Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит и Covid-19 имат негативно въздействие върху икономиката на Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания се представя по-зле икономически от нейните конкуренти заради Брекзит и резкия спад на работната сила след пандемията от Ковид-19, каза директорът на Английската централна банка Андрю Бейли. Той направи това изявление в Камарата на общините в навечерието на дългоочакваното обявяване на новия бюджет по-късно днес от министъра на финасите Джеръми Хънт. 

Служейки си със символика, Андрю Бейли изтъкна, че комбинация от "насрещни ветрове" е попречило на икономиката да се възстанови до нивата отпреди пандемията, като същевременно предупреди, че ще отнеме време на правителството да поправи щетите, нанесени на международната репутация на Великобритания от катастрофалния мини бюджет на бившия премиер Лиз Тръс. Думите на Бейли идват на фона на най-високата инфлация от 11,1% от октомври 1981 година насам, която оказва натиск върху банката да продължава да увеличава лихвените проценти. 

В доста песимистична оценка пред депутатите в парламентарната финансова комисия преди изявлението на Джеръми Хънт днес, управителят на Английската централна банка каза, че се страхува, че "не може да разкаже приказка". Бейли заяви, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство остава с около 0,7% под нивото си отпреди пандемията в сравнение с много по-силното възстановяване в еврозоната и в Съединените щати. 

На въпрос дали Брекзит допринася за слабото представяне на страната, банкерът отговори, че напускането на ЕС има ефект, включително за дългосрочния спад на нивото на производителността. "Като държавен служител съм неутрален по отношение на Брекзит сам по себе си, но не съм неутрален, като казвам, че отрицателните последици се дължат до голяма степен на Брекзит", каза Бейли. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Поскъпването на живота във Великобритания може да намали подкрепата за санкции срещу Русия

Скай нюз публикува проучване, според което кризата с поскъпването на живота във Великобритания може да доведе до намаляване на подкрепата за налагане на санкции на Русия. Наблюдава се голяма промяна в нагласите от март насам, след като цените на..

публикувано на 31.10.22 в 11:29

Великобритания планира да удължи действието на данъка върху свръхпечалбите на енергийните фирми

Новият министър-председател на Великобритания Риши Сунак и министърът на финансите Джеръми Хънт планират да удължат действието на данъка върху свръхпечалбите на енергийните фирми за следващите пет години, съобщи в четвъртък британското издание The..

публикувано на 03.11.22 в 09:23

Заплатите във Великобритания растат, но животът поскъпва, а безработицата се увеличава

Заплатите във Великобритания растат с най-бързите темпове за последните повече от 20 години, но все още изостават от темповете на поскъпването на живота. Отчита се и леко покачване на безработицата. Заплатите са се увеличили с 5,7% за година,..

публикувано на 15.11.22 в 12:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Малинов

Владимир Малинов предупреди за възможност цената на тока за бита да поскъпне

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за възможност цената на електроенергията за бита за поскъпне от 1 юли тази година. В интервю за Българската национална телевизия Малинов поясни, че причина за това е натрупаният..

публикувано на 12.05.24 в 13:14
Протест срещу изграждането на велоалея в центъра на София.

Новата организация на движение в центъра на София не е съгласувана със СДВР

Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" на СДВР проекта със съответните скици и чертежи, свързани с новата организация на движението по булевардите  "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен". Това се посочва в..

публикувано на 12.05.24 в 12:57
Асен Александров

Асен Александров: Резултатите от изпитите ще са като от миналата година

Няма да има голяма разлика, нито нагоре, нито надолу в резултатите от изпитите – външно оценяване на учениците тази година. Това прогнозира в интервю пред БНР Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование и..

публикувано на 12.05.24 в 12:48
проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: Това, което направи НС - регулация на хляба, е предизборна агитация

Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние – КЗК, играем ролята на боксова круша за политическите сили. Някои политици, не споменавам имена, защото сме в предизборна кампания, но ще ги кажа след изборите, в продължение на повече от 6..

публикувано на 12.05.24 в 12:12
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израелски военни откриха нови тунели на "Хамас" в Газа

Израелските военни откриха нови тунели на радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа. По-рано Израел отново призова палестинците в южния град Рафах да се евакуират, което е още една индикация, че военните продължават да изпълняват..

публикувано на 12.05.24 в 12:10
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Може да се стигне до рязане на капиталови разходи, за да не влезем в свръхдефицит

Отдавна направихме извода, че България се прощава с целта си да влезе в еврозоната през 2025 г.  Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Инфлацията у нас е почти два пъти по-висока от..

публикувано на 12.05.24 в 12:04

Атина очаква от Скопие да изпълнява Преспанския договор

Атина следи с безпокойство изявленията от Скопие. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред гръцки медии, че очаква да се промени риториката от Скопие след изборите. "Искам да се надявам, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе..

публикувано на 12.05.24 в 12:00