Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина доайенът сред българските виолисти проф. Огнян Станчев

9
Проф. Огнян Станчев (1937-2022)
Снимка: Архив на НМА

На 30 ноември 2022 г., на 85-годишна възраст си отиде от света проф. Огнян Станчев - един от най-изявените и уважавани представители на виоловата школа в България.

Роден е на 14 юни 1937 г. в София. Завършва Инструменталния факултет на Българската държавна консерватория при професорите по виола Стефан Сугарев и Александър Нейнски, а камерна музика изучава при Тодор Въжаров и Константин Кугийски. Специализира камерна музика в Париж при проф. Жозеф Калве (1966/1967), и в Москва при проф. Виктор Гвоздецки през 1976 г. Лауреат е на международните конкурси в Хелзинки (Финландия) - 1962 г., и Колмар (Франция) - 1976 г.

След дипломирането си в София, през 1960 г. заминава за Плевен, където преподава в новосъздаденото Средно музикално училище "Панайот Пипков". Там работи и като водач в Плевенския симфоничен оркестър.

През 1962 г. Огнян Станчев се завръща в столицата и в периодите 1962-1966 г. и 1979-1988 г. е водач на виолите в Софийската филхармония. Участва като водач на група и във Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Чакъров.

Виолистът е член е на едни от водещите камерни ансамбли в страната: Филхармоничен клавирен квартет, струнен квартет "Орфеус", квартет "Тилев", квартет "Вълчев", квартет "София" - с тях осъществява голям брой емблематични записи за БНР и БНТ, има записи за Парижкото радио, Варшавското радио и грамофонни плочи за фирмите „Балкантон”, ”DECCA”, „Мелодия”. Изявява се успешно и като солист - изпълнява много от новонаписаните български произведения за виола.

Огнян Станчев е дългогодишен преподавател по виола в Консерваторията (сега Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров") - през 1981 г. става доцент, а от 1989 г. е професор в Инструменталния факултет. Активната му педагогическа дейност продължава до 2006 г. Негови ученици са забележителни виолисти, които работят по целия свят: сред тях са Хайгашод Агасян, Теменужка Самарджиева, Никола Чакалов, Елисавета Станева, Мария Христова, Иво Кръстев, Борис Тонков, Нели Пинтева, Милена Терзиева, Мария Сотирова, Анна Иванова, Ани Сейкова, Димитър Чикчев, Спаска Боянова, Сема Хакиоглу, Евгения Димова, Ралица Чернева, Мария Вълчанова, Димитър Станков, Петя Иванова, Татяна Тодорова, Христо Аролски, Иван Чочев и мн. др. 

Проф. Станчев е канен в жури на национални и международни конкурси, сред които са Международният конкурс "Йоханес Брамс" в Австрия, "Коциан" в Чехия, „Светослав Обретенов” - Провадия, „Млади музикални дарования” - София, „Австрийска музика” - Бургас, и др.

Между 1999 и 2012 г. работи и като извънреден професор в Скопие (Македония), в Ниш (Сърбия), в Софийския университет и в Нов български университет. Автор е на учебни пособия и на редица обрабтки за виола. Провежда майсторски класове по виола в Австрия: в Семеринг (Международна лятна академия от 1997 до 2003 г.) и във Виена (2001 г. и 2004 г.), а също така в Скопие, Ниш, Бургас и Пловдив. 

За дейността си проф. Огнян Станчев е отличен с орден "Кирил и Методий", а през 2017 г., по повод неговата 80-годишнина, получава почетната титла Доктор хонорис кауза на НМА "Проф. Панчо Владигеров".

***

Опелото ще се състои на 4 декември, неделя, от 11.30 часа в църкрата "Света София". 

Поклон пред паметта на проф. Огнян Станчев!


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Дни на виолата - за втори път в Музикалната академия

Идеята е уникална и засега няма аналог в европейски мащаб - в това е уверен доц. Владислав Андонов, който с много ентусиазъм и вдъхновение реши да постави началото на подобно начинание преди две години. Вторите Дни на виолата в Националната музикална..

публикувано на 25.10.17 в 13:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам..

публикувано на 26.03.24 в 18:15