Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически коментари по казуса "без Шенген" и догадки за вето на промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Поредният отказ от държава-членка на ЕС за приемане на страната ни в Шенген и промените в Изборния кодекс се оказаха решаващи за шансовете за съставяне на кабинет. Парламентарно представените сили днес отговориха и на критиките на президента Румен Радев към "Продължаваме промяната". 

Отхвърлянето на промените в Избирателния кодекс е първо в списъка с 9 условия, поставени от ПП, за да решат дали да внесат правителство на малцинството с втория мандат. Лидерът на най-голямата парламентарно представена сила  - ГЕРБ, която вчера получи от президента Румен Радев правото първа да опита да състави кабинет - Бойко Борисов, тази сутрин реши да направи жест към вторите и тяхното условие. В телефонно включване в сутрешния блок на Нова телевизия той заяви:

"Ако президентът Радев върне Кодекса, аз ще помоля депутатите на ГЕРБ да му гласуват ветото".

Два часа по-късно обаче размисли и от партийната централа ревизира позицията си, оставяйки решението отворено: "Сега нека да видим президентът какво ще каже, за съжаление, казвам, ние нямаме никакъв контакт и връзка с него относно - ще сложи ли вето, няма ли да сложи. Там ще водим нов разговор, защото не може да бъдем обвързвани в нещо като спасителен пояс за партията на промяната, наречена от президента "шарлатани", каза Борисов.

Изявленията му бяха посрещнати с нов категоричен отказ за партньорство. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: "Трудно ми е вече да следя мисълта на господин Борисов и спряхме да се напрягаме по този въпрос. Сутрин казва едно, на обяд друго, вечер трето. Ще гласуваме "за" промените в Изборния кодекс такива, каквито ги предложихме. Няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ и с кандидат за министър-председател професор Габровски. Ако ни поканят на среща, ще отидем, за да го заявим в очите им".

Отказ и от ПП - въпреки уважението, което съпредседателят Кирил Петков питае към професията на номинирания за премиер професор по медицина: "Професор Габровски, доколкото знам, има добра репутация в неговата си професия, но това няма много общо с политиката. В политиката опасността е кой реално взима решения. И, доколкото виждаме, Борисов с всичките си изявления показва, че истинският човек, който ще взима решения е господин Борисов", коментира съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков.

А по-късно към основанията да не бъде подкрепен мандат на ГЕРБ Петков добави: "Аз лично съм имал разговори с лидери на някои от държавите, които са против нашето влизане, които ясно казаха, че истинският проблем е, че те нямат доверие на г-н Борисов и рискът да се върне управление под негов контрол е една от причините, за които те в момента казват "не".

От "Възраждане" и ДБ потвърдиха, че и те няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ. От ДПС и БВ не коментираха, но с уговорката, че и те не са променили позицията си да останат отворени за диалог, ако бъдат поканени. До този момент всички отричат да са получавали покани от проф. Николай Габровски.

От ПП отговориха на критиките на държавния глава, че са откраднали надеждата за промяна и са шарлатания за надживяване. Петков - с уверение, че няма да мълчат, когато нещо е неправилно. Асен Василев пък не се отказа от тезата си координирани действия на ГЕРБ и президента: "Последните 24 часа видяхме един доста добре синхронизиран дует между господин Борисов и господин Радев, който не мисля, че изненадва и българските граждани. Стана очевидно, нека така да кажем, даже и за слепите".

Сега е ред на президента да реши дали да наложи вето върху Избирателния кодекс и да даде рестарт на дебата в пленарна зала.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Андреев

Вълшебните "Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта „Гласове и струни“ в зала България

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в Зала „България“ на 3 април.  Идеята за струнен квартет,  не е да е съпровождащ фактор нито хора, а и квартетът и хора са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков анализира Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18