Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вода: Целта на Молдова е да е част от проекта на мира - ЕС

Крим, Донецк, Луганск, Херсон, всеки инч от украинската територия е Украйна, категоричен е той

Даниел Вода и Ирина Недева
Снимка: личен архив

258 пъти е била обстрелвана Херсонска област през изминалата седмица, заяви украинският президент Володимир Зеленски. АФП очаква днес на срещата на НАТО в Букурещ, САЩ да обявят финансова помощ за възстановяването на украинската енергийна инфраструктура. По данни на Киев руските ракетни удари са повредили между 25 и 30 процента от украинската енергийна мрежата.

В Молдова освен намалените количества газ от "Газпром" се усеща съвсем директно ефектът от войната. При ударите на украинска енергийна инфраструктура преди седмици Молдова също потъваше в мрак, и това щеше да е така и досега ако не беше захранването от Румъния.

Даниел Вода - ръководител на отдела по Публична дипломация и стратегически комуникации на Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова, в интервю за предаването "Хоризонт до обед"


Как войната в Украйна се отразява на съседна Молдова? В Молдова също изпитахте този срив в електричеството както в Украйна.

"Точно така. Само преди няколко дни половината от страната ми Молдова остана без ток, защото руските бомби удариха и продължават да удрят украинската критична инфраструктура и електроподаването. Всяка бомба, която пада върху украинските електрически централи и градове, е бомба и върху електрическата и енергийната сигурност на република Молдова. Нашият народ изпитва на гърба си мрака и последствията от тази неоправдана война на Руската федерация срещу Украйна. Това изпитват хората в Молдова от северната до южната, от източната до западната ни част, както и всички етнически групи в Молдова, включително и българите, които живеят в регионите Тараклия или в района на Транснистрия в град Твардица, и всички те виждат, че тази война не е само война срещу Украйна, а е война, която засяга всеки гражданин на нашия континент".

Когато хората усещат всички препятствия и неудобства от войната при съседите, е много важно как си отговарят на въпроса кой е виновен за войната?

"Мисля, че думата неудобства би засегнала нашите украински съседи, защото ден след ден там става все по-трудно за хората да живеят. Представете си какво означава за нашите приятели и съседи в Украйна да нямат достъп до електричество, градовете да са под обстрел, да чуват непрекъснато експлозии. Това е живот в несигурност, в сътресение. В нашите страни не е същото. При нас може да е просто неудобство, но все пак животът продължава да тече гладко и ние чувстваме само икономическите последствия на войната, покачването на цените на енергията, защото точно енергийните източници се използват от Русия като оръжия. Затова е нужна солидарност с украинците и да разберем ясно, че това не е само физическа война, но е и информационна война и война на идеите. Трябва по-сериозно да работим заедно на ниво правителства, журналисти и гражданско общество през границите, за да повишим устойчивостта на нашите общества и яснотата сред хората в нашите страни за характеристиките на тази война, за да не да се поддават на пропаганда. Хората в Молдова като държава, като съседка на гореща война, имат право да чуят от правителството ни какви са реалностите и последствията от тази брутална война в Украйна".

Молдовците кого обвиняват за тази война?

"Вижте тази война показа на молдовците, но и не само, че ние имаме право да принадлежим на страната на мира и сигурността и че това място на мира и сигурността е Европейският съюз. Дадоха ни гаранция за статута на страни – кандидат-членки това лято и ние сме много благодарни на България, че ни подкрепи в това. В тази ситуация, в която Руската федерация започна тази агресивна война срещу Украйна, за нас е ясно кой започна войната и кой се защитава. Има много ясна разлика между тези две понятия.

Молдовците много ясно разбираме това, защото ние поехме най-големия поток бежанци на глава от населението през първите дни от войната. Още на 25 февруари молдовците отидоха до границите, за да помогнат и да поемат първите бежанци от войната. Ние сме страната, която европейските лидери нарекоха "малката страна с голямо сърце". Тази солидарност е възможна защото ние ясно разбираме кой страда в тази война. Жените, децата, уязвимите групи. Трябва с жалост да приемем, че населението ставаше също жертва на таргетирана пропаганда, дезинформация и хибридна информация, превърната в оръжие. В тази специфична ситуация е много важно хората да разберат, че Молдова застава на правилната страна на историята, като държавата ни силно и ясно заклеймява войната, която създава множество кризи и при нас - икономическа криза, дефицит на енергийни източници. Ето например Русия прекъсна доставките на газ за Молдова и ги намали с почти половина. За електричество трябваше да се обърнем към Румъния, за да получаваме ток от тях по една от схемите за извънредно подаване на ток. Близо 80 процента от тока ни сега в тази ситуация на извънредност идва от Румъния, естествено на завишена цена. Това е цената, която плащаме за тази нечестна и абсолютно непредизвикана и жестока война до нашите граници. Но едно е сигурно, молдовците гледат към бъдещето, към пространството от държави, които споделят общи идеали и бих искал да напомня, че всички ние европейските страни, които  вярват в общите ни ценности, трябва да се подкрепяме и солидарно да преодолеем последствията на тази война".

Това означава ли, че се увеличават проевропейските чувства в Молдова?

"Проевропейските настроения в Молдова са неизменни, независимо от кризите в управляващите елити през годините. В момента 3 от 5 молдовци са ЗА европейската интеграция на Молдова и всички тези хора искат Молдова да е част от ЕС и да се трансформира в модерна европейска държава. 1 от 5 мисли, че Молдова трябва да е напълно независима, и 1 от 5  е против присъединяване към ЕК. Това говори за ясно проевропейско мнозинство и че хората в Молдова смятат, че мирът, сигурността и изобщо бъдещето е с и в ЕС. И това се отразява и в действията на молдовските власти. Ясно виждаме, че не се движим по някаква бърза писта и че войната не може да се използва за оправдание за това, пътят ни към ЕС е път на трансформация на самото ни общество, за реформиране на съдебната система, модернизиране на икономиката, създаване на по-добри условия за живот в селата ни, и властите ни са наясно с това".

Вероятно има хора, които казват нека да не дразним Русия, нека да си траем, защото Русия може да спре газа или да си отмъсти и че е по-добро снишаването, за да не се превръща малката им страна в мишена. Като представител на управлението на Молдова какво казвате на молдовците, които мислят така? Питам защото някои хора и политици мислят така и в България?

"Вижте ние знаем, че трябва да се ръководим от националния интерес. И националният ни интерес в Молдова е благоденствието на хората. А благоденствието и просперитетът на населението е с ясна посока и включва точно тази трансформация, за която говорех. Молдова е имала в миналото си различни опити и инициативи да се присъедини към Съветския съюз, но от 30 години знаем какво е да сме независими и да работим за нашата демокрация. Нашият път е ясен и молдовците показаха това с гласовете си на последните парламентарни избори когато подкрепиха сериозно проевропейските партии, партиите, които обещаха да продължат тези инициативи.

Може би да споделя нещо за българите. Молдовците и българите се знаем от векове. Много сме близки и имаме общи ценности включително православието, което е част от нашето ДНК. И затова трябва да сме заедно в този общ европейски проект и да се борим с пропагандата, дезинформацията и със страховете. Защото всяко решение, взето в страх, е лошо решение. Винаги е добре да се запитаме какво бъдеще искаме за децата си, това на страха - че нещо ще ни се случи, ако не правим, както е угодно на някой друг, и дали това е бъдещето, което искаме за децата ни. В Молдова решихме, че бъдещето, в което искаме да живеем, е с ясна европейска перспектива".

След украинската ракета, която падна в Полша какъв е коментарът ви като част от ръководството на Молдова? Имахте сходна ситуация, въпреки че ракета прелетя над Молдова, без да пада върху молдовска земя?

"Нека да припомня, че преди няколко седмици през въздушното пространство на Молдова прелетяха 3 руски ракети, които макар и да не паднаха върху земята на Молдова, се целеха в украински градове и критична инфраструктура. Затова да припомня, че всяка ракета, която удря критическа енергийна инфраструктура в Украйна, е ракета, която удря и молдовците и нашата национална сигурност, защото ние сме свързани с Украйна. В същото време на 31 октомври тази година (2022г.) една руска ракета беше прихваната от украинската противовъздушна отбрана и отломките й паднаха на територията на Молдова в северната част от страната. По никакъв начин не обвиняваме украинската страна за това, че са се защитавали, но тази проява на войната със сигурност кара хората у нас да видят с очите си и да усетят последствията на тази война. Тази безпрецедентна ситуация, в която нашето небе се оказа проникнато от въпросната ракета, доведе до политическото решение на моето правителство да изгони един руски дипломат като политическо послание към Москва, с което искаше ясно да каже, че в системата на международните отношения трябва да има взаимен респект и няма място за такива отношения и ракети в нашето небе. В същото време всеки ден ние виждаме репортажите от ударите в украинските градове и нашите хора в Молдова усещат болката на украинците".

Каква е ситуацията в Приднестровието?

"Искам да поканя цялата журналистическа общност в България, както и гражданското общество, както и всеки, който ни чува, да се откажете от термина Приднестровие, който е термин, използван от сепаратистите и вместо това да използвате термина Транснистрийски район или пък Транснистрия, доколкото това се отнася до района в република Молдова с това наименование. Вижте, позицията на Кишинев е ясна - ние не виждаме основание за прилагане на сила и гледаме на проблема като нуждаещ се от дипломатическо решение само през преговори и с дипломация. Има и съответен дипломатически формат, който обаче в момента е замразен, защото един от участниците, Русия, е в активна война с друга държава. И засега този процес не се движи.

Така че Молдова търси единствено и само реинтеграция с мирни средства. И защото съм виждал някои спекулации в българската преса трябва да кажа - не вярвайте, че има възможност за размяна или бърза писта за решение. Това е само дезинформация.

След войната в Украйна ние сме уморени да отговаряме на въпроса дали Молдова е следващата мишена на войната. Молдова отговаря на този въпрос така - ние сме страна, която гради своето европейско бъдеще. Нашата цел е да сме част от проект, който е доказал, че е проект на мира, защото Европейският съюз започва след края на Втората световна война като проект на мира и просперитета и ние вярваме, че имаме място в това силно семейство".

Добър край за едно интервю, но искам да питам още нещо. Дали дългият опит на Молдова с Транснистрия, районът, който както казвате, само сепаратистите наричат Приднестровие, може да помогне като възможна аналогия с Крим, когато се стигне до масата за преговори?

"Нека да ви дам директен отговор. Крим, Донецк, Луганск, Херсон, всеки инч от украинската територия е Украйна. Така мисли държавата Молдова и това е, в което вярват молдовците. Регионът на Транснистрия в Молдова е също така молдовски, част е от Молдова и аз сърдечно каня колкото се може повече хора да разберат правилно каква е ситуацията, с която ние се сблъскахме преди 30 години, защото тогава също имаше война, защото това е замразен конфликт, който ще се решава по мирен път. Но регионът на Транснистрия е Молдова, както Крим, Донецк, Луганск, Херсон и всички други региони на Украйна са Украйна. Това е прост факт, това е истината и това е реалността".

Всъщност в момента намирате ли достатъчно подкрепа от Румъния - по-големият ви, поне като територия, брат?

"Благодаря ви, че давате възможност да отговаря на този въпрос. Първо Румъния доказа, че е най-близкият съюзник на Молдова и адвокат за каузата на Молдова да стане част от ЕС. Румъния подкрепя неимоверно Молдова с всички средства за демократизация, трансформация на институциите и модернизация. По всички проблемни въпроси Румъния винаги е до нас, за да подаде ръка. Например в сегашната ситуация когато останахме без ток, когато енергийните източници бяха превърнати в оръжие, кой е първият, който ни подаде ръка? Румънските власти в Букурещ! А да не говорим за това как ни окуражават за ЕС. Ние сме благодарни на приятелите ни - Румъния, България и другите европейски страни, които ни подкрепиха, за да започнем процеса за присъединяване към ЕС заедно с Украйна и Грузия. За нас това е необратима посока. Ние молдовците говорим румънски език, който е един от официалните езици на ЕС, нашите хора работят и допринасят за живота в много европейски градове и страни, ние молдовците можем да докажем, че сме сигурен член на тази общност от либерални демокрации, които са обединени от едни и същи идеали".

Даниел Вода - ръководител на отдела за стратегическа комуникация към Министерството на външните работи на Молдова, специално за "Хоризонт".

В следващото издание на предаването "Хоризонт до обед" ще чуете от разговора на Владимир Митев с Евгения Гусилов, експерт от Румънския енергиен център - как България и Румъния могат да подпомогнат и на Молдова като поредната потърпевша страна от конфликта?


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39