Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Цанчев: Каквото и да е новото израелско правителство, ЕС иска сътрудничество

Димитър Цанчев
Снимка: БГНЕС

Каквото и да е новото израелско правителство, желанието на ЕС е да продължи сътрудничеството в икономическата сфера, технологиите, туризма и научните изследвания. Това заяви пред БНР Димитър Цанчев, ръководител на Делегацията на Европейския съюз в Израел.

По думите му ЕС ще продължи да поставя въпросите, свързани с мирния процес и ситуацията в палестинските територии:

"ЕС винаги е поддържал правото на Израел на самоотбрана и осъди ракетните нападения срещу мирни израелски граждани. Обстановката е доста нестабилна. Ние като представители на ЕС сме поставяли всички въпроси, свързани с правата на човека, с правото на живот на хората и от двете страни, пред израелските власти".

Израелци и палестинци трябва да живеят един до друг в собствени държави със съответните мерки за сигурност и да има всички условия за едно успешно и процъфтяващо сътрудничество помежду им, както и за икономическо развитие на двете страни, посочи Цанчев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

ЕС също подкрепя процеса на нормализация на отношенията между Израел и арабски държави, каза той и добави:

"Този процес спомага за създаването на една нова атмосфера и среда на сътрудничество в региона. Това, смятаме, че е модел, който може да бъде добра основа за придвижването на целия регион към един траен и справедлив мир".

Димитър Цанчев коментира сътрудничеството между ЕС и Израел по темата енергетика:

"В Израел беше подписан меморандум за тристранно сътрудничество между Израел, Египет и ЕС за доставки на газ. От израелските газови находища в Средиземно море, през Египет, където газът ще бъде втечняван, до Гърция и Италия, където ще бъде приеман на европейска територия. Това сътрудничество е обещаващо. Има дискусии за неговото разширяване и в областта на възобновяемите източници. В района на Близкия изток има множество пустинни местности, в които могат да бъдат разположени инсталации за възобновяема енергия. Произведеното електричество, което ще е базирано на тристранно сътрудничество между Израел, арабски държави и Европа – произведеното електричество от там може да бъде подавано към Европа. По тези проекти се водят разговори и се правят технически оценки".

Цанчев подчерта, че в последните години се наблюдава и активно сътрудничество в областите търговия, комуникационни технологии, киберсигурност и туризъм.

В областта на науката също има добро сътрудничество. Цанчев посочи, че израелските учени вече имат възможност за европейско финансиране, както и да работят заедно с европейски научно-изследователски центрове:

"Изключително успешно беше предишното сътрудничество по програма "Хоризонт 2020". Там ЕС финансира проекти за над 1 млрд. евро в рамките на 7 години. В следващите 7 години ще има възможност за финансиране от над 2 млрд. евро".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46