните власти призовават всеки, който има информация или е видял детето, да се свърже с полицията в града.

Момчето се казва Александър, облечено е в сив суичър и носи със себе си розова плюшена играчка, обръща се на името Сашко. Любимата му песничка е Gummy Bear.

Психотерапевти и специалисти, работещи с деца с аутизъм, посъветваха в социалните мрежи при издирването да не се вдига много шум, тъй като аутистите изпитват страх от звуци и силна светлина. Според експертите е по-вероятно момчето да не отговори на повикванията по име.

"Детето се изгубва в 15:50 ч. Бащата е бил с него на разходка. След като се качва в колата си, за да я обърне, установява, че детето го няма. Лошото е, че не вижда в каква посока тръгва то", споделя във Facebook Марио – познат на семейството на детето.

По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38

Над 80 творци и артисти от различни области бяха отличени на церемония в Министерството на културата

Над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред наградените в навечерието на 24 май са народната певица Валя Балканска, актьорът Рашко Младенов, директорът на Националната библиотека доцент Красимира..

публикувано на 23.05.24 в 21:30
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52