Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Османи: Властта не се меси в работата на историческата комисия

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Отношенията между България и Република Северна Македония се развиват в рамките на очакваното, осъществява се редовна комуникация и на 7 декември министърът на външните работи на България, с голяма делегация, пристига в Скопие, за да отбележим на бизнес форум това, че за пръв път стокообменът между двете държави надминава 1 млд. евро. Само за последните десет дни имаше четири срещи на ниво министри, зам.-министри в различни сектори", каза на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предава БТА. По думите му нормализирането на отношенията "иззема програмата на провокаторите”, които имат партийно-политически цели и „на които не трябва да се придава тежест, защото това ги прави по-силни”. 

Няма политически натиск върху работата на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония, каза Османи в отговор на журналистически въпрос, уточнявайки, че обществен натиск вероятно има, но ангажиментът на министерството на външните работи е да осигури възможност на комисията да работи. Министърът отбеляза, че самият той рядко общува с членовете на комисията, „за да не го усетят като форма на влияние”.

Османи отново заяви, че в страната има погрешно впечатление, че с ЕС се преговаря.

„Регулациите и директивите са такива, каквито са, и те трябва да бъдат приети. Те не могат да бъдат променени, но ние можем да работим по темповете на присъединяване към ЕС. До ноември 2023 г. процесът трябва да бъде завършен и да започнем да отваряме главите по преговорите, защото можем да изпуснем момента, а за това е необходим държавен консенсус между политическите партии”, посочи Османи.

Промяната на Конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите в нея е междинната стъпка преди Скопие да започне реални преговори с ЕС за членство. Затова външният министър Буяр Османи даде срок за конституционните промени, "за да започнем да отваряме главите по преговорите":

Според него държавата е решила своите екзистенциални въпроси, вътрешно се е консолидирала в условията на функционална мултиетническа демокрация и междуетнически отношения, оправила е отношенията си със съседите си и се е утвърдила в международен план и следващите години ще бъдат години на антикорупционна политика за държавата. 

„Република Северна Македония има сериозен проблем с корупцията на всички нива, не само на политическо ниво. На всички възможни нива, във всички възможни социални сектори, където гражданите търсят услуги от държавата. И този фокус поставяме заедно с нашите партньори от САЩ и ЕС. Един от мотивите за започване на стратегическия диалог със САЩ беше участието им в антикорупционните политики и тук. Вече имаме два основни инструмента за мониторинг на антикорупционните политики - скринингът и преговорите с ЕС, и САЩ, чрез стратегическия диалог и техните инструменти”, каза Османи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза на пловдивска сцена

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза тази вечер на пловдивска сцена. Двамата ще свирят в концертната зала на Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство в Пловдив в рамките на провеждащия се там 60-ти Международен фестивал на камерната музика. Утре Генова и Димитров ще проведат и свои майсторски класове по..

публикувано на 03.06.24 в 16:04

Болницата във Велико Търново търси медици за нощни дежурства

Дежурният кабинет за неспешните пациенти в областната болница във Велико Търново търси медици, които да дават дежурства нощем. Кабинетът е обновен, но заради липсата на медици ще работи само през почивните дни. В ремонта и разширяването на дежурния кабинет Диагностично-консултативният център на областната болница във Велико Търново вложи..

публикувано на 03.06.24 в 15:41
Палестинци оглеждат пораженията след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусейрат, централната част на Ивицата Газа, 3 юни 2024 г.

Израелската армия продължава офанзивата си във всички райони на Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" във всички райони на Ивицата Газа. На този фон Съединените щати призоваха Тел Авив да одобри предложеното споразумение за примирие в анклава. Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа Десет души..

публикувано на 03.06.24 в 15:13
Макет на крепостта, патриаршеската резиденция и базиликата в Дръстър.

Силистра е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България

От 4 до 8 юни Силистра ще е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България.  Ще бъдат изнесени 20 доклада за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и учени от Румъния. Тази конференция ще бъде различна от другите, на които Регионалният исторически музей е бил домакин,..

публикувано на 03.06.24 в 14:49

Трима младежи са в реанимация след катастрофа на пътя Лом - Козлодуй

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимация на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътно-транспортно произшествие, което е станало снощи, след като са самокатастрофирали с автомобил . Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за..

публикувано на 03.06.24 в 14:29

БЛС: Основните възнаграждения на медиците да са обвързани със средната заплата

Българският лекарски съюз предлага основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров. Той посочи, че по този начин се определят заплатите в образованието и това дава възможност да бъдат предвидени необходимите средства:..

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Архимандрит Дионисий

Архимандрит Дионисий не е получил уведомление от Светия синод, че ще участва в подготовката за избор на патриарх

Никой не ми се е обадил официално, нито съм получил писмено уведомление.  Така архимандрит Дионисий коментира п оявилата се информация, че на последното си заседание Св. Синод на БПЦ го е избрал за помощник на Западноевропейския митрополит Антоний в организацията на избора на наследник на патриарх Неофит.  "Последно със Светия синод..

публикувано на 03.06.24 в 13:34