Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

И Комисията по енергетика с "да": Възможност правителството да поеме управлението на рафинерията в Бургас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене законопроекта на "Демократична България", който дава възможност на правителството да поеме оперативното управление на рафинерията на "Лукойл" в Бургас при опасност от енергийна криза. От партията заявиха, че не става въпрос за национализация, а за начин да се защити националния интерес.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че миналата година предприятието е работило с 50 процента руски нефт и 50 на сто друг петрол.

Какво предлага "Демократична България" посочи депутатът Ивайло Мирчев: "Да се въведе особеният търговски управител, който в случаи на злоупотреба с монополно положение, в случаи на санкция на Европейския съюз или на ООН, или възможност предприятие от критичната инфраструктура да спре, да може държавата да поема оперативния контрол.

А целта на законопроекта е: "Особеният търговски управител да може да поема оперативния контрол за максимум една година. Предлага се от икономическия министър, не може да се разпорежда с имущество. Което е възможно най-меката форма, тоест тук нашата цел не е да национализираме - в никакъв случай, руската рафинерия. А да направим така, че да не предизвикаме криза на пазара на горива в България".

Предложението бе прието на първо четене от депутатите в Енергийната комисия с 14 гласа "за" и четирима "въздържал се". Народните представители обаче отхвърлиха други два законодателни акта, свързани с горивата, предложени от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната".

По време на разискванията стана ясно, че миналата година само половината от нефта, от който "Лукойл" е произвеждала горива, е бил руски. В отговор на въпрос на председателя на Енергийната комисия Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изпълнителният директор на Агенция "Митници" Павел Геренски каза: "Наистина, към днешна дата тази година до края на ноември е 88%, а за миналата - за миналата година е 50%".

Във връзка с това председателят на комисията Делян Добрев коментира: "Тоест за цялата 2021 година "Лукойл Нефтохим" е работил с 50% руски петрол и с 50% друг. Причината да работи 50 на 50 миналата година, а тази почти изцяло с руски петрол е, защото от началото на войната в Украйна руският петрол поевтиня с 30-40% в сравнение с останалия.

Фактът означава, че е възможно тя да работи и другата година с 50% руски петрол, който да си остава за вътрешния пазар, защото делът на вътрешния пазар е около 50%. От тази гледна точка аз наистина не разбирам аргументите, че ще спре рафинерията, защото ще ограничим износа на горива от руски петрол. Единственото, което ще се получи е, че свръхпечалбите ще бъдат по-малки", заяви Добрев. 

По-рано и Икономическата комисия на НС прие на първо четене законопроекта за държавен надзор на "Лукойл Нефтохим". Служебният министър на икономиката Никола Стоянов също подкрепи предложението. Но остро възражение дойде от Румен Гечев от БСП, който видя риск за националните интереси.

Законопроектът беше приет от Икономическата комисия с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Повече гранични полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49