Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 събития в 14 града за европейската инициатива "Нощ на театрите"

За 10-и път у нас ще се проведе европейската инициатива "Нощ на театрите". Събитията са над 100 в 14 града на страната.

"През девет нощи в десетата" е посланието на инициативата тази година. Събитията стартират още сутринта основно с детски представления в повечето от градовете.

Софийска опера ще направи за зрителите тур зад кулисите по обяд, а учебните театри на НАТФИЗ и Нов български университет ще се включат с част от най-новите си продукции.

Народният театър ще участва с програма, която ще започне в 10 ч. тази сутрин и ще продължи 14 часа. Ще се изиграят 7 спектакъла на 5 сцени. Ще има срещи с режисьори и актьори, обиколки зад кулисите и изложба с театрални фотографии.

Директорът Васил Василев пред БНР:

"Правим едно наистина театрално преживяване, за да можем да завършим в късните часове".

В един на обяд ще започне 4-часовото онлайн предаване е под наслов “Нощта след края на света. Светът след края на Нощта“ и ще се излъчва на живо във Фейсбук.

Галин Стоев, Явор Гърдев, Захари Карабашлиев, Юлиан Вергов, Дарин и Деян Ангелови, Весела Бабинова, Ованес Торосян и Силвия Петкова са само част от хората, които ще говорят за изкуството и бъдещето на театъра.

Председателят на Съюза на българските актьори Христо Мутафчиев заяви:

"Хубавото на тези срещи е, че зрителят може освен да дойде и да гледа най-добрите представления на Народния театър, той може да взезе в кулоарите на Народния театър и да види как работят колегите актьори и всички екипи. защото отзад както имаше една пиеса, много успешна беше в Младежкия театър преди години, "Шум зад кулисите" се казва, отзад зад кулисите е много интересно и много различно от това, което вижда публиката отпред".

"За мен театърът е магия, емоция, нещо, което ме изкарва извън реалността и ме кара да се чувствам малко по-вдъхновена, малко по-приятно, може би по-смислено", каза една от посетителките на Народния театър в Нощта на театрите пред репортера ни Мария Филева.

Плевен се присъединява активно към инициативата. Кулминацията е премиерата на "Чудо" на Иван Радоев на сцената на Драматично-кукления театър, който носи името на драматурга.

За тази специална нощ е подготвена и премиерата на "Чудо" на Иван Радоев с режисьор  Надя Панчева.

Директорът на ДКТ “Иван Радоев“ Димитър Кабаков:

"Това е начинът, българската драматургия трябва да живее с погледа на нашите деца."

В програмата са още спектакли за малки и големи.

От 11 часа – "Мечешка приказна" от Ян Вилковски. От 17 часа е кукленият спектакъл за възрастни  МИНАЛО НЕ/СВЪРШЕНО ,авторски спектакъл на Денис Симеонов. В 13 часа започва "Пътешествие н театъра".

"Да запознаем плевенската публика с особеностите на театралния процес – отворени врати, ще им покажем как се случва театърът", обясни Димитър Кабаков.

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян отново се включва в „Нощта на театрите“. Зрители и участници могат заедно да пресъздадат вълшебна атмосфера, макар и само за една нощ ‐ артисти и публика изживяват заедно нещо специално.

Нощта започва от сутринта и се превръща в ДЕН‐о‐НОЩ. В 11.00 часа за малките зрители ще бъде представен образователния спектакъл "Книжки сладкодумки", а в 19.00 часа – "Бившата мис на малкия град".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36