Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен атентат насред преговори за правителство в Израел

Антитерористи на мястото на атентата, 23 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

16-годишно момче загина, а най-малко 14 души бяха ранени при двоен бомбен атентат на автобусни спирки в Ерусалим. Движението "Хамас", което контролира Ивицата Газа приветства атаките, но не пое отговорност за тях.

В град Наблус на Западния бряг 16-годишен палестинец беше застрелян от израелските сили за сигурност. Атаките бяха извършени на фона на тежките преговори за съставяне на коалиционно правителство между партията "Ликуд" на бившия премиер Бенямин Нетаняху и крайндесния Религиозен ционизъм.

Първият взрив избухва тази сутрин в час пик на автобусна спирка в покрайнините на града, а втората експлозия е 30 минути по - късно в квартал в източен Ерусалим. Взривните устройства са били скрити в чанти и са били подсилени с пирони, детонирани са от дистанция.

"Тази сутрин е тежка с две атаки, които най-вероятно са свързани. Ако приемем, че е така то е ясно, че събитието е далеч по-сложно, а не просто някой да се събуди една сутрин и да реши да нападне", заяви Омер Барлев - министър на обществената сигурност на Израел. Експлозиите напомнят бомбените атентати в периода на Втората интифада между 2000-та и 2005-та година. Този път атаките стават на фона на тежка политическа ситуация и преговори за съставяне на правителство между партията на бившия премиер Нетаняху и крайнодесните. Лидерът на партията Оцма́ Йехуди́т или в превод Еврейска мощ - Итамар Бен-Гвир посети мястото на първия бомбен атентат и поиска твърди действия срещу палестинците.

"Да ги обсадим, да обикаляме от къща на къща в търсене на оръжия и да възстановим силата си за възпиране“, каза Бен-Гвир, който се надява да поеме министерството на вътрешните работи в бъдещия кабинет.

При отделен инцидент въоръжени палестинци вчера отвлякоха тялото на израелски ученик, който е починал в болница в град Дженин на Западния бряг след катастрофа. ООН посредничи за освобождаването на тялото на момчета и израелските сили за сигурност очакват това да се случи скоро.  Не е ясно дали има връзка между този случай и експлозиите в Ерусалим. В Наблус напрежението също е висока. 16-годишен тийнейджър беше убит от израелските сили за сигурност, които са в града, за да охраняват група от евреи, които отиват да се молят на гроба на Йосиф. Стотици палестинци излязоха на траурно шествие в Наблус, много от тях бяха въоръжени и с маски.

"Това е моят син. Като чухме, че окупационните сили обискират района, неговите приятели го извикаха и му дадоха оръжие. Отиде с тях да окаже съпротива и сега е близо до Аллах", каза бащата на убития тийнейджър. ООН, Европейският съюз и Съединените щати осъдиха атаките в Ерусалим.

От посолството на Съединените щати в Израел написаха в Туитър - "Тероризмът е задънена улица и с него не се постига абсолютно нищо".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болница

Жената, обезобразена с ножица от приятеля си в Елена, вече е в стабилно състояние

41-годишната гражданска на Узбекистан, която беше обезобразена с ножица от 23-годишния си приятел, вече е в стабилно състояние и продължава лечението си в очното отделение на областната болница във Велико Търново. От Районната прокуратура, посочиха, че все още няма повдигнато обвинение на извършителя, защото не е готова поисканата съдебно-медицинска..

публикувано на 10.05.24 в 16:42

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и Методий, чества днес патронния си празник.  За 63-та година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във Великотърновския университет.  Да не забравяме на кого дължим азбуката и културата си, призова великотърновският митрополит Григорий: "Да не забравяме..

публикувано на 10.05.24 в 16:28
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми. Тепърва започва изборният процес, от ден първи съм 24 часа на работа". Това каза областният..

публикувано на 10.05.24 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54 години. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата...

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители, които да се справят с контрабандата на хора с нови правомощия за борба с тероризма.  Проект за..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев". Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е  ролята на ловешката..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 15:50