Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Галев: Около новината за "Лукойл" има множество условности

Тодор Галев
Снимка: Радио София

"Спорно е дали ще има ефект върху България, ако от 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България. Би имало ефект, ако печалбата, която сега се осчетоводява в Швейцария, се осчетоводява в България. Има много неизвестни". 

Това каза пред БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. 

И поясни, че пренасяне на дейността на компанията в България не означава автоматично увеличаване на данъците, които страната ще получи. 

В предаването "Нещо повече" Галев подчерта, че ултиматумът на "Лукойл" поражда интересни въпроси: 

"Ако те прехвърлят дейността си, доколко ще изпълнят намеренията си. Ниската цена на руския петрол е заради съществуващата забрана за износ и заради свилия си пазар вследствие на санкциите срещу Русия. Да предположим, че войната свърши и започне нормализация на отношенията Европа - Русия, това ще означава, че тази ниска цена след година може да не е толкова ниска. Говорим с множество различни условности". 

Той посочи, че "Лукойл", а и "Газпром", са по-скоро политически управлявани компании и не се движат според нормалната икономическа логика. 

Интервюто с Тодор Галев можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жеко Милев

Доц. Жеко Милев: Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен

Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен , защото в Кодекса за социалното осигуряване е казано ясно как трябва да стане това от 1-ви юли. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра "Финанси" в УНСС, и обясни: "50% трябва да се вземе предвид от ръста на инфлацията за 2023 г. и 50% от ръста на осигурителния..

публикувано на 21.05.24 в 13:35

Над 100 военнослужещи заминават за Косово

Над 100 военнослужещи заминават за Косово като част от българския контингент и ще се включат в оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО. В тържествения военен ритуал по изпращането им участва началникът на отбраната, адмирал Емил Евтимов, а церемонията се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Българската армия..

публикувано на 21.05.24 в 13:32

"Сиела норма" осигурява машините за частичните избори на 23-ти юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частични местни избори, насрочени за 23-ти юни тази година. ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта. Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са..

публикувано на 21.05.24 в 13:25

Акция на полицията за колани в автобусите и камионите

Засилени проверки на тежкотоварни автомобили и автобуси по пътищата се провеждат в страната до края на годината. Акцията на МВР и Автомобилната администрация е започнала преди месец. В рамките й вече има и много санкционирани. Неизползването на обезопасителни колани е сред най-честите нарушения, което установяват от полицията. Това обясни..

публикувано на 21.05.24 в 13:04
Еврокомисарят Януш Войчеховски и министър Георги Тахов.

Министър Тахов: Зелената сделка да се спазва и от трети страни

Стандартите на Зелената сделка да се наложат не само на страни членки на ЕС, но и на трети страни, които са извън съюза, но ползват европейския пазар. Това е едно от предложенията, които служебният министър на земеделието Георги Тахов е направил на еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски. В рамките на еднодневната визита у нас на..

публикувано на 21.05.24 в 13:02

В президенството представиха историческия трактат на Петър Богдан

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от..

публикувано на 21.05.24 в 12:59
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48