Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски очаква още руски ракетни удари срещу Украйна

| обновено на 28.11.22 в 03:20
Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия със сигурност ще осъществи нови ракетни атаки срещу страната му.

"Разбираме, че терористите подготвят нови удари. Знаем това със сигурност. Докато имат ракети, за съжаление, те няма да спрат. Но нашата способност да си помагаме и да се грижим за най-уязвимите - възрастни хора, семейства с деца, тези, които загубиха домове и роднини във войната - нашата взаимопомощ е един от елементите на защита срещу терора и е наша сила", подчерта Зеленски в обичайното си обръщение към украинците, публикувано на официалния уебсайт на президентството.

Украинският държавен глава обясни, че настоящата седмица ще бъде толкова трудна, колкото и предишната, когато руски нападения срещу енергийната инфраструктура подложиха украинците на най-сериозния недостиг на електричество от началото на руската инвазия през февруари. Отбранителните ни сили се подготвят, цялата страна се готви, каза още Зеленски.

Руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна представляват геноцид, заяви в интервю за Би Би Си украинският главен прокурор Андрий Костин. Ударите срещу ключови съоръжения са нападение срещу "цялата украинска нация" и целят да принудят Украйна да се предаде, смята Костин. Той посочи също, че 11 хиляди украински деца са били насилствено депортирани в Русия.

Костин заяви, че украинската прокуратура разследва съобщения за над 49 хиляди военни престъпления и престъпления на агресия, извършени от началото на руската инвазия на 24 февруари досега.

Терминът геноцид се отнася до опит за унищожаване изцяло или отчасти на група хора. Русия отрича да има подобна цел. Андрий Костин призова за създаването на "международен трибунал", подкрепен от страни от "целия цивилизован свят", за да се потърси отговорност от Русия.

Русия отрича да има подобни цели в Украйна, припомня Би Би Си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Откриване на инициативата

Подпомогнали сме транспортирането на над 200 хиляди тона зърно от Украйна по Дунав

България приветства подкрепяната от ООН инициатива за улесняване на износа на украински селскостопански продукти през Черно море. Това посочи президентът Румен Радев в изказване на международна конференция по повод откриването на хуманитарната програма..

публикувано на 27.11.22 в 09:48
Снимката е илюстративна

Километрични опашки от камиони на границата с Румъния заради проблемите с тока в Украйна

Проблемите с украинската електропреносна мрежа доведоха до километрични опашки в Румъния на границата с Украйна. Засегнати са и много български шофьори на камиони. Стотици камиони с дни чакат да преминат румънско-украинската граница. Поради..

публикувано на 27.11.22 в 10:20
Ракета с голям обсег Brimstone на изложението Defense Security Equipment International (DSEI) в ExCel в Лондон, архив, 15 септември 2015 г.

Великобритания е доставила на Украйна ракети с прецизно насочване "Brimstone"

Великобритания е доставила на украинската армия ракети с прецизно насочване "Brimstone-2", потвърдиха от британското министерство на отбраната. В съобщението в Туитър не се уточнява количеството на доставеното оръжие. "Brimstone" обикновено..

публикувано на 27.11.22 в 22:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. Това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години...

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06