Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупреждение за сняг и студ в Испания

Коледна украса в Мадрид, 3 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предупреждение за снеговалеж и студено време е в сила за над половината испански региони. Декември изненада испанците с отрицателни температури след поредица по-топли месеци от обичайните.

Отрицателните температури надминаха прогнозните стойности и в Леон вместо очакваните минус 5 беше измерена температура под минус 10 градуса. Кастилия и Леон е сред автономните области, за които важи предупреждението за сняг и студ, както и Каталуния, Арагон, Астурия, Навара.

За Андалусия има жълт код за дъждове. Лошото време засяга 8 от 17-те испански региона. На местата с по-висока надморска височина снежната покривка е около 5 сантиметра. През уикенда отвориха много от ски курортите.

Началото на студената вълна съвпадна с поредица почивни дни в Испания за Деня на конституцията на 6 декември. Доскоро времето в повечето региони беше много по-топло от обичайното. След горещо и сухо лято температурите и през октомври  останаха рекордно високи в цялата страна, като максималните бяха около 30 градуса. Топло се задържа и през ноември, но от 1 декември започна рязко застудяване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06