Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управниците на София ще обсъдят с "Топлофикация" подмяната на топломерите

Снимка: БГНЕС

Подмяната на топломерите в домовете на софиянци и контролът, който "Топлофикация" упражнява върху фирмите за топлинно счетоводство - това ще е една от темите на предстояща среща на кмета на София и Общинския съвет с ръководството на общинското дружество, предава репортерът ни Цветелина Стоянова:

Столичани пишат до общински съветници, че фирмите за топлинно счетоводство принуждават абонатите да подменят работещи топлоизмервателни уреди, монтирани на радиаторите.

Общинският съветник Грети Стефанова:

"След 10-годишна експлоатация да подменят тези уреди. Гражданите са задължени да ги заплатят по цена, посочена от фирмите. Не е законосъобразно на тези уреди да има щемпел на фирмата, която обслужва отчитането".

В отговор на сигнала, изпратен до кмета на София, от топлофикацията не дават конкретни отговори дали смяната е правомерна, но Грети Стефанова е озадачена и от друг факт:

"Те дори не отговарят защо изпращат измервателните уреди от абонатната станция от София в касетки за кисело мляко да се проверяват в Бургас".

Законна ли е смяната на топломерите и по правилата ли се извършва ще стане ясно през седмицата. Вече е насрочена среща със столичната топлофикация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Файненшъл Таймс: САЩ "искат" да осигурят до 20 милиарда долара заем за Украйна

Съединените щати "искат" да изпълнят обещанието си да осигурят до 20 милиарда долара заем за Украйна, който ще бъде изплащан с приходите от замразените руски активи в чужбина, твърдят неназовани източници на вестник "Файненшъл Таймс". Очаква се новината да бъде потвърдена идната седмица от финансовите министри на Г-7, които се събират на 25..

публикувано на 19.10.24 в 19:09

Олаф Шолц и Реджеп Ердоган се срещнаха в Истанбул

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул. На пресконференция, след разговорите на 4 очи, Ердоган заяви, че Западът дава възможност на Израел да извършва "кланета": "Израел продължава жестоките си кланета. Нетаняху ги продължава. За тях е почти въпрос на удоволствие да бъдат мъченически убити толкова много..

публикувано на 19.10.24 в 19:05
Опустошения в Дахие - контролирано от

"Хизбула" е извършила поне 11 нападения срещу израелски военни обекти, всички с ракети

Израелските военни съобщиха, че днес "Хизбула" е изстреляла десетки ракети и няколко дрона към Северен Израел, а един от безпилотните самолети е бил насочен към ваканционната къща на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Атаката стана в момент, когато здравни служители в Ивицата Газа съобщиха, че израелските удари са убили най-малко 11 души в..

публикувано на 19.10.24 в 17:27

Откриха паметник на св. Иван Рилски в родното му село Скрино

Паметна композиция на св. Иван Рилски беше открита в родното му село Скрино, община Бобошево. Това стана на Отчов ден, почитан и като Деня и празника на светеца.  Дойдоха десетки миряни и туристи от района, много гости. В селото вървеше и празник с курбан за здраве. Композицията - над 2 метра, с автор проф. Емил Попов, символизира..

публикувано на 19.10.24 в 17:25

Болницата в Горна Оряховица посрещна патронния си празник с две обновени отделения

Общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица посрещна патронния си празник с обновени очно и ушно отделения.  В ремонтите от бюджета си лечебното заведение реинвестирало 126 000 лева.  Единственото ушно отделение във Великотърновска област е в горнооряховската болница, която е второто по големина в страната общинско лечебно заведение. В..

публикувано на 19.10.24 в 17:02

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на..

публикувано на 19.10.24 в 16:49

Днес вносът на ток от Румъния е между 400 и 600 мегавата, а износът към останалите ни съседни страни - 1000 - 1300 мегавата

България днес е изнасяла над два пъти повече ток, отколкото е внасяла, въпреки спирането на хилядамегаватовия шести блок на АЕЦ Козлодуй за планов годишен ремонт, сочат данните на Електроенергийния системен оператор. Тази сутрин реакторът бе спрян планово и се предвижда да не работи до края на ноември. През това време ще бъдат изпълнени..

публикувано на 19.10.24 в 16:47