Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК Каварна с месеци не изпълнява решение на ВАС

Община Каварна
Снимка: БГНЕС

Общински съветник от Каварна четири поредни сесии не успява да вземе участие в заседанията, въпреки че Върховният административен съд отмени неговото отстраняване. В началото на тази година, след подаден сигнал, Общинската избирателна комисия в Каварна прекратява правомощията на Красимир Кръстев. Причина е получената информация за негови отсъствия без предварителни писмени уведомления от седем заседания на Общинския съвет.

Решението за отстраняването на Красимир Кръстев като общински съветник е взето на 1 февруари тази година. В сигнала срещу него е посочено, че той не се е явил на седем от заседанията на Общинския съвет, като за това не е уведомил предварително. Общинската избирателна комисия не приема обясненията на Кръстев за достатъчно аргументирани и с 8 гласа „за“ и 3 гласа „против“ отнема правомощията му.  

В законоустановения седемдневен срок Красимир Кръстев обжалва решението на комисията пред Административния съд в Добрич. В жалбата си той оспорва наличието на основание за предсрочното прекратяване на пълномощията му и твърди, че е сред най-активните общински съветници в Каварна. Потвърждава отсъствието си само в едно заседание, когато е бил извън страната.  

На 24 февруари Административният съд в Добрич отменя  решението на Общинската избирателна комисия, тъй като не са били изяснени всички факти и обстоятелства от значение по случая. Съдът счита решението за неправилно и постановено в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съдът доказва, че общинският съветник действително няма положени подписи в началото и в края на едва две заседания, но за останалите пет, изложени като примери в сигнала срещу него, подписите са налични. Общинската избирателна комисия е осъдена и да заплати сумата от 500 лв. на Красимир Кръстев, както и той да бъде върнат като общински съветник.  

Това решене също стига до обжалване, този път от Общинската избирателна комисия и така делото влиза във Върховния административен съд. Той от своя страна препотвърждава решението на добричките магистрати и на 13 юли също отменя отстраняването на общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев. 

Независимо от този факт, Кръстев вече четири поредни заседания не бива допуснат до мястото си в Общинските заседания.

Обяснение по проблема не дава и председателят на Общинския съвет в Каварна и автор на сигнала срещу Красимир Кръстев Йордан Стоянов. 

Най-кратките срокове, според Общинската избирателна комисия, са толкова кратки, че тя е провела едно единствено заседание на 1 септември, на което обаче не е събран кворум. Следващото заседание е насрочено за 30 ноември, заяви председателят й Даниела Николова, която заподозря поръчково интервю.  

Заседание, на което отново е възможно да не се събере кворум. И така попадаме в безвремието на кратките срокове, които може да се проточат и още 11 месеца до изтичането на мандата на сегашния Общински съвет на Каварна.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50

Първата водородна зарядна станция беше официално открита в София

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Но и крачка към това в България да има повече инфраструктура за водородни автомобили. Водородът от станцията е с много висока чистота и едостатъчен за директно използване..

публикувано на 10.05.24 в 19:28

Екоинспекцията спря незаконен добив на инертни материали от Дунав в защитена местност

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново спря незаконен добив на инертни материали от река Дунав в защитена местност около свищовското село Вардим. Нарушението е констатирано при проверки след сигнали от жители на село Вардим и от граждански сдружения. Еколозите са установили, че великотърновска фирма извършва добив на инертни..

публикувано на 10.05.24 в 19:28