Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийно подпомагане за още 50 000 домакинства

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство включи още 50 хиляди домакинства към енергийното подпомагане за настоящия отоплителен сезон. Те ще получат еднократно по 300 лева, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Гълъб Донев. За изплащането на финансовата подкрепа правителството осигури 15 милиона лева, които ще се изплатят до края на годината от Агенцията за социално подпомагане.

Енергийно подпомаганите домакинства през настоящия отоплителен сезон ще надхвърлят 370 000, след като днес стана ясно, че за още 50 000 служебното правителство е намерило допълнителен финансов ресурс от 300 лева.

Това са хора в неравностойно положение, които по принцип не попадат в обхвата на нормалната целева помощ за топло.

Гълъб Донев обяви: "Право на тази помощ ще имат семействата с деца с трайни увреждания, деца без право на наследствена пенсия от починал родител, деца-сираци, хора с увреждания, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през 2022-ра година, както и подпомагани от държавата ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали".

Парите ще получат и приемни родители и семейства, при които са настанени за отглеждане деца, хората със социална или трудова пенсия за инвалидност над 90 на сто увреждане и чужда помощ, като не е необходимо да се подават заявления.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров допълни: "Лица и семейства, които получават подкрепа от държавата на други нормативни основания, но към този момент не са получили целева помощ за отопление поради неотговаряне на доходните критерии. Общо те са около 50 000 души. Ще бъдат подкрепени за покриване на разходите им за отопление през този отоплителен сезон. Тези лица няма да подават документи в Агенцията за социално подпомагане Те са вече идентифицирани и ще бъдат отпускани помощите по облекчена процедура. Това е трета мярка, което правителството оказва, към нискодоходните и уязвимите социални групи. По този начин ще окажем адекватна подкрепа на всички, които имат нужда - общо около 370-380 000 души през този отоплителен сезон".

Лазаров отчете, че от домакинствата, одобрени по основната програма за подпомагане през зимата, по която се кандидатстваше до края на октомври, са одобрени 302 000 домакинства. Те вече получават или са получили 623 лева. Други 10 000 попаднаха във втората програма, по която се изплащат по 400 лева.

Пред министрите Гълъб Донев припомни, че четири месеца след встъпването във власт на служебното правителство, целите, които са поставени пред тях, остават същите - да се търсят решения в името на българските граждани: "Служебното правителство е временна власт и сме наясно с този безспорен факт. Ще добавя и още едно безспорно обстоятелство, което не е записано в основния закон. Властта е временна. Дори и най-дълго управлявалият притежава власт до време. Последствията от глупавите управленски решения обаче са трайни и трудно заличими. Не го забравяйте".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни на територията на общината, с което изхранването на децата от 9 месеца до три години ще се намали с близо 50 процента.  В момента цената на тристепенното меню варира между 5 и 6 лева. Мярката ще влезе в сила от следващата година.  Започват доставките по схемите "Училищен плод" и..

публикувано на 07.10.24 в 10:16
Станимир Михайлов

Върнатият от КС шеф на НЗОК трябва да бъде вписан в Агенцията по вписванията

Възстановеният с решение на Конституционния съд управител на Здравната каса Станимир Михайлов трябва да бъде вписан в Агенцията по вписванията, за да изпълнява правомощията си като ръководител на институцията, разпределяща бюджет от над 8 милиарда лева. Пред журналисти на влизане в сградата на Касата тази сутрин, той посочи, че ще се срещне с..

публикувано на 07.10.24 в 10:06
Австралийците Клаудия и Робърт Бъшоу прелетяха 15 хиляди километра, за да се венчаят в павликенското село Вишовград

Австралийци прелетяха 15 000 км, за да вдигнат тежка българска сватба

Австралийците Клаудия и Робърт Бъшоу прелетяха 15 хиляди километра от Сидни, за да се венчаят по българските обичаи в павликенското село Вишовград. Доведоха си 60 гости от Австралия и Великобритания, а лудата им сватба беше първата от години, която се случи в селцето с 250 жители. Булката ритна менчето с вода, поръсиха младоженците с жито..

публикувано на 07.10.24 в 09:55
Ицхак Херцог

Светът трябва да подкрепи Израел, заяви президентът Ицхак Херцог

Президентът на Израел Ицхак Херцог призова света днес, на първата годишнина от безпрецедентното смъртоносно нападение на палестинската радикална групировка "Хамас" на израелска територия, "да подкрепи Израел в борбата му срещу неговите врагове, предаде АФП. Седми октомври 2023 година оставя "белег върху човечеството", "белег на лицето на..

публикувано на 07.10.24 в 09:53

ЦИК определи: В Турция секциите за вота ще са 168, 112 – в Обединеното кралство

Централната избирателна комисия определи местата и държавите, в които да се образуват избирателни секции извън страната за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. 710 са секциите на този етап, в общо 57 държави., като в Украйна, Ливан,, Израел, Иран секции няма да има.  В съседна Турция отново ще се разкрият най много - 168,  а в..

публикувано на 07.10.24 в 09:50
Кремен Георгиев

Кремен Георгиев: "Топлофикация – София" не инвестира в производство на ток, за да се задържи над водата

Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна. След като не е намерен изход и нещата продължават да се задълбочават, ако нищо не се направи технически и технологично в тази топлофикация, няма откъде да дойдат пари дори за текущи задължения, камо ли за погасяване на старите . Това обясни пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията..

публикувано на 07.10.24 в 09:06

Цветан Цеков: Спекулира се със сектор "Земеделие". Ние сме една разменна монета!

"Почти не вярваме, че има финансов ресурс, но чисто технически няма как да бъде прехвърлен. Когато бъдат поети ангажименти и не се изпълняват, винаги има недоволство" . Това заяви пред БНР Цветан Цеков, председател на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци". Земеделци отново са в протестна готовност. Недоволни са..

публикувано на 07.10.24 в 08:50