Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандарт енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - три пъти Бе и А минус две. Перспективата остава стабилна.

Стабилната перспектива балансира от една страна по-слабите очаквания за икономическия растеж на България в краткосрочен план и повишената вътрешна политическа несигурност, а от друга страна ниският нетен държавен дълг на страната и ниските разходи за лихви. Според S&P това дава възможност за политики и прави нейните публичните финанси по-малко чувствителни на бързо повишаващите се лихвени проценти в световен план. България в момента изпитва висока инфлация, което според S&P може да представлява предизвикателство пред нейното членство в еврозоната от 2024 година.

"Стандарт енд Пуърс" очакват растежът на брутния вътрешен продукт на България да отслабне значително през следващите месеци, въпреки че икономиката остана по-устойчива от очакваните последствия от конфликта Русия-Украйна. Очакванията са да намалее външното търсене от държави основни търговски партньори на България в ЕС и потреблението да отслабне, тъй като продължителната висока инфлация, която оценяват на близо 10 % средно през 2023 г., ще тежи върху реалните заплати. Като положително влияние се оценяват проектите, финансирани със средства от ЕС, които ще осигурят известна подкрепа за икономиката. От прогнозират реален растеж през 2023 г. от по-малко от 1 %, което е значително забавяне спрямо очакванията им от 3 % през 2022 година.

Според "Стандарт енд Пуърс" България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната, но остава неясно дали ще получи членство от 1 януари 2024 г. заради високата инфлация и вътрешнополитическата несигурност.  В момента България е с висока инфлация (близо 15%), което, според рейтинговата агенция, може да усложни задачата за покриване на критериите за конвергенция, при този показател, през следващата година. Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство след последните предсрочни избори през октомври 2022 г., което усложнява процеса на подготовка за присъединяване към еврозоната.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на страната към еврозоната, както и при съществено подобрение на външната позиция на България.

Съобщението на Министерството на финансите за решението на "Стандарт енд Пуърс"  за кредитния рейтинг на България можете да видите ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Драгомир Драганов

Предлагат възстановяване на бързия влак от Русе до София "Синият Дунав"

Да бъде възстановен директният бърз влак от Русе до София "Синият Дунав" предлага областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той вече е провел срещи с представители на БДЖ и Министерството на транспорта Нито един директен влак не се движи по линията Русе-София и това прави пътуването на хората от районите на двете крайни дестинации..

публикувано на 06.06.24 в 14:25
Хосе Мануел Албарес

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка в Международния съд срещу действията на Израел в Газа, заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от Ройтерс. Испания последва примера на Ирландия, която също обяви, че ще се присъедини в делото, отбелязва БТА. По-рано Испания, Ирландия и Норвегия..

публикувано на 06.06.24 в 14:06

15 са били участниците в схемата за източване на пари чрез интернет банкиране

15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от ГДБОП. Задържани са 13 души, участници в схемата. Те са успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи между 800 000 и 1 милион лева. Това съобщи Асен Кунчев от ГДБОП. "В дирекция..

публикувано на 06.06.24 в 14:06
Национална археологическа конференция

Силистра е домакин на 62-рата Национална археологическа конференция

От вторник Силистра е домакин на 62-рата Национална археологическа конференция, в която участват над 100 археолози от страната. Има гости и от Румъния. Подобни прояви дават възможност на учените да покажат успехите в работата си през последната година. В конференцията са включени 20 доклада. Днес бе отслужена панихида и бе открита..

публикувано на 06.06.24 в 13:53
Клаудия Шейнбаум

Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум за избирането ѝ за президент на Мексико

Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум по повод избирането ѝ за президент на Мексиканските съединени щати, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският президент изразява увереност, че традиционните връзки на уважение и ползотворно сътрудничество между страната ни и Мексико, както и дългогодишните приятелски отношения, ще..

публикувано на 06.06.24 в 13:52
проф. Румяна Дечева

Румяна Дечева: В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината

В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината. Това каза пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева. Тя призова на 9-и юни да се гласува масово, защото " негласуването ни оставя не само непредставени, но оставя и една много голяма група българи извън органите на властта ": "От изследвания знаем, че три основни групи са..

публикувано на 06.06.24 в 13:36

110 високопроходими автомобила получи Гранична полиция

110 високопроходими автомобила получи днес Гранична полиция. Това е първата част от общо 360 бройки, предназначени за дирекцията. От септември ще започне поетапна доставка и на останалите, като до края на годината МВР ще получи още 200 автомобила тип пикап. Директорът на Гранична полиция, главен комисар Антон Златанов: "Получаваме..

публикувано на 06.06.24 в 13:17