Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо директорът на ОД на ДФ „Земеделие“ във Велико Търново беше уволнен два пъти?

Тодор Тодоров
Снимка: Здравка Маслянкова

Директорът на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ във Велико Търново на два пъти беше уволнен за една година. След първото уволнение Върховният административен съд възстанови Тодор Тодоров на работа, като се произнесе, че заповедта за освобождаването му е незаконна. По същия член от Закона за държавния служител Тодоров отново е уволнен като този път заема поста 40 минути. Тодор Тодоров твърди, че докато първото му уволнение на 28 февруари е било политическо, защото не осигурил поисканите от него гласове за определена политическа партия, то сегашното от 16 ноември е заради подадени сигнали за схеми за измами, по които организирана престъпна група, с участието на служители от фонда, източва държавно и европейско финансиране. 

Тодор Тодоров е начело на Фонд „Земеделие“ в област Велико Търново от 2014 година до 28 февруари тази година, когато е уволнен за първи път. След решение на Върховния административен съд е възстановен на поста директор на областната дирекция на фонда. Подал заявление до изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Георги Тахов, че желае да се върне на работа от 9 ноември. На 16 ноември Тодоров е извикан в централата на фонда в София, за да си подпише заповедта за назначаване и последвало новото уволнение.  

„Подписах декларациите, подписах си и клетвения лист, след което веднага ми беше представена втората заповед, с която отново ми се прекратяват служебните правоотношение, пак на същото основание, същия член от закона за държавния служител, същата точка и същата алинея – за невъзможност за изпълнение на служебните задължения, нещо което вече българският съд обяви, че е неприложимо към моята работа“.  

За разлика от първото уволнение през пролетта, когато в заповедта няма мотиви, сега такива са посочени, твърди Тодоров и поясни, че става въпрос единствено за непредставен документ за дигиталните му компетентности, при положение, че в дипломата му е посочено, че е изучавал информатика.  

В рамките на 40 минути, преди да си получи втората заповед за уволнение, Тодор Тодоров твърди, че е внесъл в деловодството на ДФ „Земеделие“ докладна до изпълнителния директор, в която описва две схеми, по които има съмнения, че за източване на фонда чрез организирана престъпна група от животновъди и земеделски производители от региона, с участието на две служителки от Областната дирекция във Велико Търново: 

„В едната точка от докладната ми записка съм посочил и имена на служители на фонда, които, евентуално, са приемали неавтентични документи. Става въпрос за заявления за подпомагане, които не са подписани от титуляря, т.е. от земеделския производител, който живее извън България. Това са документи, въз основа на които става проверката и оторизацията на плащанията към тези земеделски производители“.  

Тодоров не пожела да назове кой е земеделският производител и кои са служителките, които са приемали документите му, но уточни, че става въпрос за плащания по схемата „Де минимис“ за изхранване на животни и щетата за 2020 година е 70 хиляди лева.  

Второто нарушение, което посочва, е за брата на първия животновъд, който е нарушавал изискванията за броя на животните, отглеждани във фермата и за облагодетелстване с над 700 декара пасища в различни землища на дадена община: 

„Служител в една контролна агенция, държавна. Законът му позволява да бъде регистриран земеделски производител. Този човек е животновъд. Ходеше на проверки в определени общини и след това той и близките до него получаваха пасища, общински поземлен фонд. Имам съмнения, че този държавен служител може да търгува със самото си служебно положение“.  

Тодоров не посочи размера на щетите, нанесени на държавата от визираната от него организирана престъпна група. Твърди, че нарушенията са за 2018 и 2020 година. По това време той е бил директор на областната структура на фонд „Земеделие“ във Велико Търново. На въпрос на БНР защо сега изнася данните и не е предотвратил нарушенията, Тодор Тодоров отговори: 

„Докато съм бил директор, никога не съм си представял, че някой от служителите могат да правят такива неща. На мен ми беше казано след това, след като бях уволнен, не само тези случаи. При мен дойдоха много земеделски производители след като бях уволнен и ми казват: „Нямаш си на идея какво се случва в момента“.  

Тодор Тодоров посочи, че е внесъл сигнал и до МВР за схемите за източване на фонд Земеделие, утре внася в съда жалбата за второто си уволнение и обмисля дали да сезира прокуратурата за документно престъпление от страна на изпълнителния директор на фонда Георги Тахов за това, че една седмица е забавил възстановяването му на работа преди да го уволни. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Истанбул

Посолството на САЩ в Турция предупреди американските граждани за възможни терористични атаки в Истанбул

Посолството на САЩ в Турция предупреди американските граждани за възможни атаки срещу църкви, синагоги и дипломатически мисии в Истанбул, предаде Ройтерс. Това е второто подобно известие за четири дни след инциденти с изгаряне на Корана в Европа. В актуализирано предупреждение за сигурност посолството на САЩ съобщава, че "ответни атаки от..

публикувано на 30.01.23 в 10:04

Билетът за градския транспорт в Община Кюстендил става един лев от 6 март

Един лев ще е цената на билета в градския транспорт, който Общината в Кюстендил пуска от 6 март, обяви кметът Петър Паунов. Общественият транспорт в града е спрян повече от 30 години, изпълняват се само отделни линии от маршрутки на частни превозвачи. Една от причините е и че никой от превозвачите не иска да изпълнява курсове до 12-хилядния..

публикувано на 30.01.23 в 09:54

Започна проверка по случая с пребитата седмокласничка от Тръстеник

Регионалното управление на образованието в Плевен започна проверка след проявена агресия между ученици в град Тръстеник. Психолози работят с пострадалата ученичка и нейните съученици от класа.  Причината за побоя на осмокласничка от Плевен над седмокласничка в Тръстеник се изяснява. Албена Тотева, началник на РУО – Плевен, коментира пред..

публикувано на 30.01.23 в 09:51

Андрей Дамянов: Въпросът с таксата е пред скоба, голямото съдържание е в дебата за здравеопазването

" Потребителската такса е част от функционирането на здравната ни система . В този диалог трябва да се включат всички заинтересовани – пациенти, Здравна каса, лекари".  Това каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация.  И посочи позицията на НЗОК -..

публикувано на 30.01.23 в 09:37

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" засега не оттегля оставката си

Медици от университетската болница "Св. Иван Рилски" се събраха на протест пред лечебното заведение срещу подадената от директора д-р Дечо Дечев молба за освобождаване на поста.  Те настояват за оттегляне на подадената оставка.  В самия край на събирането при медиците влезе д-р Дечев, който ги призова да се върнат по работните си..

публикувано на 30.01.23 в 09:30

Изкопът край дюните между Несебър и Равда е незаконен

Изкопът край дюните между Несебър и Равда е незаконен. Това стана ясно от думите на директора на екоинспекцията в Бургас - Павел Маринов.  Изкопът е направен от Държавно ловно стопанство Несебър, предаде БНТ. През уикенда бяха подадени сигнали, че тежка техника е унищожила част от защитените природни образувания. Местността е защитена от..

публикувано на 30.01.23 в 08:48
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Провокациите в Северна Македония няма да бъдат избегнати, търсят се и от двете страни

Предстоящите избори в България явно са повод определени партии да се опитат да вдигнат своя рейтинг и популярност, която беше загубена през последните години, използвайки напрежението между страната ни и Северна Македония. Това обясни пред БНР Милен Керемедчиев, който е бивш заместник-министър на външните работи. „Дори това да бъде постигнато..

публикувано на 30.01.23 в 08:34