Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Правителството на Петков е поело ангажимент за затваряне на термични централи

Жечо Станков, Кирил Петков и Теменужка Петкова в Народното събрание - 15 ноември 2022
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ опровергаха заявеното по-рано от Кирил Петков по Плана за възстановяване и устойчивост. На брифинг в парламента Жечо Станков и Теменужка Петкова заявиха, че правителството на Борисов не е поемало ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%, както твърди съпредседателят на "Продължаваме промяната".

След като дадоха своя брифинг, Теменужка Петкова и Жечо Станков от ГЕРБ прекъснаха брифинга на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, докато той обявяваше, че Планът за възстановяване и устойчивост не предвижда затваряне на въглищните централи.

От ГЕРБ заявиха, че това е лъжа и че "Продължаваме промяната" се е съгласила 40 на сто от въглищните централи да бъдат затворени до 2026 година. Стигна се до изтръгване на микрофони от стойките и размяна на остри реплики между Жечо Станков, Кирил Петков и Теменужка Петкова:

"Единствената държава членка, която гласува "въздържал се" за този тип съкращаване на емисиите, беше България и това може да бъде проверено на Съвет "Околна среда". Втората още по-голяма лъжа обаче е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични в България няма да бъдат затваряни. Не само, че ще бъдат затворени, а ще ви кажа, че процентът, който ще бъде затворен, е много по-голям от 40%".

"Така че лъжата е основен способ на управление на "Продължаваме промяната", но тази лъжа ще излезе много скъпо на България и на българското общество" -  казаха Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ.

"Хора, които плащат в момента благодарение на вашата политика много по-високи сметки за ток и газ, трябва сами да си плащат и за санирането. Това направихте вие", каза Жечо Станков.

Кирил Петков отговори:

"Колеги, ето това е пример защо никога няма да подкрепим техния мандат. Освен че искат да крадат, освен че са част от корупцията, искат да омаловажат...",  а Теменужка Петкова го репликира, че ГЕРБ също няма да подкрепи мандат на ПП.

"Ние нямаме пачки и кюлчета в нашите чекмеджета", каза още Петков, а Петкова веднага контрира - "Имате само парапети".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски правителствен източник, че Русия се готви да изпрати част от бойния си флот в Карибско море за учения съвместно..

публикувано на 06.06.24 в 19:56

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно преработвателната компания "Аурубис България" и веригата за търговия на дребно "Кауфланд България"...

публикувано на 06.06.24 в 19:22
На остров Сими (Додеканезите), Гърция, архив.

Издирват британски журналист, изчезнал на гръцкия остров Сими

Британски журналист е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по  издирването му участва и дрон, но засега няма резултат. 67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли  е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее със съпругата си, съобщават от полицията на острова. В операцията заедно с полицаите  участват..

публикувано на 06.06.24 в 19:16

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че..

публикувано на 06.06.24 в 19:14

Русия задържа за шпионаж френски гражданин

В Москва беше заподозрян в шпионаж и задържан френски гражданин, работещ за швейцарска хуманитарна организация, съобщава "Ройтерс". Според Следствения комитет на Русия 48-годишният Винатие Лоран е събирал военна информация в продължение на няколко години. Освен това той не се регистрирал като "чуждестранен агент" при пристигането си в Русия, каквото е..

публикувано на 06.06.24 в 19:12