Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с кулинарни печатни издания в Ямбол

Безистена, Ямбол
Снимка: Емил Енчев

В Ямбол беше открита първата у нас изложба с кулинарни печатни издания. Експозицията „Кулинарното наследство на България“ показва част от колекцията на Марин Лесев, която наброява над 8000 издания с кулинарни рецепти и е събирана повече от 30 години.

Изложбата представлява една своеобразна история за вкуса и предпочитанията на българина от края на 19 и 20 век, уточни Марин Лесев: 

„Първа изложба е, целта й е да районира загубената кухня, да изкара забравени рецепти, да покаже от кой регион са и от къде са локализирани и да даде възможност на регионите да направят своя кулинарна визитка. Да бъдат известни- туристът като дойде в България да знае, че в този регион ще опита едни неща, в съседния – ще опита други интересни, вкусни неща“. 

Според колекционера запазената визитка на страната ни трябва отново да станат сирената и млечните продукти. 

„Сирената и киселите млека винаги са били марка на България, именно заради това съм се насочил да открием и възстановим тези изчезнали продукти. Имали сме плесенни сирена, син вид Рокфорд сирена, които през 70-е, 80- е години са изчезнали“. 

Изложбата „Кулинарното наследство на България“ е експонирана в зала „Съвременност“ на културно информационния център „Безистена“ и може да бъде разгледана до края на ноември. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Величие" отрекоха за разцепление в парламентарната им група

Няма да има разцепление в парламентарната група на "Величие", съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на партията. Следобед от групата се събират на заседание, на което ще обсъдят и отправените обвинения от един от основателите на Ивелин Михайлов. По-рано днес той обяви в интервю за БНР, че депутатът Николай Марков се опитва да разцепи..

публикувано на 02.07.24 в 10:03

Доц. Борислав Великов: В България много сме закъснели с инвестициите във ВиК сектора

Да се създаде агенция по водите, на пряко подчинение на МС и да не се размива отговорността, препоръча доц. Борислав Великов, член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ). " Държавата трябва да има политика за водния сектор, да се отделят достатъчно средства и в най-засегнатите от засушаване райони да се извърши..

публикувано на 02.07.24 в 09:47
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58