Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът възразява срещу поскъпването на водата в редица градове

Снимка: архив

Омбудсманът Диана Ковачева възразява срещу поскъпването на водата, предоставяна от ВиК дружествата в Смолян, Русе, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Варна, Монтана, Велико Търново, Силистра, Враца, Търговище, Пловдив и Габрово.

В изпратено до КЕВР становище по повод общественото обсъждане за цените на ВиК услугите за 2023 година Ковачева заявява, че увеличението е в нарушение на принципите, от които следва да се ръководи по закон КЕВР.

По-конкретно не се отчитат нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение.

В становището се обръща внимание на социалната поносимост на цената на водата за следващата година и факта, че регулаторът не е публикувал данните, използвани за изчисляването ѝ.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32
Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън осъди вандализма при пропалестинските протести в редица висши учебни заведения в САЩ

Президентът Джо Байдън осъди вандализма и прекрачването на граници в рамките на пропалестинските протести, обхванали редица американски висши учебни заведения. "Вандализмът, чупенето на прозорци, затварянето на кампуси, принудително отменяне на лекции и церемонии по дипломиране. Нищо от това не е мирен протест, а сплашване на хората“, заяви..

публикувано на 02.05.24 в 19:22

МФ очаква бюджетен излишък от 600 млн. лв. към края на април

600 милиона лева излишък се очаква в държавната хазна към края на април, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. Това е 0,3 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт на страната. През април като извънреден разход са отчетени 300 млн. лв. за пенсии, които по календар трябва да се изплатят през май, но заради многото..

публикувано на 02.05.24 в 19:15

Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-а поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които  участват в заниманията с децата,  осигуриха всичко необходимо, за да могат  децата да боядисат най-красивите яйца.  Днес й  Столичната община организира благотворителен Великденски..

публикувано на 02.05.24 в 18:54
Румен Драганов

Румен Драганов: България хич не е зле като брой туристи, нито като реклама

България хич не е зле като брой туристи, нито като реклама, която правим в чужбина.  Това заяви в интервю пред БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Около 170 000 пътувания в чужбина ще имат българите и около 820 000 ще са чужденците у нас, като 63% ще пътуват повече от един път в рамките на тези 10 дни в началото на..

публикувано на 02.05.24 в 18:33

Стотици арестувани след акция на полицията в Калифорнийския университет

Стотици пропалестински демонстранти бяха арестувани след акция, при която полицията разпръсна протеста и палатковия лагер на територията на Калифорнийския университет в Лос Анджелис.  Акцията срещу лагера на пропалестинските протестиращи, разположен на територията на Калифорнийският университет в Лос Анджелис, започна рано сутринта местно време...

публикувано на 02.05.24 в 18:27