Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати, учени и журналисти изразиха мнения за историческите и политически процеси на Балканите

Журналистът Бойко Василев и полк. Хесус Мартинес де Мерло (CESEDEN)
Снимка: Славена Илиева

"Ние искахме да припомним силната връзка, която съществува между сефарадските евреи, установени в България след изгонването на евреите през 1492 година. Много от тях са се установили в различни държави, част от тях в България", каза Н.Пр. Алехандро Поланко.
Посолството на Испания и Институтът за балканистика с Център по тракология към БАН проведоха на 8 ноември т. г. в БАН семинар под надслов „Опознаване на Балканите през погледа на журналисти, военни и дипломати“.
Проф. Венцеслав Николов представи важната роля на испанските журналисти и дипломати, установили първите контакти в политиката и културата между България и Испания.

"От 1920 до 1928 г. пълномощният министър на Испания в София Хосе де Ромеро Дусмет си заминава от София през 1928 г. Пет години по-късно пристига в столицата ни на работа в легацията на републиканска Испания. Младият галисиец Луис Тобио, дипломирал се с първия випуск дипломати на Републиката. Останал тук до 1937 г., завърнал се в Испания и сражавал се в Гражданската война в републиканските редици. В края на конфликта емигрира в Латинска Америка, завърнал се в Испания след дълго изгнание и написал обемиста книга, в която посветил стотина страници на престоя си в България – първата му дестинация като дипломат. Първият ѝ превод е на кастилски, вторият – на български. Луис Тобио гребял в езерото в централния парк, носещ името на княза и по-късно цар Борис, парк, който полковник Де ла Ляве сравнил четвърт век по-рано с мадридския „Ретиро“, а вечер ходел често в Народния театър, където през 1935 г. организирал първата постановка на творба от Лопе де Вега в България. Сближил се с много български интелектуалци, по-специално с професор Тома Томов, пионер на българската университетска испанистика. Беседвал няколко пъти с цaр Борис и няколко пъти видял как новороденият му син Симеон е разхождан в количка от бавачка в градините на Двореца. Години по-късно Симеон ще установи тесни връзки с Испания".

Полк. Хесус Мартинес де Мерло разказа подробно за испанската политическа реалност от средата на XIX в., изтъквайки слабо познатите от онова време военни връзки между страните ни в геополитическия и стратегическия контекст на Балканския полуостров в онзи исторически момент, обяснявайки мотивацията на испанците за опознаване на Балканите.
"След влизането на бившите социалистически страни в Европейския съюз и в НАТО се наблюдава сближаване на интересите между България и Испания", допълни полк Хесус Мартинес де Мерло.
Участие на анализатора и историк Хосе Антонио Лисбона  Снимка: Славена Илиева
Политическият анализатор и историк Хосе Антонио Лисбона направи подробен анализ на ролята на дипломатическия корпус и представителите му в държавите от района по време на трагичните години от втората световна война, изтъквайки героизма и хуманизма на Министър Хулио Паленсия и заместник-ръководителя на мисията Едуардо Гасет, които спасили от сигурна смърт стотици български и македонски евреи.
Генерал мйор Тодор Дочев, началник на Военната академия „Г. С. Раковски“ представи подробно българско - испанското сътрудничество в рамките на НАТО, особено по отношение на двустранното военно сътрудничество в актуалния европейски контекст.
Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в Германия

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия и бяха причина за отмяната на десетки полети на летището във Франкфурт късно вчера. Проливни дъждове, гръмотевични бури и силна градушка причиниха сериозни наводнения в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия. Особено силно..

публикувано на 03.05.24 в 15:46

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи, се казва в разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия. Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски..

публикувано на 03.05.24 в 14:46
Проф. Валери Стефанов

Проф. Валери Стефанов: Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста

Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста . Това каза пред БНР проф. Валери Стефанов, литературовед, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги и научни статии. " Кръстът винаги е представлявал изпитание за нашата способност да вярваме, да се отдаваме на онези принципи, които християнството ни е..

публикувано на 03.05.24 в 14:30
Пламен Михайлов

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си.  Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови..

публикувано на 03.05.24 в 14:16

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните..

публикувано на 03.05.24 в 14:12

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани - в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на..

публикувано на 03.05.24 в 13:51
Изображение на Разпятие Христово в Боянската църква

Проф. Зарко Ждраков: Изображението на Разпятието в Боянската църква е български принос в иконографията

Сюжетът на Разпятието се променя в иконографията през вековете. Това каза пред БНР проф. Зарко Ждраков, изкуствовед, преподавател по История на старото българско изкуство в Националната художествена академия. "Ако погледнем развитието на иконографията, до към 10 век Исус се изобразява разпънат с неговия хитон - червен е той. След 10 век хитонът се..

публикувано на 03.05.24 в 13:39